Per daugelį metų susiformavusios dogmos, stereotipai daro įtaką, mes turime daugybę išankstinių nuostatų seksualumo srityje. Kaip atsilaikyti prieš socialinius mitus, kaip pasakyti „taip“, nepakenkiant sau, kada noras ir geismas svarbesni už reputaciją? Į šiuos klausimus tinklalapyje marieclaire.ru atsako psichoterapeutė, seksologė Andrea Haas:

Labiausiai paplitęs mitas ir pirmo pasimatymo taisyklės

Egzistuoja nerašytos pirmo pasimatymo taisyklės, kurias sudėtinga unifikuoti, nes jos skiriasi, priklausomai nuo tautybės, laikotarpio, kultūros ir net subkultūros. Tarkime, Niujorke tai – ne naujiena, o arabų šalyse – tabu. Mūsų aplinkoje matome savotišką derinį iš patriarchalinių nuostatų, šiuolaikinių tendencijų, atmieštą stipria auklėjimo šeimoje pozicija ir asmenine kiekvieno žmogaus patirtimi. Tad, viena vertus, kiekvienos seksualinės nuostatos skiriasi, kita vertus, remiamasi tam tikrais visuotiniais kanonais. Visuomenėje klesti esminis mitas – seksualumas siejamas su lyčių seksualiniais poreikiais. Rezultatas – įsigalėjęs stereotipas: vyras – poligamiškas, moteris – monogamiška, visa tai – norma.

Iš tiesų seksualumas susijęs ne su lytimi, o su individualiais žmogaus ypatumais, su jo turimomis susiformavusiomis nuostatomis apie seksą. Pvz., moterys gali būti poligamiškos, lygiai kaip vyrai, nepaisant to, kad visuomenėje manoma kitaip. O tai reiškia, kad per pirmą pasimatymą moteris ne mažiau už vyrą norės sekso.

Kodėl gi taip?

Seksas per pirmą pasimatymą – nei gerai, nei blogai, tai – tikslų ir norimų rezultatų klausimas. Jeigu moteris jaučia vidinį sekso be įsipareigojimų poreikį, viskas puiku (svarbu nepamiršti saugotis).

Tikrai būna, kad einate į pasimatymą dėl sekso – seniai jo nebuvo, organizmui norisi tokios iškrovos arba tiesiog norite paįvairinti savo seksualinį gyvenimą. Tiesa, nevertėtų puoselėti lūkesčių apie ilgalaikį kontaktą su šiuo partneriu.

Asociatyvioji nuotr.

Visai kas kita, jei jūsų tikslas – ilgalaikis kontaktas ir šeima.

Apskritai kalbėti apie už arba prieš seksą per pirmą pasimatymą galima tik suvokiant žmogaus seksualumo prigimtį ir konkretaus žmogaus tikslus. Taip pat reikia suvokti dviejų orgazmų tipų skirtumą.

Kaip šauksi, taip atsilieps

Seksualinis žmogaus ciklas (su susijaudinimo, plato, orgazmo ir nusiraminimo faze) pereina per nervų sistemą. Perėjimas nuo vienos ciklo fazės į kitą įmanomas tik psichiškai tam pasirengus. Orgazmo stadija gali turėti dvi išraiškas: fiziologinę iškrovą ir psichoseksualinį orgazmą.

Fiziologinis orgazmas – fiziologinė išraiška, lengvai pasiekiama ir savarankiškai arba su partneriu, kuris jums nėra svarbus ar brangus. Būtent tokį orgazmą gauname per pirmą pasimatymą.

Kitas visų trokštamas seksualinis potyris – gilus fizinis ir psichinis malonumas. Patyręs psichoseksualinį orgazmą žmogus ateityje nebenorės pasitenkinti vien fiziologine iškrova. Tiesa, norint patirti visavertiškesnį malonumą, tenka įgyvendinti ne vieną sąlygą, o seksas per pirmą pasimatymą nėra tarp jų.

Tinkamai pasitelkus, seksas gali tapti santykius sutvirtinančiu instrumentu

Žmogus taip sutvertas, kad psichoseksualinis orgazmas jam prieinamas tik su stipriai geidžiamu partneriu. Stipriai geidžiamu – vadinasi, vertinamu, svarbiu, įdomiu, patraukliu ir mielu net ir be sekso. Per pirmą pasimatymą praktiškai neįmanoma gauti pliusą už visus išvardintus parametrus. Norint užimti vietą emocinėje partnerio erdvėje, reikia laiko, dažno bendravimo, bendrai išgyvenamų situacijų, žodžiu – santykių dinamikos. Tai – pirma sąlyga. Antra, svarbiausia sąlyga – kartu su emocine dinamika turi egzistuoti ir seksualinė dinamika, t. y. seksualinės įtampos stiprėjimas.

Dar iki sekso žmogus turi geisti jūsų fantazijų lygmeniu – įsivaizduoti pirmo intymaus kontakto scenarijų, jaudintis dėl niuansų, galvoti, kaip labiau pasistengus, svajoti ir pan. O kai fantazijos galiausiai tampa realybe, žmogus subjektyviai laiko šį kontaktą ryškesniu ir geresniu už kitus. Tokį įspūdį stiprina euforija dėl išsipildžiusios svajonės.

Nėra atsakymo, kada tiksliai įgyvendinti šią svajonę, nėra ir standartų – juk visi žmonės skirtingi, nežinia, kada kiekvienu atveju seksualinė įtampa pasiekia aukščiausią tašką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt