Šiandien noriu jums pasiūlyti tą patį, ką knygos autorė Ute Eherhardt jau pamokslavo prieš kelis dešimtmečius, tik kiek griežčiau perfrazuosiu – aš jums siūlau iškeisti nuolankumą į drąsą, žemai nudelbtas akis į pasitikintį savimi ir visa skrodžiantį žvilgsnį, mindžiukavimą ir trypčiojimą į greitus ryžtingus sprendimus, nuolankų šypsojimąsi į tvirtai sučiauptas kiek besišypsančias lūpas.

Tapkite šiek tiek kale ir jums pradės sektis.

Prieš tai reikės aptarti kalbinius reikalus. Būdama Švedijos lietuvė susidūriau su kalbinėmis spragomis, nes aš daugiausiai galvoju ir net kartais rašau anglų kalba. Angliškasis terminas „bitch“ nereiškia to paties, ką reiškia terminas „whore“. Lietuvoje mes turime tik vieną atitikmenį, terminą „kalė“, kuris yra stipriai asocijuojamas su seksualine potekste ir laisvu moters elgesiu. Iškart supratau, kad mano pasiūlymas skambės mažų mažiausiai kontraversiškai dėl jau minėtų asociacijų. Anglakalbiai turi du skirtingus terminus – bitch, reiškiantį kietą, kiek mandrą, kaip tankas per gyvenimą einančią ir galimai aplinkinių vyrų kiaušus protarpiais paspardančią kalę. Žodis „whore“ tuo tarpu reiškia kekšę, paleistuvę, prostitutę. Tad, kad dalykai būtų visiškai aiškūs, skaidrūs ir nedviprasmiški, deklaruoju: tekste jums nesiūlau tapti kekše, siūlau tapti bitchkieteke, savimi pasitikinčia bomba, kuri varo per gyvenimą kaip kareivis per apkasus su visa savo amunicija.

Žodis „bitch“ turi šiuolaikinį apibrėžimą: karinga, kontroliuojanti, dominuojanti, ryžtinga, atkakli moteris. Ji taip pat yra visiškai savarankiška, galinti ir mokanti už save pakovoti. Ji yra gudri, gabi, sumani, galbūt šiek tiek klastinga, nepriklausoma, o jos pasitikėjimas savimi išreikštas aktyviai ir aiškiai.

Rašytojas Ernestas Hemingway prisidėjo prie žodžio „bitch“ išteisinimo (nes daug metų jis buvo vartojamas su gana negatyvia konotacija), ir naudojo jį reprezentuojant tokias moters savybes kaip veržlumas, nuožmumas, būdo tvirtumas, ištvermingumas.

Feministė Jo Freeman sudarė tokį žodžio „bitch“ apibrėžimą dar šešiasdešimtųjų pabaigoje:
„Kalė yra moteris, kuri iš nieko nepriima mėšlo (doesn‘t take shit from anybody). Ji gali jums nepatikti, bet ignoruoti jos nėra įmanoma. Kalės turi stiprų balsą ir nebijo jo panaudoti. Kalės ieško savo identiteto tik per save ir savo veiklas. Jos yra subjektai, ne objektai. Jos dažnai dominuoja aplinką ir būna apkaltintos valdingumu, kitaip sakant tuo, dėl ko vyrai natūraliai nebūna apkaltinti ir toks jų elgesys traktuojama norma“.

Kartais mūsų patriarchalinėje aplinkoje pabūti kale reikia privalomąja tvarka, kad tavęs neužgožtų, neužspaustų tavo nuomonės ir galvojimų. Modernaus feminizmo kontekste šis žodis seniai išteisintas ir reiškia stiprią moterį.

Perfrazavus ir labai supaprastinus: tai yra moteris, kuri kitiems nebūtinai yra patogi. Jeigu paskaitytumėte bet kurios sėkmingos, daug pasiekusios moters biografiją, suprastumėte, kad visos bent kiek pasiekusios moterys buvo kažkam nepatogios – tėvams, kolektyvui, vyrui ar giminėms ir visos turėjo perlipti tą grėblį ant jo neužmynusios, norėdamos judėti tolyn. Tam reikia daug vidinės stiprybės. Būti nuolankiomis yra paprasčiau, mes taip programuotos biologiškai, nes paklusnumas, vaikų čiūčiavimas, rymojimas prie puodų yra mūsų DNR.

Lietuvoje – visame patriarchato dominuojamame pasaulyje – mergaitės ugdomos būdu, kuris jas padaro nuolankias, paklusnias, besiruošusias tenkinti visų kitų, bet ne savo poreikius, motiniškas, atsakingas, rūpestingas. Tas yra labai puiku, bet dabartinis gyvenimas, visuotinė feministikacija reikalauja gerokai kitokio požiūrio. Visų pirma, pasiekti rezultatų būnant nuolankiai yra daug sunkiau, praktiškai neįmanoma. Visų antra, ant nuolankiųjų, paklusniųjų, nusižeminusiųjų mėgsta važiuoti visokie abjuzeriai, manipuliatoriai ir toksiniai žmonės. Drovios jautruolės dažnai tampa emocinio ir fizinio ar seksualinio smurto aukomis, jos patiria patyčias mokykloje ar universitete, o vėliau gyvenime kankinasi, nes buvo auginamos nevykėlėmis, ir dar vėliau gauna jų nevertinančius, toksinius ir jų naivumu besinaudojančius vyrus.

Asociatyvioji nuotr.

Aš irgi taip mokyta, iš manęs buvo tikimasi nuolankiai šypsotis, tylėti, neprieštarauti, neišsišokti, o toksinė aplinka, kurioje augau, pasitikėjimo savimi nepridėjo, atvirkščiai – ugdė mane supresuotą, klaikiai drovią, nepasitikinčią savimi. Kentėjau tol, kol elgiausi kaip gera mergaitė ir dalykai pakrypo geresne linkme, kada išmokau už save pakovoti, į pašaipą pasitikinčiai atšauti, toksinius žmones atstumti, o taip pat kardinaliai pakeičiau savo elgesį, požiūrį, ir net išvaizdą.

Ko pasiekia nedrąsiai kampe galva linkčiojančios, su viskuo sutinkančios, kitų sąlygas nuolankiai priimančios moterys? Jos yra mėgiamos aplinkos, nes aplinkai yra labai patogu, kada moteris patogi. Ar jos gerbiamos? Garantuotai ne, į jas kojas šluostosi kas netingi.

Ar geriau būti nuolankia mindžiukuotoja, ar kale? Be abejo, kad kale.

Bitch yra kiekvienos moters alter ego, svajonė, tik ne kiekviena išdrįsta sau tą rolę išbandyti. Kalė yra ta jūsų versija, kurios jūs ir bijote, ir slapčia trokštate, kaip kad nekaltuolės trokšta, geidžia ir bijo savo pirmo karto.

Tai kokia yra kalė?

Kalė yra labai pasitikinti savimi, savarankiška, finansiškai nuo nieko nepriklausoma, pilnai save išsilaikanti. Ji nebijo pastovėti už save, drąsiai reiškia savo nuomonę, diskutuoja, sprendžia problemas, kalba garsiai ir aiškiai. Ji yra save išugdžiusi būti mažai emocinga. Verslo, darbo, sprendimų pasaulyje kalės naviguoja kaip profesionalės golfo žaidėjos: jos išmano kiekvieną žolės lopinėlį, kiekvieną duobutę, vėjo kryptį ir smūgio galią, nes praleido labai daug laiko šituos dalykus studijuodamos ir treniruodamosis, bei pasitiki savo intuicija. Kalė jaučiasi ir yra absoliučiai lygiavertė vyrui, nors ir šiuolaikinė seksistinė, patriarchališka, patronizuojanti vyrų aplinka nuolatos jai primena, kad ji tik vargšiukė nedidukė moteris. Tokiu atveju ji išsitraukia savo karinį arsenalą, gerai atsivedėja ir spiria aukštakulniais priešininkui į tarpukojį. Kalė vaikšto išdidžiai iškėlusi galvą, ji suvokia ir aplinkai transliuoja savo vertę, ir jos dėmesys ir laikas aplinkai yra privilegija.

Kaip tokia tapti?

Treniruotis. Kaip sporto klube padarėte šimtą atsispaudimų? Ne iškart gi, o treniruodamosis. Turite treniruotis mentaliai, užduoti sau kiekvieną dieną užduočių, išsikelti sau iššūkių, kad galėtumėte suvaldyti savo moterišką silpnumą, įpročius ir emocijas. Yra toks posakis „fake it till you make it“ – vaidinkite, apsimeskite, iki kol tai taps realybe.

Ar jums už nugaros šnabždėsis, pavydės, pavydžiai ar su panieka vadins kale?

Labai gali būti. Tai yra ženklas, kad esate teisingame kelyje, priimkite tai kaip komplimentą.

Deja, pakeliui nubyrės gana didelė dalis idiotų, kuriems jūs buvote patogesnė būdama silpna. Stiprūs ir pasitikintys savimi žmonės kelia pagarbą, nuostabą ir baimę, savo priešams jūs tapsite nebeįdomi, ir jie cypdami išeis ieškoti lengvesnių aukų.

Nuo ko pradėti? Labai padeda literatūra. Nenurodysiu nieko specifiško, norėdamos rasite pačios. Pradėkite nuo mano jau minėtos, jei visai nežinote nuo ko pradėti.

Ar kalė yra feministė? Tikrai taip, tačiau ne visos feministės yra kalės.

Dėl ko yra gerai būti feministe? Jau kartojau ir kartosiu – feminizmas nebūtinai reiškia skustagalves lesbietes, vaikščiojančias iškeltais plakatais ir vadinančias visus vyrus kiaulėmis. Feminizmas yra vertybių sistema, deklaruojanti lygias teises tarp vyro ir moters. Aš jums jau sakiau, kad feminizmas yra kaip dantų higiena ar saugus seksas – jį privalomai ir rekomenduotinai turi praktikuoti kiekviena moteris.

Ar kalė yra vyriška? Taip, proto ribose, nes jai reikia ne tik išlikti, bet ir sėkmingai konkuruoti vyrų valdomame pasaulyje. Tačiau ji taip pat turi nuostabiai švelnią moterišką pusę, kurią nebijo, esant reikalui, atskleisti ir pademonstruoti.

Kas jums iš to? Labai daug. Pasaulis bus po jūsų kojomis, tuomet galima pasiekti viską, ko tik pageidaujate – karjeros, verslo, pagarbos, uždarbio. Jus gerbs, jūsų nuomonės atsiklaus, galite siekti visko, ko pageidaujate. Šiuolaikinėms moterims rekomenduotina emancipacija, feminizmas, finansinė nepriklausomybė ir bičizmas.

Ar lengva gyventi, esant stipriai, kietai, maištingai, žinančiai ko nori? Meluočiau, jei sakyčiau, kad visada lengva. Pasiruoškite gerai dozei testavimo, apkalbų ir pavydo. Čia tik nedideli pašaliniai reiškiniai, su kuriais galima tvarkytis, o svarbiausia yra pagrindinis tikslas – tapti supermoterimi, kurią aplinka gerbia.

Ar kalė turi draugų? Turi keletą stiprių, kurie supranta, kad kalė išorėje tėra rolė, kurią jį pasirinko.
Ar kalė yra poza, tobulai išmokta rolė? Taip. Po dažna kalės kauke slepiasi jautri siela ir skaudi gyvenimo patirtis. Tai yra poza, kuri padeda nugyventi kokybiškesnį gyvenimą. Tai, kad tai yra poza, nereikia niekam atskleidinėti. Kam reikės, supras patys.

Išvaizda. Kalė visada gerai atrodo, bet nekompleksuoja išnešti šiukšles nepasidažiusi. Kalė visada atrodo gerai, tačiau nenurašo savo vertės tik išvaizdai – ji investuoja pirmiausiai į savo vidų.

Intelektas ir erudicija. Aplinka gerbia ne tik tokią moterį, kuri moka už save pastovėti, o taip pat tokią, kuri nėra tuščiavidurė, ji turi tvirtai suformuotą savo bazę, šerdį, turinį, vidų, kuris nematoma gija siunčia signalus į pasaulį apie savivertę, savigarbą, intelektą ir erudiciją. Šitie dalykai neišugdomi bukai scrollinant telefoną, minkant televizoriaus distancinį ar pletkinant su draugelėmis. Rekomenduotina reguliariai išeiti iš savo komforto zonos.

Požiūris. Kalė propaguoja šiek tiek arogantišką elgesį. Taip ji elgiasi norėdama apsisaugoti nuo manipuliacijų, nepagarbos ir toksiškumo. Kalė taip pat yra kiek šalta. Nuolatos rypuojančios, galvą kraipančios, gyvenimo bijančios būtybės sukelia gailestį ir panieką, o ne žavėjimąsi ir pagarbą.

Frustracija. Žinote, kaip metodiniai aktoriai panaudoja savo vidines baimes, o įjungus kamerą vaidina taip, kad šiurpuliai po kūną laksto? Jie gali nenumaldomai klykti, verkti, šaukti ir tą daro nuoširdžiai. Jie yra išmokę išanalizuoti ir nukreipti, iškrauti susikaupusias negatyvias emocijas ir jausmus dirbtinai sukeltose situacijose. Jūs irgi taip galit. Motyvacijai labai padeda supykti ant aplinkos. Pyktis ir frustracija gali sugeneruoti nuostabių rezultatų per trumpą laiko tarpą, čia jums bet koks psichologas pasakys. Taip gali pasireikšti jūsų daug metų kaupta frustracija. Tai veiks terapiškai: „aš ne suknistas kilimėlis po kojom, po velnių!“ Ir einate daryti dalykų.

Manipuliacija. Manipuliuojame visi. Kada vaikas griūna parduotuvėje ir savo gailiu bliovimu ant viso prekybcentrio sukelia isteriją ir baisų gėdos jausmą tėvams, reikalaudamas nupirkti saldainį ar žaislą, tai yra manipuliacija. Mes virvutėmis tampyti mokomės nuo vaikystės. Manipuliacija nebūtinai yra blogai. Jeigu jūs už gerus žodžius mainais gausite rezultatą, kodėl tuo nepasinaudoti? Išmokite įsiteikti, palikti gerą įspūdį, sukurti pasitikėjimą – tai yra įgūdžiai, praversiantys visur. Reiktų skirti gerąją pozityviąją manipuliaciją nuo toksinių, patologinių, liguistų manipuliatorių.

Drovumas vs pasitikėjimas savimi. Drovumas, nors dažnai ir žavi savybė, kenkia normaliai jūsų egzistencijai. Perdėtas drovumas, socialinė baimė, fobija, baimė, ką kiti pagalvos, kenkia. Aplinkai praktiškai nėra skirtumo, ar jūs drovi ar ne. Drovumo atsikratoma praktikos pagalba. Bijote kalbėti prieš auditoriją? Eikite kalbėti prieš auditoriją. Kuo daugiau kartų tai darysite, tuo labiau mažės jūsų drovumas ir augs pasitikėjimas savimi. Bijote eiti į pasimatymą? Eikite į daug pasimatymų. Bijote kalbėti viešai? Eikite kalbėti viešai.

Kalė nereiškia rėksnė. Nebūtina tapti rėksne. Jums nereikia pradėti garsiai rėkti, kad jūs kieta. Aplinka jūsų kietumą identifikuos ir be jūsų skelbimo. Jūs galite būti kieta subtiliai. Ir, žinoma, pasitikinti savimi, skleidžianti sąmojį, charizmą, šarmą. Šitų dalykų jums prireiks visur – ieškant darbo, vaikštant į pasimatymus, kuriant santykius, bendraujant su aplinkiniais.

Savarankiškumas. Dalykas, kuris brandina kales yra savarankiškumas. Įstatykite save į kažkokią nemalonią situaciją ir priverskite save išsivynioti pačią. Kai man buvo devyniolika metų, palikau saugų stogą virš galvos ir prieglobstį, garantuojantį auklės darbą New Jersey, ir išvažiavau į Niujorką. Ten man reikėjo susirasti darbą ir būstą, miesto nepažinojau, draugų ar giminių nebuvo, metro sistemą mokiausi rankoje spausdama turistams skirtą miesto žemėlapį. Darbą radau per savaitę, o netrukus ir būstą. Ką aš padariau? Pati save įmečiau į vandenį tam, kad išmokčiau plaukti. Kada bent kartą būni išgyvenęs ekstremalią, pavojingą situaciją, ateityje praktiškai negąsdina niekas. Kai po Niujorko po poros metų nuvykau gyventi į Oslą, kėliau didelę nuostabą savo pažįstamiems, kurie kraipydami galvą mane stebėjo tyrinėjant miestą be niekieno pagalbos.

Kalė nelieka toksiniuose santykiuose ir mikliai juos palieka, o ilgainiui randa netoksinį partnerį. Lietuvės mane dažnai stebina, kiek stipriai ir daug jos yra linkusios aukotis tik dėl to, kad išlaikytų vyrą – jos nuolankiai priima išdavystes, neištikimybę, toksinį elgesį, emocinį ir fizinį smurtą. Jos nuolankiai taikstosi su šlykščiu, seksistiniu elgesiu ir nepagarba. Jos maloniai prisiima savo moterystės naštą ir aptarnauja aplinkinius maloniai besišypsodamos. Jos spiečiasi virtuvėje, kleketuodamos gamina maistą, aptarinėja vaikų darželius ir būrelius, o vyrai, tie mūsų šelmiai šaunūs mačo grupelėmis renkasi salone gurkšnodami brangų viskį, aptarinėdami mašinų, verslų, pasaulį.

Ar aplinka daro įtaką mūsų elgesiui? Būtų naivu teigti, kad ne, tačiau nieko negarantuoja – nors gyvenu ko gero vienoje feministiškiausių, todėl kiečiausių moterų šalyje Švedijoje, čia irgi egzistuoja moterų, kurios didžiausios ambicijos apima klapsėjimą priklijuotomis blakstienomis, reguliarų priaugintų nagų šlifavimą grožio salonuose, švytavimą vyro auksine kredito kortele brangiose parduotuvėse ir savo čihuahų vedžiojimą, atkišus šviežiai nulakuotus nagus ir Louis Vuitton rankinuką, kad visi matytų, kokia brangi vyro nupirkta tašė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)