Ji parašė knygą, kurioje nagrinėja pornografijos įtaką, libido stiprumą, fizinės traukos svarbą, norą užkariauti ir kitus populiariosios kultūros aspektus, kurie, pasak jos, ne visada atspindi realybę ir tai, kas vyksta už miegamųjų durų.

„Mūsų visuomenėje egzistuoja stereotipas, kad vyrai visada nusiteikę seksui, nuolat jo nori, – Seksologė Sarah Hunter Murray teigė interviu TODAY. – Bet vyrai kartais nenori sekso... „Ne šiandien, brangusis, man skauda galvą“, – mums įprasta, kad šiuos žodžius ištars žmona. Nepagalvojame, kad ir vyrų seksualinis geismas gali būti sumažėjęs.“

S. H. Murray dirba poras konsultuojančia seksologe, yra parašiusi knygą „Ne visada nusiteikę. Naujos žinios apie vyrus, seksą ir santykius“ (angl. „Not Always in the Mood: The New Science of Men, Sex, and Relationships“).

Rašydama šią knygą, ji rėmėsi tyrimu, kurio metu apklausė 200 heteroseksualių vyrų apie jų libido, intymų gyvenimą. Vyrų amžius – 18–65 m., visi – vedę arba turintys ilgalaikius santykius.

Kodėl vyrai – ne visada nusiteikę seksui?

– Bėgant metams, mažėja vyrų seksualinis geismas. Kartais, esant ilgalaikiuose santykiuose, dėl streso darbe, vaikų priežiūros, su namais susijusių rūpesčių emociškai pavargstame. Apie tai dažnai kalbame su moterimis, o su vyrais apie tokius dalykus daug nekalbama.

Mano tyrime dalyvavę vyrai teigė: „Kai sukako 40 m., seksas nustojo būti prioritetu. Noriu naktį gerai išsimiegoti, kad ryte atsikelčiau žvalus prieš darbą ir vaikų išvežiojimą į mokslus, būrelius.“

Gyvenimo pareigos, rūpesčiai mus veikia, tenka skirti jiems energijos, tad susidomėjimas seksu natūraliai sumažėja.

Moters netenkina jos ir vyro intymus gyvenimas.

– Kokių vyrų seksualinio gyvenimo emocinių aspektų pastebėjote?

– Pastebėjau įdomų dalyką – jei vyrai jaučiasi emociškai atitrūkę nuo partnerės, jie nenori sekso.

Vyrai pasakojo – jei susipyksta su partnere ir iki galo neišsprendžia konflikto, nesusitaiko, jei po to jie nejaučia artimo ryšio, nenori sekso, net jei moteris nori. Vyras tokiu atveju tiesiog nejaučia seksualinio geismo – svarbiausias dalykas jam yra emocinis artumas.

Seksą laiko fiziologiniu aktu. Bet juk esame nuogi, esame taip arti kito žmogaus, kaip tik įmanoma. Tai emocionalus, jautrus aktas, kurio metu vyrai atsiveria, nesistengia būti perdėtai stiprūs, o tiesiog būna savimi. Tai proga būti atviriems, pažeidžiamiems, artimiems, emocionaliems, jaučiantiems ryšį vienas su kitu.

Ką moterys turėtų žinoti?

– Manau, moterys be pagrindo numoja ranka ir galvoja: „Ak, tai tiesiog fizinis aktas.“
Jei vis tik suvoktume, kad vyrai sekso metu gauna emocinį ryšį, švelnumo ir intymumo, tuomet dažniau pagalvotume – galbūt jis inicijuoja seksą, nes nori artumo.“

– Ar vyrai nori, kad seksą inicijuotų partnerė?

– Taip. Savo tyrimo metu užfiksavau vieną aiškų dalyką – vyrai nori jaustis geidžiami, jie nori, kad partnerė jų geistų.

Tai įdomu, be to, prieštarauja paplitusiam požiūriui. Esame įpratę, kad moters kūnas yra geidžiamas objektas. O vyrai sakė – jiems labai svarbu kartais apversti minėtą nuostatą. Jie nori išgirsti iš partnerės komplimentą, kad ji imtų flirtuoti, gundyti, inicijuotų seksą.

Jiems tai – labai svarbu, o moterys gali šito ir nežinoti. Pasak vyrų, moters inicijuojamas seksas akivaizdžiai rodo, kad ji to nori, taigi vyras jaučiasi geidžiamas.

– Kas nutinka, jei vyras inicijuoja seksą, o partnerė nenori intymumo?

– Vyrai teigė, kad jiems tai skaudu, bent jau kartais. Jiems atrodo: „Noriu artumo su tavimi, jei tu sutiksi, suprasiu, kad irgi manęs nori.“ Jiems reikia šito ryšio, jie nori jaustis geidžiami, svarbūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)