Dėl savo specialybės pasirinkimo neabejojo

„Baigiantis abitūros egzaminams mokykloje vis dar nebuvau apsisprendusi, ką norėčiau studijuot ir kuo būti. Mane domino tikslieji mokslai ir atsitiko taip, kad pavyko apsilankyti Palangos skrydžių valdymo centre, kur ir susipažinau su skrydžių vadovo darbu. Jis mane labai sužavėjo, darbo vieta pasirodė įspūdinga, specifika nekasdieniška ir dėl naudojamos frazeologijos net nesupratau, ką kalba pilotai bei skrydžių vadovai. Iškart pajutau, kad noriu viso to išmokti ir čia dirbti, todėl net nebeabejojau dėl savo profesijos pasirinkimo“, – pasakoja skrydžių vadovė R. Kiaudienė.

Skrydžių vadovė sako, kad pateikusi prašymą į aukštąją mokyklą nesusimąstė, ar pasirinkta specialybė yra vyriška, ar moteriška, rašoma pranešime spaudai. Kai buvo įkurtas aviacijos institutas, jau nuo pirmosios laidos į studijas buvo priimamos moterys, kurios pabaigusios studijas dirbo pilotėmis ir skrydžių vadovėmis, todėl abejonių, kad darbas kažkuo netinkamas moterims, nekilo.

Rasa Kiaudienė

Stereotipai ir diskriminacija – jau istorija

„Aviacijoje dirbu jau beveik 19 metų ir man asmeniškai neteko susidurti su diskriminacija dėl savo lyties. Atvirkščiai – jaučiausi saugi, gerbiama, globojama, visada turėjau nuolat padėti pasiruošusius kolegas ir dėl to labai džiaugiuosi. Čia sutikau nuostabius bendraminčius, kurie ne tik patarė, skatino ir motyvavo, bet ir daug ko išmokė“, – savo patirtimi dalinasi R. Kiaudienė.

Ji svarsto, jog stereotipas, kad aviacija – vyriška sritis, tikriausiai yra susiklostęs dėl istorinių aplinkybių. Sovietiniais laikais pilotus ir skrydžių vadovus rengdavo karinėse struktūrose, todėl moterų ten ir nebuvo. „Lietuvoje atsiradus aviacijos institutui ir pilotų mokykloms moterys pradėjo rinktis karjerą šiose srityse, ribų tarp lyčių nebeliko. Juk mokytis yra priimami visi, jei tik atitinki reikalavimus“, – tikina skrydžių vadovė.

Profesiją rinktis reikia pagal asmens savybes, o ne lytį

Renkantis skrydžių vadovo specialybę, svarbu įvertinti savo fizines ir būdo savybes. Čia reikalingas puikus psichologinis ir fizinis pasirengimas, nepriekaištinga sveikata, stipri valia, loginis mąstymas, ryžtas, emocinis stabilumas, sugebėjimas valdyti stresą neįprastose situacijose, motyvacija bei atsakingumas.

Rasa Kiaudienė

„Mano nuomone, kiekvienas žmogus yra laisvas pasirinkti kokią tik nori profesiją, tiesiog turi atitinkamai įvertinti save ir savo sugebėjimus. Jeigu stresinėse situacijose sunku suvaldyti save, pradedi panikuoti, tai skrydžių vadovo darbas bus netinkamas ir neteiks pasitenkinimo. Tuo tarpu, jei turi šiam darbui tinkamas savybes, tave vilioja iššūkiai, patinka aviacija, tai tik pirmyn“, – skatina R. Kiaudienė.

Moteris priduria, jog aviacija nestovi vietoje. Ji tarsi gyvas organizmas, todėl skrydžių vadovo profesija reikalauja nuolat atnaujinti savo žinias ir tobulėti. Specialistai reguliariai mokosi, tobulina darbo įgūdžius kompleksiniuose treniruokliuose, kur simuliuojamos įvairios nestandartinės ir avarines situacijos, tam, kad joms nutikus būtų pasiruošę. Treniruotėmis siekiama, kad kiekvienas skrydžių vadovas net ir netikėtuose momentuose patirtų kuo mažiau streso ir galėtų profesionaliai suteikti pagalbą orlaiviui.

Moterys aviaciją pasirenka vis dažniau

R. Kiaudienę džiugina, kad moterų aviacijoje daugėja. Skrydžių vadovų specialybė tikrai yra lengvai prieinama moterims, kai, tuo tarpu, būnant pilote gali kilti daugiau iššūkių darbinę veiklą suderinti su šeimyniniu gyvenimu. Siekti sėkmingos karjeros ir laimingo asmeninio gyvenimo nėra lengva, tačiau tikrai įmanoma.

„Aviacijoje reikia ryžto ir drąsos, jeigu tokių savybių neturi, tai ir neverta bandyti. Tačiau jei abejojama vien dėl to, jog esi moteris, tai yra klaidingas manymas. Jeigu moteris turi šiai specialybei reikalingas savybes, būtinas dirbti aviacijos srityje, ir begalinį susidomėjimą bei norą, tai būtinai reikia eiti ten, kur patinka, kur iššūkių pilna kasdienybė, kur mokaisi ir tobulėji visą gyvenimą. Svarbiausią mėgti, tai ką darai, ir jausti, kad tai yra svarbu“, – sako skrydžių vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)