Pakalbėkime apie aktyvumo naudas. Nėštumas yra nemenkas išbandymas jūsų kūnui ir endokrininei sistemai. Aktyvumas yra vienas iš būdu susitvarkyti su fiziologiniais pokyčiais. Fiziškai aktyvi moteris pagerina ne tik savo raumenų tonusą, bet ir emocinę būklę. Reguliariai mankštinantis sumažiname gestacinio diabeto, kojų tinimo bei nugaros skausmų rizikas. Nėščiųjų mankštų dėka gerėja placentos kraujotaka ir vaisius gauna daugiau deguonies. Dar geriau – išmokstame teisingai kvėpuoti bei ruošiame kūną didžiausiam išbandymui – gimdymui.

Vis dėlto yra tam tikros taisyklės į kurias verta atkreipti dėmesį:

– Stenkitės būti atsargesnė iki 16 savaitės. Tuo metu moters organizmas dar tik prisitaiko prie naujų iššūkių.

– Nedarykite staigių judesių. Dėl pasikeitusio hormoninio filtro jūsų kūne, atsipalaiduoja raiščiai bei sausgyslės todėl padidėja traumų tikimybė.

– Realiai vertinkite savo galimybes ir fizinį pasirengimą. Jei prieš tai nebuvote labai aktyvi, dabar tikrai ne metas pradėti sportuoti daugiau.

– Sekite savo širdies ritmą. Širdies ritmas turi neviršyti daugiau nei 140 dūžių. Nepamirškite, kad vaisiaus širdis plaka dvigubai greičiau nei mamos.

Svarbu atlikinėti pratimus skirtus klubams atverti bei pagerinti dubens dugno raiščių bei raumenų elastingumą. Šiam darbui puikiausiai tinka pratimai su kamuoliu.

Ingrida Martinkėnaitė

Atremkite viršutinę nugaros dalį į kamuolį taip, kad pavyktų patogiai išlaikyti pusiausvyrą. Iškvėpdamos orą kelkite dubenį į viršų. Pratimą kartokite 3 x 10 kartų.

Ingrida Martinkėnaitė

Meluočiau jei sakyčiau, kad mano fizinis krūvis pastojus išliko toks pats. Šiuo gyvenimo laikotarpiu teko įsiklausyti į savo kūną ir sumažinti sporto režimą. Likau ištikima vaikščiojimui bei tempimo pratimams.

Ingrida Martinkėnaitė

– Stenkitės kuo daugiau keliauti pėsčiomis, tačiau įsivertinkite atstumus taip, kad nepervargtumėte.

– Lankykite baseiną. Tai yra puikus sportas prieš tai aktyviai negyvenusioms nėščiosioms.

– Darykite švelnius tempimo pratimus. Ypatingai kojoms.
Nepamirškite kėgelio pratimų!

– Išmokite taisyklingai kvėpuoti. Įkvepiant atpalaiduojame pilvą, iškvepiant sutraukiame pilvo presą, lyg apkabindamos savo vaiką.
Nestresuokite!