-to fathers with daughters
every time you
tell your daughter
you yell at her
out of love
you teach her to confuse
anger with kindness
which seems like a good idea
till she grows up to
trust men who hurt her
cause they look so much
like you

Rupi Kaur ir jos poezija

Rupi Kaur (1992) gimė Kanadoje. Kaip kūrėja pasirodė socialiniuose tinkluose, ir visai netrukus jos trumpi, aštrūs, taiklūs eilėraščiai su pačios Rupi piešiniais atnešė jai neįtikėtiną sėkmę. Debiutinė Rupi Kaur knyga „Milk and Honey“ buvo parduota daugiau nei trijų milijonų kopijų tiražu, metus laikėsi knygų pardavimo topuose ir sukėlė karštas diskusijas tarp poezijos mylėtojų ir literatūros profesionalų: kas yra Rupi poezija: meninė kūryba ar mėgėjiškas rašymas Instagram'e?
Kol literatūros profesionalai diskutuoja, Rupi Kaur kuria toliau. 2017 m. išleista antroji autorės knyga „The Sun and Her Flowers“. Po jos autorė įtraukta į BBC sudarytą 2017 metų moterų šimtuką. 2019 m. “The New Republic“ pavadino Rupi Kaur dešimtmečio rašytoja. 2020 m. išleista trečioji autorės knyga – „Home Body“.

Rupi Kaur ir jos poezija

Šiuo metu instapoezija yra laikoma ryškiu reiškiniu poezijoje ir jau nebeklausiama, ar ji turi teisę egzistuoti. Rupi Kaur buvo viena iš pirmųjų, tačiau tikrai ne vienintelė. Instakūrėjų yra daug: visame pasaulyje ir Lietuvoje. Kartais instapoezija įvardijama kaip ateities kūrybos forma. Ir tam yra pagrindo.

Instapoezija suteikia laisvę kurti be jokių rėmų ir taisyklių. Instapoezija nebijo kalbėti jautriomis temomis. Instapoezija leidžia sau eksperimentuoti.

Ir nors pradeda kurti socialiniuose tinkluose, geriausi instakūrėjai taip pat leidžia tradicines, popierines, knygas. Kurios, kaip ir Rupi Kaur kūryba, keliauja į geriausiai parduodamų knygų dešimtukus.

Rupi Kaur ir jos poezija

Į lietuvių kalbą yra išversta pirmoji Rupi Kaur knyga „Pienas su medum“.

Šį įrašą parengė kuriančių moterų bendruomenė WOMEN ARE POEMS.

„Women are poems“ – tai judėjimas, gimstantis iš širdies. Tavo, mano, mūsų. Tai tėkmė, tampanti eilėraščiu. Tai susitikimai, tampantys knyga. Tai knygos, tampančios naujomis pažintimis. Jei kuri ar skaitai poeziją, tapk šios bendruomenės dalimi! Mus rasi „Facebook“ ir „Instagram“.