Kaunas mano širdyje turi ypatingą vietą – man jis visada buvo ir bus mieliausias Lietuvos miestas. Didelio charakterio miestas. Ir visąlaik man labiau patiko Kauno ponių skrybėlės su plunksnomis ir kaunietiškų namų liustros su cingu-lingu atseit brangakmeniais, spiginančiais į akis taip, kad net aklas ataktų, nei beveidžiai, necharakteringi, nors tvarkingi miestai ir miesteliai. Todėl nuoširdžiai vertinau miesto mero tvirtą kumštį, bešeimininkaujant mieste, nepaisydama jo simpatijų politiniams marginalams, ir kai kurių kitų leptelėjimų bei polinkių.

Na, kas nesutiks, kad Kaunas per pastaruosius metus nužengė šimtamyliais žingsniais? Ir ačiū jums, mere, už tai. Dabar ratus pamesti daug labiau gresia Vilniuje nei Kaune.

Bet atrodo, kad žengė tik gatvės ir mūrai. Visa tai, kas be žmogaus – tik plikos sienos ar plikas asfaltas. O ten, kur kultūra, kur žmogiškumas, jausmai, savijauta, emocinis intelektas – Matijošaičiui ir neužteko stiprybės bei lyderystės į viršų timptelti. O galimai ir jam pačiam šie gebėjimai yra svetimi – juk iki trijų skaičiuoti nemokantis kito matematikos neišmokys.

Graudu žiūrėti, kaip miesto meras vapalioja apie tai, kaip jam patinka moterys ir jis nori į jas žiūrėti. Kartoja ir kartoja – ir tai jau pradeda kelti įtarimų, kai tiek kartų reikia pasisakyti apie savo lytinę orientaciją, kai niekas nė neklausė. Ar taip norite visiems įrodyti, kad aparatas dar veikia, mere? Mes tikime – tikrai tikime, nusiraminkite. O gal tiesiog siunčiate žinutę nuotykių ieškančioms paukštytėms? Atseit kaip Tinderis, tik nenorintiems varginti piršto, braukant ekraną į šonus?

Visvaldas Matijošaitis žiniasklaidai užtvirtino esąs sveikas ir normalus, paklaustas apie LGBTQ+ eitynes. Kaip suprantu, anot mero, žmonės, priklausantys LGBTQ+ bendruomenei, nėra sveiki ar normalūs. O tai jau šmeižtas ir neapykantos kurstymas. Tai atvira homofobija. Šiuo atžvilgiu Kauno meras niekuo nesiskiria nuo beraščių antivakserių, kurie rėkia, kad skiepai – blogis, ir tokia „jų nuomonė“. Tai mero „nuomonė“ yra ta, kad, pavyzdžiui, homoseksualus žmogus nėra sveikas ar normalus. Kodėl sulyginau? Nes abiem atvejais mokslas sako absoliučiai ką kita ir jokių nuomonių čia niekas neklausė. Koks jūsų išsilavinimas, kad savo nuomonę šiuo klausimu galėtumėte pateikti kaip svarią?

Pavyzdžiui, mano nuomone du plius du yra septyniolika. Ir prašau čia manęs netaisyti, man neprieštarauti ir nesišaipyti. Prašau gerbti mano nuomonę. Tai tiek vertos nuomonės apie homoseksualumą iš žmonių, kurie to, kaip reiškinio, netiria. Nesiremia mokslu, kitais gamtos pavyzdžiais. Kiekvienas minčių srautas dar nėra nuomonė. Tai, kad liežuvis burnoje makaluojasi – dar irgi nėra nuomonė. Nuomonė yra pagrįsta, argumentuojama faktais, o ne vapėjimas to, kas po liežuviu pakliuvo. Nuomonėmis apie skiepus gali dalintis du gydytojai ar genetikai, virusologai, o ne Žoržeta ir Sniežana, namuose užsiimančios nelegaliu nagų lakavimu, prietaisus kai kada iškaitinančios orkaitėje, kai yra laiko. Visi kiti sėdi ir klausosi. Kai ko nesupranta, užduoda klausimus. Bet ne iškelia legitimias teorijas. Gali apsimesti, kad tai daro, bet tai vis tiek lygu „du plius yra septyniolika“. Lygiai tas pats ir dėl homoseksualumo ar kitų lytinių orientacijų – kas dėl sveikumo ar normalumo, tai ne kiekvieno pakelės bernelio kompetencijai. Net jei tas bernelis – vienas turtingiausių Lietuvos žmonių.

Kauno miesto meras sako, kad Laisvės alėja skirta „paprastiems miestiečiams“ ir priduria, kad jei „visos tautybės ar kažkas“ pradės alėjoje daryti paradus, žmonėms nebebus kur išeiti. Mere, LGBTQ+ bendruomenė ir yra paprasti žmonės. Jie nei su ragiukais, nei su kanopėlėmis, nei jų venomis kompotas teka vietoje kraujo. Paprastų paprasčiausi: dvi kojos, dvi rankos, viena širdis, viena galva. Dauguma jų mokosi, augina vaikus, dirba – kai kurie dirba netgi jums. Ir jūs teisus, sakydamas, kad Laisvės alėja priklauso Kauno gyventojams bei svečiams – žmonėms. Tik nepritardamas kurių nors iš jų taikiai eisenai – ar pabrėžiant savo tautybę, ar orientaciją, ar profesiją, nurodant su jomis susijusią diskriminaciją – būtent iš tų paprastų žmonių šią miesto dalį ir atimate.

Eisenos metu miestas iš tų, kurie renginyje nedalyvauja, neatimamas. Kai Vilniuje buvo įvairiausi šeimamaršininkų renginiai, nors man buvo klaikiai nemalonu, nes tie žmonės buvo agresyvūs, miesto gatvėmis aš galėjau vaikščioti vienodai, kaip iki tol. Ir jei tie žmonės mokėtų elgtis kultūringai, sakyčiau, kad privalu jiems leisti savo protestus – problema tik ta, kad jie nemoka. Jei tokie, potencialių nusikaltėlių organizuoti renginiai, iš manęs mano miesto neatėmė, kokie šansai, kad taikių ir kultūringų žmonių eisena kokį kaunietį apvogs?

Būkite tikras, mere – Kaune įvyksiančios eitynės man nėra prie širdies. Iš toli šviečia žmonių meile prisidengusios leftistinės musmirės ir komunistinės šušeros. Bet jūsų pasisakymai apie LGBTQ+ bendruomonę yra ko gero gėdingiausias šių metų politinis išsišokimas. Dar ir dėl to, kad kai tokius vėjus kalba politiniai marginalai, tautos išdavikai, kalėjimo apartamentus trynę kanopiniai, tai priimi atitinkamai. O kai tai šneka žmogus, kuris, vis dėlto, tavo vertinimo skalėje šiek tiek skyrėsi nuo Petro Gražulio ar Paleckio, va tada tai graudu.

Mielas Kauno mere, asmeniškai galiu jums užgarantuoti, kad palaikydamas LGBTQ+ teises – tokias kaip teisė į saugumą, teisė į meilę, teisė į šeimą – netapsite gėjumi ar, sakykime, translyčiu. Jums ir toliau galės patikti moterys, ir toliau galėsite į jas žiūrėti, jei tai darysite kultūringai. Būkite ramus ir nesijaudinkite, nes nors, kaip sakėte, esate sveikas, toks jaudinimasis tikrai kenkia sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (384)