Susidūrusi su šia situacija, moterų kultūrizmo žvaigždė pataria ir kitiems: sprendžiant panašias problemas, būtina pasikonsultuoti su ne vienu savo srities profesionalu. „Nes yra daugybė tokių, kurie už pinigus daro bet ką“, – įsitikinusi N. Murnikovienė.

Po operacijos negalėjo kvėpuoti ir ėmė knarkti

Visų laikų geriausia Lietuvos kultūristė niekada neslėpė, kad jos grožis – ir plastikos chirurgų nuopelnas. Išbandžiusi ne vieną operaciją tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, šįkart moteris ieškojo rimtos pagalbos dėl prieš daugelį metų Jungtinėse Amerikos Valstijose operuotos nosies. To reikėjo ne tik dėl estetinių priežasčių – įdubusi nosies pertvara sportininkei trukdė normaliai kvėpuoti.

„Nosies operacija man buvo reikalinga ir dėl estetikos, ir dėl funkcinių dalykų, nes genetiškai taip jau susiformavo, kad viena mano nosies pusė yra didesnė, kita – mažesnė. Tačiau po operacijos Amerikoje, pajutau, kad viena nosies puse nebegaliu kvėpuoti. Tai ypač pajutau sporto salėje, nes sportuodama ėmiau tiesiog dusti, o naktimis – knarkti“, – sako žinoma sportininkė.

Natalija Murnikovienė

Iš pradžių moteris nemanė, kad šie simptomai – operacijos padarinys. Juolab, kad su panašia situacija susidūrė ir jos sūnus, kuriam nebuvo atlikta jokia operacija. „Penkis metus naudojome įvairius purškalus į nosį ir ko tik neišbandėme, kol galiausiai abu nutarėme kreiptis į Lietuvos gydytojus ir ieškoti išeities“, – pasakoja N. Murnikovienė.

Svarbu išsirinkti tinkamą specialistą

Pasikonsultavusi su keliais specialistais, kultūrizmo čempionė neskubėjo gultis ant operacinės stalo ir taip pataria elgtis kiekvienam, susidūrusiam su panašiomis problemomis. Nepaisant to, kad Lietuvoje medicinos lygis gana aukštas, vis dėlto buvo sunku rasti patikimą ir principingą specialistą, kuris ne pildytų paciento užgaidas, o griežtai pasakytų, kas galima ir kas – ne.

„Man tai gal ir ne visai patiko, bet aš pati elgiuosi taip griežtai su savo klientais sporto salėje, todėl tam tikra prasme man tai buvo rodiklis, kad gydytojas siekia išspręsti problemą, o ne gauti iš to naudos“, – sako moterų kultūrizmo žvaigždė, pabrėždama, kad nosies plastika yra išties gerokai sudėtingesnė nei kitos plastinės operacijos, todėl renkantis gydytoją negali būti jokių išimčių.

N. Murnikovienė džiaugiasi, kad vos praėjus pusantro mėnesio po operacijos, rezultatas – tiek estetine, tiek funkcine prasme – puikus. Ji jau gali normaliai kvėpuoti, dingo naktimis kankinęs knarkimas, tačiau moteris sako žinanti, kad po operacijos svarbi kantrybė ir pajusti galutinį rezultatą dar reikės šiek tiek laiko.

„Smagu ne tik dėl to, kad pavyko išspręsti ilgai kankinusias problemas, bet ir dėl pagražėjusio veido, nes juk nosis išties labai svarbi veido dalis. Su ankstesne nosimi buvau griežta, kad žmonės net bijodavo prieiti, o dabar dažnai sporto salėje sulaukiu klausimo apie tai, ar neįsimylėjau“, – juokiasi kultūrizmo čempionė, kuri tame pačiame plastinės chirurgijos centre Lietuvoje „atsijaunino“ – jai buvo atliktas ir veido pakėlimo operacijų kompleksas.

Iškart identifikavo problemas

SV Plastinės chirurgijos centro įkūrėjas, rekonstrukcinės mikrochirurgijos pradininkas Kaune, sukaupęs didelę patirtį profesinėje srityje, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas ekspertas dr. Saulius Vikšraitis teigia, kad jau po pirmojo moters apsilankymo pastebėjęs anksčiau darytos nosies operacijos problemas.

Natalija Murnikovienė

„Tai – nelygios sukritusios nosies šnervės, dėl kurių buvo sunku kvėpuoti. Planavome kardinaliai nekeisti nosies formos, tik truputį koreguoti pakumpusį nosies galiuką ir, žinoma, sutvarkyti šnervių simetriją ir atstatyti įdubimus“, – sako jis.

Tačiau atliekant operaciją, paaiškėjo, kad anksčiau pacientei buvo per daug sumažintos nosies kremzlės, kurios nebeišlaikė audinių krūvio ir dėl to įkvepiant, įdubo nosies vožtuvas. Dėl šios priežasties plastikos chirurgams teko persodinti ir sustiprinti nosies kremzles, kurios atidarė nosies landas ir tokiu būdu atstatė buvusias kvėpavimo funkcijas.

Dr. S. Vikšraičio teigimu, kvėpavimas gali sutrikti dėl daugelio priežasčių, iš kurių dažniausios – įvairūs nosies pertvaros sutrikimai, tokie kaip išaugos, iškrypimai ir pan. Daugelį sutrikimų gali operuoti ir ausų, nosies bei gerklės ligų (LOR) gydytojai. „Jei gerai ir tikslingai padaroma tokia operacija, ji visai neturi įtakos nosies išvaizdai, tad ne visada reikia ir plastikos chirurgų įsikišimo“, – įsitikinęs gydytojas.

Nauja tendencija – kompleksinis gydytojų darbas

Tiesa, pastaruoju metu stebima nauja tendencija – į plastikos chirurgus dažnai kreipiasi su kvėpavimo sutrikimais susiduriantys vyrai, kuriems jau anksčiau buvo atlikta pertvaros operacija.

„Tai rodo, kad LOR gydytojai, operuodami pertvaras, ne visada gali padėti išspręsti kvėpavimo problemas, nes dažnu atveju reikia tvarkyti ne tik pertvaras, bet ir nosies kremzles ir kaulus“, – sako dr. S. Vikšraitis, pabrėždamas, kad pastaraisiais metais daugelis į šią sritį įsigilinusių LOR gydytojų dažnai pataria pacientams daryti pertvaros operacijas kartus su plastikos chirugu.

Praktika byloja, kad maždaug 75 proc. pacientų kreipiasi į plastikos chirurgus dėl funkcinių kvėpavimo sutrikimų, tačiau dažnu atveju, tuo pačiu prašo pakoreguoti ir nosies formą. Gydytojas ekspertas neslepia, kad tokių operacijų pasitaiko po kelias kiekvieną savaitę, o jų trukmė – atitinkamai nuo patologijų ir individualių atvejų – gali užtrukti iki 3 val.

„Pacientai turi žinoti, kad po operacijos dar ir prireiks kantrybės sulaukti pirmųjų rezultatų, nes kitą dieną kvėpavimas nepagerėja dėl šiek tiek patinusių audinių. Tačiau pirmieji rezultatai jaučiami jau po mėnesio, o galutiniai – po pusantrų metų“, – sako gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)