Poligamija, kai vyrai turi kelias žmonas, šalyje yra legali. Pagal dabartinius įstatymus, taip pat leidžiamos nepilnamečių santuokos, santuokos po to, kai abu ar vienas iš jos narių pakeičia lytį.

Siekdamas sustiprinti santuokos politiką, parlamentas konsultavosi su šalies lyderiais, taip pat su žmogaus teisių aktyvistais bei kitomis svarbiomis grupėmis. Žmogaus teisių aktyvistai teigė, kad „lygybė reikalauja, jog poliandrija būtų teisiškai pripažinta santuokos forma“.

„Pietų Afrika galėtų atsisakyti santuokų skirstymo pagal rasę, seksualinę orientaciją, religiją ir kultūrą“, – rašoma pasiūlyme.

Jei įstatymas būtų priimtas, dėl lyties požiūriu neutralaus elemento galimybė turėti ne vieną sutuoktinį būtų taikoma tiek moterims, tiek vyrams. Tiesa, ne visi tam pritaria. Šalies konservatoriai dėl siūlymo liko nepatenkinti. Vienas iš kritikuojančių pasiūlymą yra TV realybės žvaigždė Musa Mseleku, turintis keturias žmonas. Anot jo, dėl poliandrijos vaikų tėvystė bus abejojama.

Šiam pasiūlymui prieštaravo ir Afrikos krikščionių demokratų partijos lyderis Kennethas Meshoe.
Interviu Pietų Afrikos transliuotojui jis teigė, kad nors poligamija yra „priimta praktika“, poliandrija niekada tokia nebuvo.

„Vyrai yra pavydūs ir savininkiški“, – tvirtino Meshoe, paaiškindamas, kodėl neveikia santuoka su keliais vyrais.

Poliandrija pasaulyje yra gerokai rečiau paplitusi nei poligamija, vis tik kai kuriose visuomenėse tai yra įprastas šeimos modelis. Ypač regionuose, kur nėra pakankamai derlingos žemės ir yra prasminga riboti vaikų skaičių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)