Kam iš tiesų reikalinga ta maža kišenė tarpkojyje? Negali būti, kad ji skirta pakeisti kelnių kišenes, tiesa? Juk ji per maža, kad ten kas nors tilptų, be to, tik pagalvokite, kaip nepatogu būtų ką nors nešiotis tokioje vietoje. Tad kam ji reikalinga?

Visų pirma reikia pasakyti, kad ši kišenėlė nėra skirta nešiotis daiktus. Ji siuvama ne dėl grožio ir ne dėl to, kad aptemptos kelnės neišryškintų intymių vietų. Kišenėlė moterų apatiniuose vadinama įsiuvu. Įsiuvai labai svarbūs ir sukurti tam, kad apsaugotų moteriškas vietas – turbūt visos pritartume, kad tai labai gerai.

Moterų apatiniai dažnai gaminami iš sintetinių audinių ir siuvami su nėriniais. Nors tokie apatiniai atrodo seksualūs, jie prastai praleidžia orą, todėl apatiniuose lengvai gali imti kauptis prakaitas ir bakterijos. Nesmagu, tiesa? O įsiuvai paprastai gaminami iš medvilnės – gerai orą praleidžiančios nesintetinės medžiagos, kuri padeda užtikrinti, kad ten, apačioje, sausa ir yra oro. Įsiuvas padeda ne tik palaikyti higieną – dėl to, kad ši nedidelė papildoma medžiagos atraiža padeda apatiniams vėdintis, sumažėja rizika susirgti nemaloniomis ligomis, pavyzdžiui, pienlige arba šlapimo takų infekcijomis.

Be to, įsiuvai atlieka ir kitą svarbią funkciją. Kadangi sintetinės medžiagos dažniausiai nebūna labai patogios (įsivaizduokite, kaip nuo jų gali niežtėti jautrią odą), minkšti ir patogūs įsiuvai jautriausias vietas apsaugo nuo nutrynimo.

Tačiau net jei įmantriose sintetinėse kelnaitėse yra įsiuvas, vis tiek geriau rinktis paprastas medvilnines kelnaites. Įsiuvai šiek tiek padeda, tačiau labai svarbu, kad orą praleistų visos kelnaitės.

O jei dieną leidžiate aktyviai, užtikrinti, kad apatiniai pralaidūs orui, dar svarbiau. Jei yra tikimybė, kad tądien teks paprakaituoti, geriau sintetinių kelnaičių nedėvėkite. Taigi, jei ketinate pabėgioti ar eiti į sporto salę, geriau rinkitės medvilnines kelnaites, nes šios padės išvengti uždegimo ar infekcijos.

Tai ypač svarbu, jei lengvai susergate bakterinėmis ligomis. Galbūt medvilninės kelnaitės neatrodo taip seksualiai, kaip nėriniuoti „Victoria’s Secret“ apatiniai drabužiai, tačiau geriau rinktis medvilnines kelnaites, o ne pienligę.

Tačiau jei ir žinodama apie riziką medvilninių kelnaičių vis tiek nenorite, nepamirškite, kad kai kurios medžiagos geresnės už kitas. „Kelnaitės iš poliesterio, nailono, laikros ar elastano kartais būna tampresnės ir gražiau atrodo po drabužiais, be to, jose taip pat būna medvilninis įsiuvas“, – tinklalapiui „Health“ pasakojo dr. Melissa Piliang.

Tačiau saugokitės kelnaičių su juostele. Nors sveikoms ir infekcinėmis ligomis retai sergančioms moterims jos didelės grėsmės nekelia, kai kurioms moterims apsimovus kelnaites su juostele bakterijos gali plisti itin greitai. „Jei ant užpakalinės medžiagos dalies yra bakterijų (pavyzdžiui, dažniausiai storojoje žarnoje pasitaikančios E. coli bakterijos), o jūs daug judate, medžiaga gali pasislinkti, – laikraščiui „The Huffington Post“ aiškina dr. Jill M. Rabin. – Vos porą centimetrų pasislinkusi medžiaga atsiduria šalia makšties arba šlaplės. Taip nuo juostelės bakterijos iš storosios žarnos gali patekti į makštį arba šlaplę.“

O mūvint kelnaites su juostele mėnesinių laikotarpiu, infekcijos rizika dar labiau padidėja, nes mėnesinių metu išsiskiriantys skysčiai pakeičia makšties pH ir sudaro geresnes sąlygas plisti bakterijoms. Be to, juostelės gali dirginti jautrią odą ir pasunkinti hemorojaus simptomus.

O jei apatinių nemūvėtumėte? Būti be apatinių taip pat nėra visiškai saugu, tačiau gali būti naudinga, jei tai darote naktį. „Pacientėms patariu miegoti be apatinių, kad išorinių lyties organų oda nebūtų dengiama visą laiką – tai padeda išvengti pasikartojančių uždegimų, – žurnalui „The Oprah Magazine“ teigė dr. Suzanna Chatterjee. – O jei miegate su apatiniais, rekomenduoju rasti platesnius, kad per naktį nedirgintų odos.“

Be to, turbūt nereikia sakyti, kad apatinius privalu keisti kasdien. Jei po kelis kartus naudojate neplautas kelnaites, prisikaupusių bakterijų ir prakaito nepadės išvengti ir kišenėlė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)