Nes mes visos esame pernelyg skirtingos, kad būtų viena taisyklė, kokiai būti moterimi. Tai reiškia, kad yra milijonas būdų, kaip būti moterimi. Milijonas būdų, kaip atskleisti savo autentiškumą. Regis, būtent tokia idėja turėtų būti išlaisvinanti ir leidžianti rinktis gyventi gyvenimą taip kaip norisi pačiai.

Bet, bet, bet. Moteris, užsukusi į moteriškumo atskleidimo seminarus, sužino apie save traumuojantį dalyką – esi nepakankama ir per mažai moterimi.

Moteriškumo seminarai, regis, yra įgavę antrą kvėpavimą. Tokie absurdiški mokymai ypatingai suvešėjo karantino metu, kai likome už uždarų durų ir pradėjome partnerio ieškoti, pavyzdžiui, tinderyje. Nepavykus jo rasti galėjome pradėti save kvestionuoti ir iš savo nepasitikėjimo savimi staiga susigalvojome, kad kažkas negerai su mumis. Tad taip, kai kurios moterys save atrado moteriškumo seminaruose, kurie yra lygiai apie nieką.

Diagnozė tokiuose mokymuose būna atskleidžiama žaibo greitumu ir be užuolankų – tu neskleidi moteriškumo, suprask, esi nepakankama.

Kartą, smalsumo vedina sudalyvavau tokiame seminare, pamaniau tikrai suteiks peno naujiems mano tekstams. Taip ir nutiko! Seminaro lektorės paklausiau, o kas yra moteriškumas? Ji pateikė vienintelį atsakymą, kuris dar ir buvo itin abstraktus. Ši abstraktybė skambėjo maždaug taip: tai yra moteris paslaptis, kuri kai tik įeina į kambarį, visų žvilgsniai nukreipiami į ją. Ji švelni, ji mylinti, ji besirūpinanti, ji padedanti vyrui, ji tyli, ji pritaria vyrui.

Kai tai klausiau ne kartą savęs klausiau, palauk, ar aš tikrai tai girdžiu???

Lektorei uždaviau dar porą klausimą: ar jūs siūlote moterims susimažinti prieš vyrą ir norite pasakyti, kad jos tikslas turi būti – vyras? Ir, kaip manote, jūsų požiūriu, vyras gali būti besirūpinantis, mylintis, pritarti moteriai, patylintis?

Atsakymo nesulaukiau.

Žinoma, pati dalyvavau tik viename iš seminarų, todėl absoliutinti nedrįstu, tačiau pakanka paskaityti aprašymus tokio tipo mokymų tam, kad suprastum, apie ką eis kalba juose.

Man siaubą kelia tai, kad šiuose seminaruose yra atviru tekstu įtvirtinama lyčių nelygybė ir aiškiai demonstruojamas lyčių galios disbalansas, kai moteris turi save sumažinti, paklusti.

O tos moterys, kurios siekia karjeros, yra laikomos, kaip gyvenančios pagal vyrišką energiją, kuri neva trukdo atsiskleisti moteriškąjai. Deja, tos visokios energijos ir pasaulio skirstymas pagal tai, manęs neįtikina. Man atrodo, kad žmonės tiesiog arba yra orientuoti į tikslus, arba ne. O ar moteris, ar vyras bus orientuotas į tikslą jis labiau vyru, ar labiau moterimi netaps.

Dabar pasikalbėkime apie meilę, ką moteriškumo mokytojos dėsto apie tai?

Kai pasisuka kalba apie meilę, rodosi, kad per prievartą yra diegiama mintis apie tai, jog moteris turi būti pasyvi ir laukti, kol ją pasirinks vyras. Atrodo, kad moterims meilė, santykiai ar vyras yra tai, kas privalomai turi nutikti, o ne tai, ką mes pasirenkame pačios.

O, jeigu jau esi santykiuose ir jie truputį pradeda klibėti, atsakomybės našta už tai krenta ne ant abiejų partnerių, bet ant moters pečių. Yra primetama mintis, kad moteris turi būti ta, kuri nusileidžia, kuri turi būti švelni, besirūpinanti ir privalo užkamšyti dėl konfliktų prakiurusias skyles. Dažniausiai, dėl atšalusio vyro ji taip pat yra kaltinama. Neva, ji žiūrėk, nebeskleidžia moteriškosios energijos ir negundo vyro.

Nenoriu pasakyti, kad moteris negali būti nekalta dėl suprastėjusių santykių su vyru. Gali. Bet, turbūt visi suprantame, kad konflikte nebūna vienas kaltas, o krauti santykių naštos atsakomybę tik ant moters pečių – mažų mažiausiai nesąžininga.

Kitas dalykas, kad šiuose stereotipus įtvirtinančiuose seminaruose dažnai yra kalbama apie moters išvaizdą ir į ją yra pernelyg susitelkiama. Kažkada įsijungiau Youtube, permesti akimis įvairiausius video apie moteriškumą. Buvo įdomu sužinoti, kokie raktiniai žodžiai bus naudojami juose. Jau pirmajame vaizdo įraše išgirdau moterį sakant: pasidažyk ir gražiai apsirenk, net jei ir niekur neketini eiti iš namų, tavo vyrui tai patiks.

Neįtikėtina.

Greitas priminimas! Naudoti makiažą ar ne – turi būti tik mūsų pačių pasirinkimas. Jeigu norisi pasidažyti, dažomės. Nesinori, nesidažome. Patikėk, jeigu vyrui be makiažo esi nepatraukli, verta pasvarstyti, ar tikrai toks vyras turėtų būti tavo gyvenime.

Tuose pačiuose Youtube video įrašuose apie moteriškumą, mokytoja yra pasakiusi: Daugelis vyrų ieško, kas padėtų sutramdyti jų vyriškąją energiją ir jų jausmus, ir būtent moterys tokį gebėjimą turi. Bet, jeigu poroje susitinka du sunkiai valdantys emocijas, vyrams darosi sunku ir tokios moterys juos gasdina, mat vyrai patys savimi pasirūpinti negali. Tad, jeigu moterys pradės elgtis, kaip vyrai, kas juos prižiūrės?”

Taip, tu perskaitei visiškai teisingai. Komentarų neturiu ir aš.

Bet turiu pasakyti štai ką – tokio tipo moteriškumo seminarai tavęs neišgelbės. Neišgelbės dėl labai paprastos priežasties – jie tau įdiegs mintį, kad tavęs nepakanka ir dabar turi leisti krūvą pinigų, kad būtent šie seminarai tau užpildytų tuščią ertmę.

Įdiegs mintį, kad gali būti laiminga tik tada, kada turėsi vyrą. Nes tik jo turėjimas tave išpildo, kaip moterį. Nes, ei, juk vyras pats savimi pasirūpinti negali, o moteris yra tik apie rūpinimąsi! Tokios mintys žemina tiek vyrą, tiek moterį.

Tavęs niekas neišgelbės kol tu pati savęs neišgelbėsi. Tol, kol neapsispręsi jausti dėkingumą, pasitenkinimą tame, kame esi ir ką turi. Kol neapsipręsi būti pati sau herojė.

Suprask mane teisingai, yra smagu būti santykiuose, bet tik tuose, kuriuose nereikia savęs susimažinti ir jautiesi lygi su partneriu, yra smagu rūpintis savo išvaizda, bet tik dėl to, kad norisi pasirūpinti savimi. Galbūt yra smagu atsisakyti ir karjeros, bet tik tuo atveju, jeigu pati to nori, o ne dėl to, jog bijai suvyriškėti.

Mąstyk savo galva ir neleisk moteriškumo ugdytojoms įdiegti mintį, kad tavęs nepakanka. Nes patikėk, tavęs pakanka, tik turi pati tuo patikėti. O tuos pinigus, kuriuos ketini kišti į tokio tipo seminarus, geriau išleisk psichoterapijai, kurioje su profesionalo pagalba pavyks išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių jautiesi siaubingai neverta visų šio pasaulio gėrybių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)