Kitiems jų gyvenamoji vieta – nuolatiniai nakvynės namai. Kitiems namai – kaip kaimo kultūros rūmai, kur renkasi visi, kam norisi. Kultūros.

Man atrodo, kad mano namai bet kuriam nepažįstamajam gali papasakoti daugiau nei aš norėčiau papasakot pati. Gal taip jaučiuos, nes pati esu per daug pastabi – net nenoromis akis kliūva už detalių, kurios man pasakoja įvairiausias istorijas – nieko su tuo negaliu padaryt.

Kelis kartus bandžiau tą gynybinį savo namų-tvirtovės įvaizdį paaiškinti kitiems, bet nedaug kas suprato, apie ką aš. Ir nudžiugau, kai perskaičiau apie vieną tyrimą, apie kurį tuoj tuoj.

Mokslininkai labai daug tyrinėjo, ką jūsų namų aplinka gali papasakoti – durys, spalvos, gėlių pasirinkimas, baldų išdėstymas, net šaldytuvo turinys ar lubos. Buvo vienas tyrimas, kurį atliko S. Gosling su kolegomis iš University of Texas. Na, taip ar anaip mano nuojautos įgavo kažkokią struktūrą. Taigi tame tyrime buvo tokie patys klausimynai žmogui pasakoti apie save, draugams apie jį ir dar vieną atsakė visai nepažįstami žmonės, kurie apžiūrėjo jo miegamajį ar biurą.

Atrodo, kad mes patys geriausiai apie save žinom, mūsų draugai irgi mus kaip nuluptus pažįsta, bet… labai tiksliai žmogaus elgesį ir jo tikėtinas reakcijas tam tikrose situacijose numatė tie nepažįstamieji, kurie apsilankė jo miegamajame ar darbo kabinete. Kodėl? Nes miegamajame ar biure yra tavo pasirinkimų, tavo tikrojo elgesio pėdsakai, tikri faktai, o ne istorijos, kurias tu sau ar kitiems pasakojai, ar sugalvojai. Net jei, sakykime, tinkamai sudėliosi knygas, kurias mėgsti (ar kurios turėtų daryti įspūdį kitiems), tai nepaslėpsi kitų savo elgesio pėdsakų.

– Gal pažiūrėjęs į svetimą miegamąjį gali nuspręsti ar susitikinėti su tuo žmogumi? – klausė S. Goslingo. „Tai priklauso nuo to, ko tau reikia. Jei atvirumas naujoms patirtims svarbu, žinoma! Jei norisi sutikti ekstravertišką asmenybę, geriau būtų pirmiau susitikti.“ (Va čia žvygtelėjau ir nesustojau. Gal jums ne toks juokingas tas psichologo teiginys, bet man jame daug dviprasmybės.)

Trumpai tariant, neįsileiskime į namus tų, kuriuos norėtųsi suklaidinti savo nenuspėjamu elgesiu ir kvieskime tuos, kurių supratimo mums norisi. O draugai… jie galėtų daugiau apie jus sužinoti, jei tik įdėmiau dairytųsi namuose.

Dabar apsidairykite aplink ir parašykite, koks daiktas, kurį ką tik pastebėjote savo aplinkoje (namie ar darbe) nepažįstamam žmogui galėtų papasakoti kažką įdomaus apie jus. Drąsiau.

Daugiau Jolitos tekstų skaitykite www.protoaistros.lt