Šiandien kalbamės su Medicinos diagnostikos ir gydymo centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Gabriele Latakaite-Čiulade, su kuria aptariame šiandien dažniausiai gydytojų išgirstamus, įvairiuose interneto forumuose ar iš lūpų į lūpas plintančius mitus apie krūtų plastines operacijas ir jų metu naudojamus implantus.

Mitas Nr. 1

Krūtų implantai kenkia sveikatai

Moterys įvairiuose forumuose kalba apie vadinamąją krūtų implantų ligą, kai bėgant laikui dėl kūne esančių implantų ima reikštis įvairūs simptomai, tokie kaip galvos, sąnarių skausmas, nemiga, suprastėjusi atmintis, plaukų slinkimas ir daugybė kitų.

Pasak gydytojos G. Latakaitės-Čiuladės, prieš patikint ar paneigiant vyraujančius mitus, svarbu turėti pagrįstos informacijos. „Visada vadovaujuosi moksline literatūra, o joje šiandien teigiama, kad nėra atlikta jokių konkrečių ar įrodymais pagristų tyrimų ar recenzuotų duomenų apie naujojo sindromo – silikoninių implantų ligos – formavimąsi. Vis dėlto sprendimą tobulinti krūtinę implantais, juos pasilikti ar šalinti priima moteris. Jei jai krūtų implantai kelia nerimą, jei minėtus simptomus ji sieja būtent su implantais, žinoma, galima juos pašalinti. Bet dar nėra atliktos ir įrodytos mokslinės studijos apie implantų ligą“, – sako chirurgė.

Mitas Nr. 2

Po krūtų didinimo moterys nebegali krūtimi maitinti kūdikio

„Kūdikio maitinimas priklauso nuo moters fiziologinių ir psichologinių savybių, kūdikio ir mamos ryšio. Tai, kad krūtų implantai daro įtaką maitinimui krūtimi, yra teorija, bet ne praktika. Tai priklauso ir nuo to, kur topografiškai „patalpinamas“ implantas krūtyje ir kurioje srityje atliekamas operacinis pjūvis. Įprastai krūtų implantai implantuojami po didžiuoju krūtinės raumeniu, taigi pieno liaukos neliečiamos ir įtakos būsimam maitinimui krūtimi krūtinės didinimas neturi. Taip pat atliekant pjūvį pokrūtininėje raukšlėje ar pažasties srityje, nepažeidžiami pieno liaukų latakėliai bei spenelio inervacija, todėl tai taip pat nedaro įtakos būsimai laktacijai. Jei operacinis pjūvis atliekamas apatinėje areolės dalyje (kitaip tariant, per spenelį), egzistuoja teorinė galimybė, kad gali sutrikti spenelio jautrumas ir turėti įtakos žindymui“, – pasakoja daugiau kaip 200 įvairių plastinės chirurgijos operacijų per metus atliekanti gydytoja G. Latakaitė-Čiuladė.

Mitas Nr. 3

Krūtų implantai gali sprogti

Vyrauja mitas, kad veikiami įvairių išorinių veiksnių, pavyzdžiui, slėgio pasikeitimo skrendant lėktuvu ar nardant po vandeniu, patiriant didelį fizinį spaudimą, krūtų implantai gali sprogti, tiksliau – sutrūkti.

Anot gydytojos, tai tėra mitas. „Mokslinėje literatūroje rašoma, kad, esant slėgio pasikeitimų (kaip giluminio nardymo metu), implantuose laikinai gali atsirasti burbuliukų, kurie savaime pranyksta per kelias dienas. Taigi, net ir veikiami slėgio implantai sprogti ar suplyšti negali. Be to, implantais savo kūną tobulina ir nuolat lėktuvu skraidančios pilotės, ir stiuardesės. Jei šie taip lengvai plyštų, daugybė moterų jau būtų su suplyšusiais implantais“, – sako G. Latakaitė-Čiuladė.

Mitas Nr. 4

Šiuolaikinių krūtų implantų nebereikia keisti, jie – visam gyvenimui

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja atkreipia dėmesį, kad, nepaisant to, kaip sparčiai tobulėja technologijos, o kartu su jomis ir plastinė bei rekonstrukcinė chirurgija, implantai vis vien nėra amžini.
„Šiuolaikinius implantus rekomenduojama keisti kas 10–15 metų, nes laikui bėgant susilpnėja išorinis implanto sluoksnis, todėl padidėja jo įplyšimo tikimybė. Taip pat implantai keičiami, jei nustatyta implantų kapsulinė kontraktūra ar metams bėgant pasikeitė moters krūtys, pavyzdžiui, pasmuko, prarado formą. Savo pacientėms visada rekomenduoju kasmet reguliariai tikrintis krūtis, atlikti echoskopijos tyrimą ir rūpintis savo krūtų sveikata“, – sako gydytoja.

Mitas Nr. 5

Atlikus krūtų mažinimo operaciją, krūtinė vėliau vis tiek „atauga“

Į plastinės chirurgijos specialistus moterys kreipiasi ne tik dėl krūtų didinimo, bet ir norėdamas jas sumažinti. Tiesa, kai kurios apie šį žingsnį svarstančios moterys įsitikinusios, jog sumažinta krūtinė po kurio laiko ir vėl atgauna pradinį dydį.

Gydytoja G. Latakaitė-Čiuladė paaiškina: „Krūtis sudaryta iš liaukinio ir riebalinio audinio. Jos dydį lemia įvairūs veiksniai: genetika, kūno svorio pokyčiai, hormonų pusiausvyra, amžius. Bėgant metams krūtyse mažėja liaukinio ir daugėja riebalinio audinio. Atliekant krūtų mažinimo operaciją, pašalinama dalis odos, riebalinio bei liaukinio audinio, krūtys ir jų dydis suformuojamos pagal moters pageidavimą. Tiesa, krūtys gali pakisti ir po operacijos, pavyzdžiui, jei moteris priaugs svorio, pastos ar krūtimi žindys kūdikį, taip pat atsiradus endokrininės sistemos ligų.“

Mitas Nr. 6

Negali žinoti, kokius implantus įdės

Interneto forumuose kyla diskusijų ir apie tai, kad krūtų didinimo operacijos metu naudojami implantai priklauso nuo to, kokius parenka pats gydytojas. Esą yra gydytojų, kurie pirmenybę teikia tik tam tikro gamintojo ar rūšies implantams, o šie nebūtinai tinka kiekvienai moteriai.

„Visi chirurgai tokių operacijų metu naudoja tik patentuotus, patikimų, ilgametę patirtį turinčių kompanijų implantus, o lemiamą žodį taria pacientė – mes, chirurgai, galime jai tik patarti. Nė vienas chirurgas nedės į moters kūną prieš tai neaptarto ar nepatentuoto implanto. Kiekvienas implantas turi ir savo „pasą“, t. y. serijos numerį, kuris atiduodamas pacientei“, – pasakoja gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)