Jūs esate labai netoli tiesos.

Tačiau svarbu pabrėžti, kad tai nėra pagrindinis Švedijoje vyraujantis vyro tipažas. Yra jų, dėkui dievui, ir vyriškesnių, ypač tarp šviežių ar kažkelintos kartos imigrantų.

Ar tikrai tie švedai taip jau labai skiriasi nuo lietuvių, svarstote jūs. Bijau, kad taip. Elementarus pavyzdys. Lietuviai vyrai spokso į moterį atvirai, dažnai įžūliai, vertindami, skenuodami ir atvirai žavėdamiesi arba teisdami, blizgančiomis akimis, nušvitusiu tiriančiu veidu, nė nebandantys maskuoti savo tikrųjų intencijų (arba bent jau įsivaizdavimų).

Švedai gi didžiąją laiko dalį apsimeta, kad moterų nė nemato. Jiems tai kainuoja gana nemažai pastangų.

Aš kartais linksminuosi stebėdama jų kančias ir dvipoliškumą – jie nori spoksoti, bet šiek tiek bijo, nes pagal kultūrinius vietinius papročius tai gali būti palaikyta priekabiavimu, todėl dažniausiai šį veiksmą atlieka paslapčia ir greitai. Jeigu pagauni jų žvilgsnį, jie yra gatavi prasmegti į prasivėrusią žemę su kunkuliuojančia lava ir ten amžinose kančiose virti, it kokiam pragare. Švedai niekada nerodo savo jausmų, poreikių, emocijų ir norų, iki kol gerokai nenusitašo bare.

Išvaizda

Aukšti – kartais net labai. Liekni, atletiški – vikingų palikuonys dėl klimato ir amžino šalčio, vėjų ir mamuto medžiojimo praeityje dažnai turi minimalų riebalinį sluoksnį. Prakaulaus, kiek asketiško veido aštriais žandikauliais ir tvirtu smakru. Mėlynų/žalių akių, šviesių arba neaiškios spalvos plaukų, kuriuos labai dažnai tvarko pasitelkdami briliantiną arba želė. Dažniausiai labai stilingi – nuo jų kartais sunku atplėšti žvilgsnį ir jie tai žino. Ilgų galūnių, tvirto stoto, neutralios šviesaus veido.

Vyras

Charakteris

Užgrūdinti ir tykūs. Dažniausiai kalba tik esant reikalui, bet jeigu pradeda kalbėti, gali būti ganėtinai kalbūs, dažnai per daug. Tai ateina iš liberalaus auklėjimo ir vietinės darželių kultūros, mat švedų vaikams visada leidžia reikštis tiek, kiek jie nori, kada nori ir visada atsiklausia jų nuomonės net tada, kai tos nuomonės jie akivaizdžiai dar nebūna susiformavę, pvz., būnant dvejų metų amžiaus (ši savybė – kaip ir didžioji dauguma, kurias jums šiandien vardiju – būdinga visiems skandinavams). Jie mėgsta diskusijas ir buvimą socialiai aktyviais.

Bendra charakteristika

Dažnas švedas bijo atidaryti ir prilaikyti duris švedėms moterims, nes, galimas daiktas, jau ne kartą dėlto yra buvęs aprėktas. Švedei, išgyvenančiai identifikacijos krizę (nes dažna draskosi tarp vyriško moteriškumo versus pakankamo Skandinavijai androgeniškumo), durų atidarymas nėra traktuojamas kaip paslaugus džentelmeniškas aktas, o dažniausiai kaip įžūli antifeminizmo apraiška, jos įsivaizdavime visiškai sabotuojanti lygybę ir švedės nuotaiką tądien.

Moterį – tiek savo partnerę, tiek aplinkines švedas laiko lygiaverte sau ir dažnai mėto gana vyriškus juokelius, kurie bent jau man skamba kraupiai nejuokingai, o dažnai ir storžieviškai. Tokie juokeliai paprastai Lietuvoje laidomi tik vyriškose kompanijose.

Kalbant apie iniciatyvą, jos imtis švedai prisibijo ir jiems net patinka, kai to imasi moteris, ypač santykiuose. Jis gali būti įsimylėjęs, bet apie tai bijoti prabilti dvejus metus, ir tik visiškai nusitašęs bare po ilgos konferencijos prisipažinti meilėje, o kitą dieną elgtis taip, lyg nieko neatsitiko, nes gėda.

Švedų vyrų tipažai

Sporto salės nerdas: dažniausiai vaikšto nuo galvos iki kojų apsirengęs sportiniais brendais, apsitempęs tokiom itin prigludusiom dviratininko kelnėmis, ant kurių dar būna užsimetęs šortus. (Prašom, galit ir dažniau, mes nieko prieš). Mėgsta gerti kavą ir užkandžiauti kavinėse, nenusiėmęs šalmo arba pasidėjęs jį greta. Praleidžia mažiausiai dvidešimt valandų per savaitę sporto salėje kilnodamas štangas ir ant bėgimo takelio atlikdamas kardio pratimus. Atletiškas ir įdegęs, aukštas ir nebūtinai raumeningais. Į netolimus susitikimus ir darbą vyksta dviračiu. Neaišku, kada ir ką dirba, nes didžiąją laiko dalį praleidžia sporto salėje arba mindamas dviračio pedalus. Mėgsta energetinius gėrimus. Laisvalaikiu vaikšto į įvairius sporto renginius, kartais dėl jų keliauja.

Tech fanatas: dirba iš namų, pasistatęs du milžiniškus arba kartais ir tris kompiuterio ekranus, vienas kurių per pusę sienos. Mėgsta dirbti, socialus. Turi paskutinio mados klyksmo išmanų telefoną, su kuriuo galima siurbti ir smulkinti morkas, su įmontuota dezinfektanto funkcija. Dėl savo gana atviro ir linksmo charakterio neturi problemų su moterimis, pirmenybę teikia imigrantėms iš rytų Europos arba Azijos šalių, nes su jomis bendravimas paprastesnis ir jos moteriškesnės. Nemoka gaminti valgyti, todėl praktiškai kasdien valgo kavinėse ir restoranuose. Šaldytuve laiko įvairių rūšių brangaus geriamo vandens, šaltos arbatos ir šokolado. Kavos nerdas, siunčiasi rūšines kavos pupeles iš Etiopijos ir verda jas itin moderniam kavos aparate, prieš tai pupeles sumalęs su neproporcingai brangia kavamale.

Vyras sporto salėje

Švedas – hipsteris: galima pažinti iš vešlios barzdos, full cap beisbolo kepurės ir kokių nors startuolių gaminamo limituoto džemperio ryškiais užrašais, amžius dažnai nuo trisdešimt iki penkiasdešimt. Mėgsta rūšinę kavą ir daug apie ją supranta, nes greičiausiai dirba barista. Dar mėgsta matcha arbatą, ir Bastard Burgers mėsainius, o laisvalaikiu raugiasi savo kombucha namie. Kartais rūko rūšinius cigarus ir neatmeta populiarių susipažinimo programėlių kaip susipažinimo alternatyvos, bet juose dažniausiai praktikuoja gana arogantišką ir „koks jis ypatingas“ poziciją. Dažnai sėdi kavinėse su Mac‘u ir neaišku ką dirba. Jo hobiai apima barzdos auginimą ir priežiūrą (lankosi brangiuose salonuose ir daug išleidžia visokiems ekologiškiems ir organiškiems barzdos losjonams) ir, tikėtina, dar kažką. Niekada neišvysi moterų draugijoje. Vienišas vilkas, mat. Galimai vaikšto su man bun.

IT specialistas: dažnai su ribotais socialiniais įgūdžiais. Džiaugiasi pamatęs moterį, bet nelabai žino, ką ir kaip su ja veikti. Jei moteris, didelei jo nuostabai, eina su juo į pasimatymą, jis nežino, kaip prie jos prieiti ir ją sužavėti, todėl dažniausiai susimauna. Neblogai apsiskaitęs, nemėgsta sporto ir vakarėlių. Laisvalaikiu žaidžia realybę simuliuojančius video žaidimus ir kalendoriuje būna susižymėjęs žaidimų atnaujinimo ir paleidimo datas. Vaikų neturi ir jų kiek prisibijo. Išlaiko gerus santykius su mama.

Karjeristas: šaltas kaip uola, tikras vikingų palikuonis briliantinu sulaižytais plaukais. Nuolatos paniręs į laiškus, skambučius, Zoom susitikimus, ipadus ir iphonus, brangų kostiumą dėvintis, susirūpinusios veido išraiškos vyras. Važiuodamas metro, neatplėšia akių nuo telefono, įskaitant kai įlipa/išlipa. Daug keliauja darbo reikalais, turi tokį nedidelį mini lagaminą ant ratukų, kurį kartais naudoja ne tik kelionėms, bet ir prireikus susitikimuose medžiagai susidėti. Žiemą metro važinėja be palto, nes iki biuro tik keli šimtai metrų. Jis apie save formuoja įspūdį, kad ir į vaikų gimtadienio šventes piknikus rengiasi kostiumu, nes kitaip jaučiasi pažeidžiamas. Karjera jam yra svarbiausias ir vienintelis jo pašaukimas, kuriame jis pilnai ir visiškai realizuoja save. Hobių turi, bet išskirtinai brangius ir mažai jų – golfą, keliones ir rūšinį viskį. Linkęs į vienatvę ir dvigulėj lovoj šalia savęs guldosi laptopą. Su moterimis prireikus moka elgtis galantiškai. Jų atžvilgiu laikosi labiau neutralios pozicijos ir yra dažniausiai mėgstamas ir gerbiamas kolegių moterų.

Susimąstęs vyras

Tėtukas / Namų šeimininkas: galima pažinti iš jį nuolatos apsupusių beklykiančių snarglėtų vaikų iki šešerių metų amžiaus, vežimėlio ir viso prie vežimėlio priklausančios įrangos, įskaitant nedidelį šunį. Dažniausiai išsiblaškęs, pasimetęs, supresuotas ir feministikuotas, jaučiasi pametęs savo identitetą, tačiau to sąmoningai nesuvokia. Suplukęs ir nesiskutęs. Nuolatos glūdi akivaizdžioje frustracijoje dėl rolių apsikeitimo šeimoje, bet geriau mirsiantis nei tai pripažinsiantis garsiai ar juolab sau pačiam, o be to ir šiaip turi problemų su savi-konfrontacija. Juos galima sutikti įvairiose priešdarželinių vaikų grupėse, kavinėse geriant kavą, kol vaikas (-ai) snaudžia vežime, parkuose arba maisto parduotuvėse perkant pieną, šalimais klykiant jo bambliui, nes ką tik išvertė ir sudaužė kiaušinius vidury parduotuvės. Jo gyvenimas paprastai gana stipriai susitvarko vaikams ūgtelėjus, išsiskyrus su žmona arba susitikus moterį iš kitos Europos dalies. Tada jie tampa varannan vecka tėčiais (apie tai rašiau praeitam savo straipsnyje).

Nerd / Geek / Šiaip toks weirdo: kalba dvylika kalbų, įskaitant korėjiečių. Supranta, kaip veikia kvantinė fizika ir dažnai cituoja Albertą Einšteiną. Didžiuojasi balkone pasisodintų augalų kolekcija, kuriuos vardina lotyniškais pavadinimais ir daug kalba apie švedų botaniką Carolus Linaeus (lotyniškų vardų augalams suteikėją). Geba iššifruoti senovinį runų raštą, viduramžiais naudotą vikingų. Turi itin gerą santykį su mama, kuri jam gamina ir atveža maistą, kurį jis užsišaldo šaldymo kameroj. Ne itin mėgsta socializuotis, nes per daug triukšmo ir įdomių pašnekovų. Apie moteris žino tiek, kiek santechnikas apie chirurgiją – nutuokia, kad tai egzistuoja ir kuo daugmaž anatomiškai ir teoriškai skiriasi, bet visa kita jam – tamsus miškas. Kalba užsikertant ir dėvi nuskalbtus marškinėlius iš ACDC The Razours Edge turo devyniasdešimtaisias. Pažįsta natas ir turi kinų kalbos bazines žinias, nes turi klientų kinų.

Darbininkas: dažniausiai dėvi asfaltuotojo liemenės spalvos darbinius rūbus su kyšančiais įrankiais ir būna tepaluotas bei nešvarus. Jų būna labai daug miesto kavinėse, kur valgo dienos pietus, kainuojančius nuo 15 iki 20 Eur. Dažniausiai kalba pernelyg garsiai, kalbą pasodrina gausybe švediškų keiksmažodžių, kuriuos, savo nelaimei, aš suprantu. Su moterimis elgiasi kiek grubokai, bet nepiktybiškai, tiesiog nelabai turi supratimo, kad reiktų kiek švelniau. Mėgsta populiarias švediškos televizijos programas, bulvarinius laikraščius, alų ir maistą išsinešimui. Reguliariai perka loterijos bilietus ir turi gana neblogus socialinius įgūdžius, dažnai paslaugus. Aktyvus sporto gerbėjas, tik labiau iš sofos su alaus buteliu rankoje, nei sporto salėje. Palaiko savo mėgstamas ledo ritulio ir futbolo komandas.

Kokias kortas naudoti su švedu?

Pirmiausiai – grožį ir moteriškumą, nes jis prie to nėra pratęs, todėl labai tuo žavisi. Tiesa, to suartikuliuoti ir komplimentų sakyti jis greičiausiai nemokės, arba bent jau kol yra blaivas. Visų antra – jiems patiks demonstruojamas intelektas ir gana platus pomėgių spektras. Jei tikitės prasisukti tik blakstienų klapsėjimu, tai juos nepelnytai nuvertinate. Daugumai visgi norėsis ne tik grožio, bet bent jau minimalios intelektualinės stimuliacijos.

Kokių kortų nenaudoti su švedu?

Ne itin emocionalus ir jau tikrai nepratęs prie isteriško lietuviško trūkčiojimo ir dirbtinai sukeltų pavydo scenų. Visiškai nesavininkiškas. Infantilumas, imituotas naivumas ir maivymasis taip pat nebus suprastas. Nesuveiks, taip sakant. Čia tas pats, kas meksikiečiui greito maisto restorane perkant burrito, bandyti japoniškai išaiškinti jums tinkamą sudėtį ir kad jums negalima mėsos, nes jūs veganė. Nesupras todėl, kad nėra pratę prie moteriškų manipuliacijų ir emocinių pliūpsnių arba dar blogiau – isterijų. Nepratę todėl, kad švedės motinos ir moterys taip nesielgia ir jie nėra matę tokio elgesio modelio.

Asociatyvioji nuotr.

Ko iš švedo didelė tikimybė nesulauksite?

  • Fizinio smurto, nes už tai teisia.
  • Rėkimo. Per dešimt metų nesu girdėjusi vyro kalbant ant moters pakeltu balso tonu, išskyrus kokius nors ginčus parduotuvėje su klykiančių vaikų šutve, kada abu kalba pakeltais erzelio kupinais balsais, nusikalę nuo buities ir atžalų.
  • Išskirtinio elgesio, nes esat moteris – tik, laimei, pagal galimybes įmanoma kažkiek pasiauklėti pačiai. Pavyzdys: mano buvęs kolega iš Švedijos provincijos, niekaip neįsikirto, kad esu kitokios kultūros – ir giminės – atstovė. Jis man užplodavo prieš pat nosį duris, pirmas klesteldavo į mano nusižiūrėtą kėdę ir stebėdavo mane velkant sunkų lagaminą, kitaip sakant, visais įmanomais būdais man kaitino kraują. Vieną dieną aš mandagiai jam išdėsčiau, kokį jo elgesį vertinčiau ir kokio jo tikėčiausi. Iš pradžių jis buvo ganėtinai priblokštas („bet tu gi mano kolegė!“ man sakė jis – „nesvarbu“, sakau, „kolegė, ar ne kolegė, visų pirma esu moteris“). Misija mano buvo sėkminga ir baisiai tuo didžiuojuosi – jis tapo mandagiai duris prilaikančiu ir visada vietą užleidžiančiu ir lagaminą panešti besisiūlančiu džentelmenu. One done, ir maždaug kokie penki milijonai to go, taip sakant.
  • Kad už jus visada viską mokės, nes jie taip nedaro. Geriausiu atveju pirminio ėjimo į pasimatymus stadijoje gali pavaišinti kava, vėliau jūs greičiausiai dalinsitės sąskaitą per pusę, blogiausiu atveju – gali slapta tikėtis, kad moteris kartais sumokės už abu.
  • Kad jus išlaikys ir tapsite išlaikoma namų šeimininke ir galėsite kaip Lietuvoj tik gastroliuoti po vaikų mokyklas, būrelius, manikiūrus ir kirpėjus. Esant krizei ar netekus darbo, laikinai išlaikys, ty., padengs buto nuomos ir maisto išlaidas, bet tokiu principu jam tikrai nepatiks gyventi visą laiką, nes ne taip mato gyvenimo prasmę. Švedams iš esmės nepatinka neambicingos moterys, išskyrus atvejus, kada skrenda į Filipinus medžioti moterų ir išsikrauti seksualiai (nereta praktika).
  • Zyzimo dėl vaikų turėjimo/gimdymo – niekada ir net norėčiau pridėti šauktuką. Nes bus naudojamas jūsų kūnas, jūsų nervai ir gimdyti reikės jums. Švedai turi per daug tarpusavio pagarbos, kad egocentriškai kaulytų dalykų. Vaikų turėjimas švedų šeimose dažnai yra moterų arba abiejų kartu sprendimas (gimdyme tikrai dalyvaus ir didelė tikimybė, kad nenualps pamatęs kraują)
  • Pašaipų apie jūsų kūną, svorį, balsą, išvaizdą, dantis, nagus, kojas, drabužius, sėdėseną, eiseną ir t.t. Švedai nuo mažumės mokomi tolerancijos. Jeigu turite kažkokį didžiulį trūkumą, jis dažnai bus matomas kaip jūsų unikalumas.
  • Komplimentų – reikės išmokyti juos sakyti, lygiai kaip kartais subtiliai arba tiesmukai užsiminti, kad kartais jums padovanotų gėlių. Nesitikėkite, kad jie stovės jums po langais ir serenadas dainuos, jie gali būti labai įsimylėję, bet taip tiesiog nesielgs, nes nelabai moka būti romantiškais.

Ko tuomet iš švedo sulauksite?

  • Lygiaverčių santykių.
  • Pagarbos, išreikštos moraliai, o ne durų varstymo sąskaita.
  • Ramių užtikrintų santykių.
  • Absoliutaus nepavydumo ir nesavininkiškumo ir jau tikrai jums neaiškins, kokio ilgio sijoną dėvėti.
  • Santūrių limituotų jausmų pasireiškimo.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)