– Ką galite kiekviena apie save papasakoti?

– MŪSŲ KOMANDA:

Aš esu Aivara, gydytoja doktorantė, dirbanti Danijoje, komandos mokslininke. Vykdau bei analizuoju naujausius mokslinius tyrimus, kuriuos pateikiu ir „Žemiau Bambos“ kuriamame turinyje. Taip pat dirbu gydytoja-savanore sekso paslaugas teikiančioms moterims klinikoje, taigi dalintis žiniomis apie lytinę sveikatą įprasta ne tik IG paskyroje.

Aurėja – akušerijos ginekologijos gydytoja-rezidentė, dirbanti LSMUL Kauno Klinikose, prisideda prie „Žemiau Bambos“ turinio aktualia informacija, praktinėmis žiniomis, įgytomis kasdien dirbant klinikose.

Erika – Londone dirbanti architektė yra atsakinga už vizualinį turinio pateikimą. Jos tikslas yra užtikrinti, kad dažnai sunkiai suprantama, mokslinė bei medicininė informacija būtų pateikta visiems lengvai suprantamu būdu. Erikos spalvingos ir įtaigios iliustracijos praskaidrina net ir slogiausias temas, susijusias su lytine sveikata.

– Kodėl būtent pasirinkote gydytojos specialybę?

– Jau nuo vaikystės žavėjausi gydytojais. Man jie atrodė protingi, šaunūs, tiesiog nepriekaištingi. Taip įsisvajojau jau vaikystėje tapti „daktaryte”. Na, o mokykloje, galbūt dėl vaikystės svajonių, tikrai labai patiko mokytis gamtos bei tiksliuosius mokslus. Man jie atrodė konkretūs, apčiuopiami. Apie kitas specialybes, kur galėčiau juos „panaudoti” tuomet dar daug ir nežinojau, todėl medicina atrodė vienintelis pasirinkimas.

– Kaip kilo idėja sukurti „Žemiau bambos“ profilį, skirtą moterims, viešoje platformoje?

– Dar būdama nėščia neretai ieškodavau atsakymų į klausimus, į kuriuos nelengva rasti tiesioginį atsakymą. Tam reikia perskaityti bent keletą mokslinių tyrimų, juos atsirinkti bei atsakingai įvertinti. Pagalvojau, kad ir kitoms moterims turėtų būti įdomu sužinoti tuos atsakymus.

Moters sveikata apskritai yra mano pagrindinė domėjimosi sritis jau nuo studijų laikų – tiek mokslinėje, tiek praktinėje, tiek visuomeninėje veikloje ar net bendraujant su draugėmis. Socialinės medijos man taip pat nesvetimos, todėl dalintis tiek žiniomis, tiek savo pastebėjimais jose man atrodo labai natūralu. Su „Žemiau bambos” kolegėmis manome, kad jei moterys geriau pažins save, savo kūną, sveikatą, gyvenime galės lengviau priimti įvairius su reprodukcine ir seksualine sveikata susijusius sprendimus. To mes ir siekiame – female empowerement.

– Kaip viskas prasidėjo, kokia „Žemiau bambos“ atsiradimo istorija?

– Kaip jau minėjau, ši mintis man kilo besilaukiant. Tuomet pradėjau diskutuoti su draugėmis, ieškoti tinkamo pavadinimo. Diskusijų metu viena iš bičiulių pasiūlė būtent šį pavadinimą, kuriam abejingų neliko. Na, o diskusijos su Erika (kuri kartu planuoja mūsų turinį bei kuria iliustracijas) padėjo išgryninti profilio tikslus, viziją bei vizualinį veidą. Taigi, kibome į darbus jau drauge – su Erika sukūrėme šią paskyrą.

Po kurio laiko, prie mūsų komandos prisijungė ir dar viena draugė – gydytoja dirbanti Aurėja, kuri taip pat dega noru dalintis įrodymais pagrįsta informacija apie moters sveikatą.


– Naudojate labai ryškias iliustracijas. Kodėl? Ar tam yra priežastis?

– Tokia idėja kilo diskutuojant mūsų profilio „veidą” su Erika, kuri yra „Žemiau bambos“ vizualizacijų autorė. Manome, kad ryškios spalvos atskleidžia ir mūsų misiją – laisvę, drąsą, pažinimą. Žinoma, tai yra ir mūsų Erikos iliustracijų stilius (braižas).

Ko gero ironiška, kad mūsų turinyje aptariame daugybę tabu, temose gausu angliškai vadinamų „grey-zones”. Tikimės prisidėti prie to, kad šios temos nebebūtų tabu.

– Kiek reikėjo drąsos tokiam turiniui, kuriuo viešai kalbama apie moters kūną, jos pažinimą ir kt.?

– Nedaug. Su Aurėja (taip pat kuriančia turinį Žemiau bambos) esame gydytojos, sveikatos profesionalės. Tai – mūsų darbas, kalbėti temomis apie lytinę sveikatą yra mūsų kasdienybė. Gal kiek labiau sudreba ranka prieš paviešinant įrašus, kurie yra susiję su mūsų asmeninėmis patirtimis.

– Kiek šiais laikais moters kūno temos, tokios kaip masturbacija, orgazmas, yra vengiamos? Kodėl vengiamos/nevengiamos, Jūsų nuomone?

– Sunku tiksliai pasakyti, apie ką ir kaip žmonės kalba savo aplinkoje. Mes pastebime, tik kad įvairiose žiniasklaidos priemonėse, medijose ir pan. moters kūno temos, tokios kaip menstruacijos, neretai vaizduojamos su tam tikra gėda, apie moterų masturbaciją ar orgazmą nutylima.


– Kaip manote, ar Lietuvoje pakanka lytinio švietimo būtent apie moters kūną? Kodėl taip/ne?

– Nemanome, kad pakanka. Ko gero pirmiausia tokia mintis ateina iš asmeninių patirčių. Deja, bet tik studijuojant mediciną sužinojome išsamiau apie moterų ciklą, kontracepcija ir pan. Na, o tyrimų bei įvairių apklausų duomenys rodo, kad tam tikrais rodikliais (pvz. kontracepcijos vartojimas, nepageidaujami nėštumai, dalyvavimas gimdos kaklelio vėžio patikroje) Lietuvos moterys gerokai atsilieka nuo moterų iš kitų šalių, o tai yra daugiausia dėl lytinio švietimo stokos.

– Kokio amžiaus moterys stebi Jūsų profilį?

– Mus seka ir vyrai. Nors dauguma moterys, 18-35 metų, tačiau turime sekėjų nuo 13 iki 65+.

– Ar moterys, kurios seka „Žemiau bambos“, į Jus kreipiasi Jūsų profilyje aprašomomis temomis ir prašo pagalbos?

– Labai dažnai!

– Jei ne paslaptis, kokiomis temomis dažniausiais moterys prašo Jūsų pagalbos ir patarimo?

– Tai visas spektras temų susijusių su moters sveikata, dažniausiai kyla papildomų klausimų, kurie susiję su mūsų paskelbtais įrašais, arba tai, apie ką dar nesame rašiusios.

Erikos iliustracija Žemiau bambos profiliui

– Ar yra buvę atvejų, kai į „Žemiau bambos“ kreipėsi vyras, kuriam reikėjo padėti, o gal padėti jo draugei/žmonai?

– Taip! Labai retai kreipiasi į mus, bet vyrai taip pat domisi savo reprodukcine sveikata.

– Ar gaunate klausimų į kuriuos neturite atsakymų ir negalite suteikti pagalbos? Kokie jie?

– Žinoma – mes nesame visų sričių ekspertės! Dažniausiai negalime atsakyti ar pakomentuoti individualių klausimų, kurie yra susiję su asmens sveikata. Tai gali padaryti tik prižiūrintis gydytojas, kuris turi ne tik išsamią informaciją, bet ir gali atlikti apžiūra bei papildomus tyrimus.

– Kiek Jūsų artimoje aplinkoje yra šnekama moters tema, apie jos kūną, potyrius?

– Neišvengiamai daug. Tiek šeimoje, kurioje augau, buvo kalbama atvirai (galbūt ne moksliškai, o gyvenimiškai), tiek mūsų kuriamoje šeimoje, tiek su bičiuliais… Moters kūnas, sveikata bei jo pokyčiai (ypač hormonai) įvairiais gyvenimo etapais turi poveikį merginai, jos veikloms, bendravimui su aplinkiniais, todėl manau, jog svarbu nelaikyti viso to paslaptyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt