Dovanų ekspertė patars, kokius žingsnius reikėtų įvykdyti prieš perkant dovanas, kokią dovaną parinkti šefui ir kokių dovanų geriau nedovanoti nepasitarus su dovaną gausiančiu asmeniu.

– Kokios dovanos suteikia žmonėms geras emocijas? Esate sakęs, kad maistas yra labai puiki dovana. Ar tai tiesa?

Arminas: Tikra tiesa. Maistas yra labai tinkama dovana. Svarbiausia yra dovanos apgalvojimas. Kartais labai geras sprendimas yra žmogui dovanoti ne tam tikrą daiktą, bet emociją. Pvz.: padovanoti progą šokti su parašiutu, skrydį, bilietus į koncertą, į teatrą, kurie vyks kitais metais. Tokia dovana nereikalauja tradicinio įteikimo būdo. Galima ją padovanoti saugiai. Dėl maisto produktų. Rankų darbo gaminiai labai tinkama ir gera dovana. Paragavimas išskirtinio patiekalo ar gėrimo degustavimas yra labai gera dovanos idėja. Svarbu, kad ta dovana būtų išskirtinė. Nereiktų pirkti paprasto, eilinio aliejaus iš parduotuvės. Jis turėtų kažkuo išsiskirti, galbūt jis yra limituoto leidimo, rankų darbo ar su išskirtiniais prieskoniais. Nes nupirktas paprastas aliejus nebus gera dovana ir nepaliks geros emocijos.

– Kaip manote ar palikti prie dovanos čekius ir etiketes yra tinkama?

Arminas: Lietuvoje yra problema, nes sovietmečiu geru elgesiu buvo laikoma etiketę nukirpti, užtušuoti, kad nesimatytų nei kaina, nei parduotuvė, kur buvo pirkta dovana. Priešingai, taip daryti yra negarbinga ir neetiška. Nes čekis parodo, kad pirkau šią dovaną ir ši kaina yra tinkama. Nes per brangi ar per pigi dovana, yra bloga dovana. Kainos demonstravimas yra privalumas, o ne trūkumas. Šalia gali būti ir techninių dalykų. Pvz.: nepatikrinus daikto gali būti brokas, tokią dovaną žmogus galės pakeisti. Arba galbūt ten pateikiama tam tikra informacija apie daiktą, kurią mes panaikiname. Šią sovietinę, labai neteisingą praktiką, čekių nepridėjimą, etikečių tušavimą, reikėtų išrauti su šaknim, pamiršti ir palikti viską kaip yra, kaip gero tono elementą.

– Kokių dovanų visgi nereikėtų dovanoti?

Arminas: Dovanos yra labai individualus dalykas ir viską teoriškai apibrėžti yra labai sunku. Teigiama, kad negerai dovanoti intymesnių daiktų, bet vėlgi, viskas priklauso nuo to, kas dovanoja ir kaip dovanoja, kartais tai gali būti ir labai tinkama dovana. Aišku, dovana nebus tie materialūs, buitiniai pirkiniai, kurie perša mintį, kad ėjau pro prekybos centrą ir pagriebiau pirmą pasitaikiusią prekę. Dovana turi būti kažkuo išskirtinė ir ypatinga.

Odeta: Papildydama galiu pasakyti, kad dovana neturėtų būti naminiai gyvūnai, kurių jokiu būdu negalima dovanoti iš anksto nesuderinus su dovanos gavėju. Nereikėtų dovanoti tokių dovanų, kurios suponuoja žmogaus jautrias vietas ar trūkumus. Pvz.: nereikėtų dovanoti svarstyklių žmogui, kuris turi problemų su svoriu. Arba nedovanoti tokių dovanų, kurios stumia mus į tam tikrus gyvenimo pokyčius. Kaip dovanoti sporto klubo čekį draugei, kuri žadėjo pradėti jį lankyti. Kartais žmonės gali būti nepasiruošę tiems gyvenimo pokyčiams. Ir žinoma, nedovanoti tokių dovanų, kurios neturi nieko bendro su dovanos gavėju ar jam sukeltų galvos skausmą, kaip išmanieji įrenginiai vyresniems žmonėms, kurie jų tiesiog nesupranta ir tai jiems sukeltų ne džiaugsmą, bet apsunkintų gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)