Susitvarkę prieš šventes jaučiamės ne tik švaresni, bet ir geresni, lengviau kvėpuojame, rodosi, nuvertėme keletą nemenkų kalnų. Viskas šaunu. Tik genenariliniai namų tvarkai ypatingų švenčių nereikia. Visos mūsų dienos kaip šventės, teisingai dainavo Maestro.

Jei sąžiningai išsikuopėte šlamštą, valymas bus viena maloni sporto treniruotė. Aplink tik reikalingiausi ir mėgstamiausi daiktai. Na, o jei kuopime pasukčiavote pasiruoškite daugiau laiko, jėgų bei kantrybės.

Šią generalinio namų tvarkymo dalį, drąsiai galite patikėti namų valymo įmonei ar namų tvarkytojai. Taip sutaupysite energijos. Tik nepamirškite detaliai išdėstyti savo poreikių. Vis pasikartoju, telepatija – prastas metodas komunikacijai.

Jei namus valysite patys, nusiteikite, kad užsiimsite sportu, pamesite ne vieną lašą prakaito, ne vieną kaloriją. Kadangi pati aš mėgstu sportuoti su muzika, namus šveistis taip pat. Pasirūpinkite tuo ir jūs. Nelaimingos Pelenės atmosfera akimirksniu pavirs į puotą.

Gerkite daug vandens, nepamirškite vis užkąsti vertingo maisto. Kitu atveju, išaušus pusiaudieniui, galimas nuotaikos kritimas bei nuovargis. Jei turite galimybę, pasinaudokite žingsniamačiu. Bus velniškai įdomu sužinoti, kiek pritrepsėjote.

Remiantis savo patirtimi, dviejų ar trijų kambarių buto šveitimas gali trukti apie 7-10 val. Priklausomai, kiek daiktų pasilikote, kada buvo paskutinysis rimtas valymas, ar šveičiate vienas. Didesnius būstus sutvarkyti truks ilgiau, galite užtrukti ir visą savaitgalį, be padorios minutės poilsiui. Vietoje didvyriško „Aš pats ar pati!“, pasirūpinkite pagalba. Jei žinote, kad per vieną dieną nespėsite, ar neužteks ir savaitgalio, šveiskitės patalpomis. Pavyzdžiui: vieną dieną – išsivalykite vonios bei tualeto kambarius ir miegamąjį, kitą – virtuvę, svetainę, prieškambarį. Nepamirškite, kad šiame etape jūs VALOTE!

Vonios ir tualeto kambaryje valome išorinius bei vidinius paviršius, visus enačius daiktus, kosmetikos priemones. Nuvalome sienų plyteles, ventiliacinės angos groteles, susirenkame voratinklius. Nuo kalkių gelbėjame vonią ar dušo kabiną, čiaupus. Šveičiame unitazą ir visas tuščias ertmes aplink jį, praustuvę, po ja, veidrodžius, šildytuvą, spintelių lentynas ir dureles, jei yra – skalbimo mašinos bei džiovyklės korpusą. Nuplauname visus likusių šampūnų, kremų ir dušo želių buteliukus, laikiklius, kabliukus. Išvalome po vonia. Skalbimui padedame vonios užuolaidą (jei tokia yra), pakeičiame kilimėlius bei rankšluosčius, nuvalome duris, jų apvadus, rankenas.

Kambariuose renkame voratinklius, jei reikia dulkių šluotele nubraukiame dulkes nuo sienų, radiatorių, el. jungiklių, grindjuosčių, paveikslų rėmų, lempų, durų bei lovos apvadų. Nusivalome dulkes nuo išorinių bei vidinių lentynų, nešvarumus nuo spintų ir kambario durų. Siurbiame minkštuosius baldus, čiužinius, kilimus arba užsisakome jų cheminį valymą, kad išnyktų dėmės, dulkių erkutės ir alergijos šaltiniai. Patalynę vėdiname ar plauname, pasikeičiame jos užvalkalus.

Virtuvė viena smagesnių erdvių šveitimui. Jei švaros ranka buvo senokai užsukusi, pabūsite ilgiau. Bet su praėjusiuose tekstuose išvardytomis valymo priemonėmis, išsisuksite greičiausiai. Nuvalome spintelių viršutinius, vidinius bei išorinius paviršius. Išvalome buitinės technikos vidų bei išorę, stalčius, šiukšlių dėžės spintelę, šiukšledėžę, stalviršius, sienelę prie kaitlentės ir praustuvės. Spintelių kojelės yra paslėptos po apdailos plokšte, atsargiai atitraukite ją, išsiurbkite bei išplaukite. Pasirūpinkite valgomojo stalo ir kėdžių švara.

Nusivalykite lauko duris iš vidaus bei išorės. Jei tinkamos oro sąlygos nusivalykite langus. Nubraukite dulkes nuo žaliuzių, išskalbkite užuolaidas. Valykite dulkes nuo visų likusių daiktų ir daiktelių, gėlių lapų. Siurbikite dulkes nuo lempų gaubtų. Nepamirškite garažo, balkono, rūsio. Su šiomis patalpomis tvarkymo laikas gerokai išsitęs. Žinoma, išsiurbkite ir išplaukite grindis.

Namų valymo maratonas baigtas. Nusipelnėte dovanų, palepinkite save.

Daugiau Tomos patarimų skaitykite www.susitvarkyk.lt.