Liga komplikavosi

Mama pasakoja, kad Urtė gimė visiškai sveika ir APGAR skalėje buvo įvertinta 10 balų. Tačiau jau pirmaisiais gyvenimo metais teko pabūti tiek kartų ligoninėse ir iškęsti tiek tyrimų, kiek būtų per daug ir visai šeimai kartu sudėjus. „Viskas prasidėjo, kai septynių mėnesių Urtė pasigavo gripą. Jau tą pačią dieną iškeliavome į ligoninę. Po poros dienų gripas komplikavosi į abipusį plaučių uždegimą. Labai sunkiai iš jo kapstėmės. Deguonies kiekis kraujyje buvo labai nukritęs. Beveik nuolat reikėjo dėvėti deguonies kaukę. Dar vėliau prisijungė ir broncheolitas. Pirmas Velykas sutikome ligoninėje. Vos iš jos sugrįžome namo, prasidėjo stiprūs galvos skausmai su keistais rankyčių mostais. Tada į neurologijos skyrių atsigulėme labai ilgam“, – pasakojo mama.

Urtė

Urtei buvo atlikta begalė tyrimų, po kurių paaiškėjo, kad mergaitei yra generalizuota, išplitusi epilepsija. „Jos galvytėje miego EEG tyrimas parodė daug židinių, kurie kėlė priepuolius ir, deja, stabdė raidą. Dėl to, ką kiti vaikai išmoksta tarytum savaime, jai reikia ilgai ir kantriai mokytis“, – pasakojo pašnekovė. Mergaitei buvo padaryta daug įvairių genetinių tyrimų, kurių visi atsakymai buvo neigiami. Kodėl atsirado židiniai smegenyse – iki šiol nėra atsakymo. „Vaizdžiai kalbant, židiniai – tai kaip susprogdinti geležinkelio bėgiai. Kad kelią atkurtume, reikia rasti kitą. Su specialistų pagalba po truputį pavyksta. Bet pagalba turi būti nuolatinė“, – sakė mama.

Dabar mergaitė lanko šešis užsiėmimus, kuriuos tėvai apmoka savo lėšomis: kineziterapija, ergoterapija, baseinas, užsiėmimai su logopede, dailės ir šokių terapijos. Urtė jau gali pati atsisėsti ir sėdėti, slinkdama užpakaliuku gali nukeliauti nemenkus atstumus. Dėl raumenų hipotonuso jai sunku, bet jau gali įsikabinusi atsistoti ir gana ilgai pastovėti, jei jaučia atramą. Vaikščioti mergaitei pavyksta tik įsikibus arba vedamai už rankos, nes turi pusiausvyros problemų. Ji gali suimti pirštukais net labai smulkius daiktus ir juos įdėti į mažas angeles, gali pati valgyti, pasakyti kelis elementarius žodžius. „Šiuo metu mokomės ženklų kalbos. Logopedė moko kalbėti, nuolat darome burnytės ir liežuvio stiprinimo masažus. Gydytojai žada teigiamas prognozes, nes židiniai galvytėje retėja ir mažėja“, – pasakojo mama ir tikisi, kad kažkada ateityje Urtė galės savarankiškai bėgioti. „Urtė yra labai smalsi, gabi mergaitė. Ji pažįsta pasaulį plačiomis akimis. Nuoseklus darbas atneša vaisių. Jei mes nieko nedarytume, ji tiesiog gulėtų lovytėje. Tie pasiekimai mums yra didžiausia motyvacija“, – sakė pašnekovė.

Urtė

Trūksta lėšų

Mergaitė lanko ankstyvosios reabilitacijos lopšelį, kur mielai bendrauja su kitais vaikais. „Tokių problemų turintiems vaikams svarbiausias amžius, kada galima kažko pasiekti, yra iki penkerių metų. Todėl mes norime šitą laiką maksimaliai išnaudoti ir užauginti kuo savarankiškesnę dukrytę“, – sakė moteris. Pati Urtės mama šiuo metu nedirba, nes visą laiką skiria mergaitės priežiūrai ir lavinimui. „Šeimoje dirba tik tėtis, jis be galo darbštus ir rūpestingas žmogus, bet viską išlaikyti vienam – sunku. Vienas užsiėmimas kainuoja 25 eurus, dažnai per dieną turime tokių tris. Per mėnesį išleidžiame apie 550-600 eurų, be to, panaudojame visus užsiėmimus, skirtus valstybės. Lenkijoje reabilitacijos kursas trunka tris savaites. Jis kainuoja 3800 eurų. Mes nesame niekur užsienyje buvę, todėl tokia suma atrodo kosminė. Esu tas žmogus, kuris visada mielai padeda kitam, o prašyti pagalbos pačiai – sunku. Bet dėl savo vaiko esu pasiryžusi viskam“, – sakė mama.

Urtė

Šiuo metu mergaitei labai reikalingi nepigūs užsėmimai baseine, ergoterapeutės ir logopedės pamokos, kineziterapijos užsiėmimai. Juos lankyti Urtė turėtų bent du kartus per savaitę. „Labai norėtume nuvežti dukrytę į reabilitacijos centrą „Olinek“ Lenkijoje, o visų geros valios žmonių, turinčių galimybes, pagalba mums padėtų tą padaryti“, – sakė mama.

Parama šiai šeimai rūpinasi labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“. Jie kviečia visus nelikti abejingais ir prisidėti prie Urtės gerovės.

Aukoti galima šiais būdais:

A/S LT807300010144236452
Gavėjas – Rūpestinga širdelė
Paskirtis – Parama Urtei
AB “Swedbank“
Banko kodas 73000

PayPal

Siųsdami SMS numeriu 1670, įrašant žodį AUKA (SMS kaina 5 €)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)