Man nuoširdžiai gaila žmonių, kurie turi prisiimti atsakomybę šiuo laikotarpiu. Dabar dažnai nėra teisingų sprendimų, kiekvieną reikia sverti vertinant ne tik gerus dalykus, bet ir blogas pasekmes. Nelinkėčiau tokioje pozicijoje atsidurti net savo didžiausiam priešui ir tikiuosi, kad po šitos situacijos visi vadovai (tie, kurie nesislepia ir priima savo pareigas) gaus gerą krūvą išeiginių dienų.

Iš paprasčiausios empatijos stengiausi net savo galvoje sumažinti kritikos laviną kartais absoliučiai nesuvokiamiems tų vadovų sprendimams (pradėkim nuo sprendimo visiems aklai meluoti), bet šįryt klausydama eilinę spaudos konferenciją atsilošiau.

„[Tai] gali pasitarnauti kaip tokia situacija, kuri galėtų paskatinti šeimas ar moteris pakartotinai pasitarti su medikais, psichologais ir gal tai būtų tinkamas momentas persvarstyti tokį apsisprendimą, apsisprendžiant to nėštumo nenutraukti“, - sako mūsų valstybės ektremalių situacijų operacijų vadovas, paklaustas apie situaciją, su kuria susidūrė nėštumą nutraukti norinčios moterys.

Pasirodo, poliklinikos šios procedūros pacientėms neatlieka. Nes o kam, jei net Sveikatos apsaugos ministras sako, kad tai – nebūtinoji pagalba.

Nuoširdžiai sakau – kadangi pačiai niekada neteko susidurti su situacija, kurią išgyvena nėštumo nutraukimui pasiryžusios moterys, abejingai apie jas net pamiršau. Tiesiog pamiršau net pagalvoti apie tai, ką dabar joms daryti, net nepasvarsčiau, ar nėštumo nutraukimas šiuo metu įmanomas. Bet, matote, aš galiu pamiršti. Mano užmaršumas – tik mano sąžinės reikalas. Aš nesu valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų vadovė. Ir ne ministrė.

Ministre, priimkite savo paties patarimą ir persvarstykite. Pasitarkite su medikais, pasitarkite su psichologais ir gal tai bus tinkamas momentas persvarstyti tokį apsisprendimą.

Bet jūs, Aurelijau Veryga, jūs turėjote apie jas pagalvoti. Gal ne jūs, gal kas nors jūsų komandoje. Kažkas privalėjo prieiti ir paprašyti jūsų pagalvoti apie tas moteris. Leidžiu sau įsivaizduoti, kad nepriėjo, nes jei tai, ką šįryt išgirdome – jūsų mąstymo rezultatas, tada jau visai prastai.

Ministre, priimkite savo paties patarimą ir persvarstykite. Pasitarkite su medikais, pasitarkite su psichologais ir gal tai bus tinkamas momentas persvarstyti tokį apsisprendimą. Gal tada jums neteks asmeniškai prisiimti atsakomybės už moterų, kurios kentės nuo jūsų nepersvarstyto sprendimo, gyvenimus.

Gal išlipsite sausas iš balos ir nesugadinsite gyvenimo toms, kurios savo sprendimą jau persvarstė. Tikiu, kad nė viena jo nepriima lengva ranka. Gal atsitiks taip, kad jums neteks prisiimti atsakomybės už tas, kurios galiausiai nuspręs nėštumą nutraukti pačios. Nesaugiais, sveikatai pavojingais ir gyvybei grėsmingais būdais. Kuriuos šiais laikais, tikiu, jau buvome pamiršę. Persvarstykite, ministre, pasitarkite su medikais ir psichologais ir persvarstykite.

Ir dar: ministre, ekstremalių situacijų operacijų vadove, medike, Aurelijau Veryga, užsidėkite kaukę ir pirštines. Žinau, kad sakėte, kad kaukės nedėvite tam, kad jus aiškiau girdėtume, bet mes ne prieš tokių dalykų ir neišgirsti. O pavyzdį būti saugiais rodyti visai gražu. Net tada, kai skaičiai jau pradeda nebe taip gąsdinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (285)