Tavo išvaizda ekranų amžiuje priklauso visiems. Šiandien jau neįdomu, pliaukštelėjai tam vaikui ar ne, ir ar pečiumi kūrenamas tavo naujasis socialinis būstas toks, kokio norėjai. Įdomesnė ne tu, o kitų reakcija į tave.

Sumišusi žiūriu į pavytusią odą ir išsigandusias akis, primenančias į kampą užspeistą Bembį. Visi turime teisę klysti arba visą gyvenimą nesimokyti ir nedirbti. Bet, ar turime teisę atrodyti taip, kaip galime, net žiniasklaidai tiražuojant mūsų kvailumą?

Juk net tapusi šalies prezidente ar gavusi molekulinės biologijos magistro diplomą privalėtum atsiskaityti, kodėl nesikerpi plaukų? Arba, kodėl kerpiesi juos per trumpai ir tarp viršutinių dantų turi tarpą? Betgi ir nepasisekė, jog esi tokia, kokia esi, ir tave pagimdė tokią „negražią“...

Pastebėjau, kad, anot viešosios nuomonės, tavo veidas yra viena iš priežasčių, dėl kurių tau nepavyko, nes esi moteris.

Viešoji nuomonė, lyg pro mikroskopą, viešai išnarsto pavargusius bruožus. Ir, būdama jautri dėl vandenų užterštumo mirštantiems Atlanto banginiams, ji niekada nebus gailestinga tam, kuris yra arti. Būdama vyru turėtum atsakyti vien už savo kvailumą. Daug sunkiau būti vertinamai dėl to, kaip atrodai, nes beveik nieko pakeisti negali. Dviguba jėga atsakysi už tai, kad nemėgsti dažytis. Atsakysi dar kraupiau, jeigu pasirodei ne tokia, kokia reikia, karaliene. Privalai būti susitvarkiusi, net jeigu nenori susitvarkyti. Turi būti tokia, kokios nori kiti.

Nes jeigu yra gražiausia, yra ir bjauriausia. O kažkada ja būsi, patikėk, tikrai.

Suprantu, kaip skaudu. Mums, gimusioms šalyje, kur grožis laikomas asmeniniu nuopelnu, dėl to ne itin pasisekė. Nuo mažens esame giriamos ir baudžiamos dėl fizinių privalumų ir trūkumų. Moterų išvaizda Lietuvoje laikoma pasiekimu ar degradacija, priklausomai nuo to, ką laimėjai genų loterijoje.

Esi vertinama pagal išvaizdą net nedirbdama modeliu ar striptizo šokėja, kitaip tariant, net jei kūno grožis niekaip nesusijęs su pasirinkta specialybe, nuveiktais darbais. Nedaug kam rūpi tavo darbai, bet kokiu atveju.

„Pačios gražiausios klasės mergaitės“, „pačios gražiausios trečiakursės“, „pati gražiausia darbuotoja“, – teko girdėti iš mokytojų, dėstytojų, „autoritetų“? Per dažnai esi įdomi tik dėl to, kiek esi graži, ir tai ne žinduolių biologija, o pačios protingiausios rūšies kvailumas. Nes jeigu yra gražiausia, yra ir bjauriausia. O kažkada ja būsi, patikėk, tikrai. Nebloga hierarchija, ir jokio skirtumo nėra ar esi jos gale, ar viršūnėje. Tavęs vertinimas kaip žalios mėsos, o gal paruošto kepsnio. Už iki pareikalavimo gautą jaunystės grožį, kuris negali priklausyti tau, nes jo neužsidirbai, tiesiog, tokia gimei. Atrodymas ne visada pasirinkimas.

„Kosmetikai tarė ne“, – sužvingo neaiškios tapatybės žmogus panašus į influencerį be apynasrio. „Paprasčiausiai, ta žertva galvos neplauna. Bijočiau susidurti su ja naktį“. Nuo pat pradžių viena seimo narė buvo labiau kritikuojama ne dėl savo veiklos, o dėl išvaizdos. Gal norint nuslėpti darbo nesėkmes tai ir naudinga, bet nors vieną kartą atsidūrę patyčių dėl to, kas nėra nuopelnas ar klaida taikinyje, supras reikalų rimtumą. Bet dauguma tyli ir verčiau patys ploja nupezusiems interneto dėdulėms, manantiems, kad gali nuspręsti kūno vertę bei viešai vograujantiems, kaip turėtų atrodyti moteris.

Juk ta, „negraži“, patykojusi influencerio gatvėje, negali pasielgti blogai. Būti negražia ir taip gėda, o ji, kaip mergaitė, dar išdresiruota nepykti ir elgtis tinkamai. Kitaip, prie viso to negrožio, atrodys ir iš charakterio nepatraukliai, ir jau tikrai nieko gyvenime nepasieks. Mergaitės juk privalo būti ne tik gražios, bet ir mielos visiems. Todėl, bet kokiu atveju, ji nerėks, nemojuos kumščiais ir norės išlikti mandagi.

Dvigubai atgrasu, kai išvaizdos kozirį pasigriebia žinomi, atrodė, protingi abiejų lyčių asmenys. Tik dėl tokių kaip jūs bijoma pasenti ir vengiama to, kas neišvengiama. Tik dėl tokių kaip jūs antkapių daugiau negu turėtų būti. Idealių užpakaliukų, dietos ir sporto programos pro nuotraukų filtrus žioji piktžaizdžių krateriais amžinybės fone. Pasidžiaukite pergale, kad gražūs gimėte, teisingai sportavote, stilingai apsirengėte ir laiku prisiauginote papus. Jums tikrai pavyko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)