Aš, kaip visada, nepriklausau nė vienai iš šių grupių. Nesu labai didelė aliejų mėgėja, nes mane šiek tiek erzina jų paliekamas lipnumo pojūtis, o ilgiau panaudojus argano aliejų pastebėjau, kad man tikrai pradėjo kimštis poros, BET dievinu ir neįsivaizduoju gyvenimo be arbatmedžio aliejaus, nėštumo metu labai atsakingai augantį pilvą tepiau migdolų aliejumi (sako, kad tai geriausia strijų prevencija) ir retkarčiais pasiteplioju blakstienas ricinos aliejumi.

Taigi, nesu nei išprotėjusi aliejų šalininkė, nei kvanktelėjusi skeptikė. Turbūt ir toliau būčiau va taip sėkmingai gyvenusi su savo „aukso viduriuko“ požiūriu, jei ne mano rašinėlių skaitytojos. Kai bent dešimt merginų paklausė, ką aš manau apie aliejus, nusprendžiau, kad atėjo laikas „subręsti“ ir pasidomėti jais kur kas rimčiau.

Tai kaipgi išsirinkti tą tinkamą, nekemšantį porų, nesausinantį ir „taukų“ sluoksnio ant veido nepaliekantį aliejų?

1. Būtina atsižvelgti į savo veido odos tipą.

Štai sausai veido odai tinkamiausi yra jazminų ir ylang-ylang kvapiųjų kanangų eteriniai aliejai.

Riebiai ir mišriai odai labai tinka levandų, arbatmedžio (na, šitą tai jau tikrai visos žinojot), pelargonijos, šalavijo eteriniai aliejai.

Rūkorėms, brandesnio amžiaus moterims ar šiaip papilkėjusios odos savininkėms reikėtų rinktis rožių, ylang-ylang, apelsino žiedų (nerolio) ar jazminų eterinius aliejus.

Atsirinkti reikia tikrai labai labai kruopščiai, nes net ir tie vadinami „universalūs“ aliejai nebūtinai visiems tinka. Žodžiu, negriebkite pirmo pasitaikiusio buteliuko ir neeksperimentuokite. Eteriniai aliejai – ne juokai.

Ne juokai yra ir augaliniai aliejai (taip, taip, čia jau visai kita rūšis aliejų). Juos taip pat yra būtina pasirinkti pagal savo veido odos tipą.

Sausai odai tinkamiausi yra jojobos (simondsijų) ir argano augaliniai aliejai.

O štai riebios, mišrios ar spuoguotos odos savininkėms idealiausia rinktis lazdyno riešutų augalinį aliejų. Žinau, kad daug kas sako (ypač kosmetologės ar dermatologės), jog riebios, spuoguotos odos savininkėms nuo aliejų reikėtų bėgti kuo toliau, bet nežinau… Rašydama straipsnį pasidomėjau šia rekomendacija plačiau ir radau labai daug informacijos, kad tai yra visiškas mitas. Daug kur teigiama, jog tinkamai pasirinkti aliejai kaip tik subalansuoja riebalų išsiskyrimą ir puikiai sutvarko odą.

Spindesį papilkėjusiai veido odai greičiausiai grąžina agurklių ar erškėtuogių augalinis aliejus, beje, naudojamas ir labai giriamas tokių gražuolių, kaip Miranda Kerr, Kate Middleton, Victoria Beckham ir daugelio kitų.

2. Būtina pirkti tik kokybišką aliejų.

Renkantis aliejų labai svarbu nenusipirkti kokio nors neaiškios kilmės ir kokybės birzgalo, todėl:

a) pirkite aliejus tik iš žinomų, patikimų tiekėjų, kurie turi sertifikatus, įrodančius produktų kokybę ir ekologiškumą (ženkliukus Ecocert, Cosmebio, EU Organic ir pan.)

b) ieškokite ant pakuotės botaninio (lotyniško) augalo pavadinimo, iš kurio pagamintas aliejus.

c) ieškokite ant pakuotės šalies ar regiono, iš kurio yra „kilęs“ aliejus.

d) ieškokite išvardintų aktyvių cheminių medžiagų ir informacijos, iš kurios augalo dalies yra išgautas aliejus (nuo to priklauso ne tik kaina, bet ir kokybė).

e) ieškokite nurodytos galiojimo datos.

Pirkite tik tokius aliejus, ant kurių buteliukų rasite štai šią informaciją, kitu atveju – nesistebėkite alergijomis, „taukuotu“ veidu, besikemšančiomis poromis ir prastėjančia odos būkle. Ir... negailėkite pinigų. Iš tiesų geras ir kokybiškas aliejus niekada nekainuos labai pigiai.

Tiesa, net ir išsirinkę tinkamą bei kokybišką aliejų, galite „džiaugtis“ užkimštomis poromis ir kitais „malonumais“ jei naudosite jį neteisingai.

1. Grynų eterinių aliejų tepti ant odos NEGALIMA. Tik levandų ir arbatmedžio eterinius aliejus galima naudoti grynus, tiesiai ant odos, o visus kitus būtina skiesti, maišyti, tirpdyti ir pan. Grynus eterinius aliejus reikėtų maišyti su augaliniais aliejais, įprastais kremais, serumais ir pan.

2. Maišant aliejus būtina atsižvelgti ne tik į proporcijas, bet ir į pačius aliejus, jų chemines savybes ar net kilmės šalį, todėl geriau nevaidinti alchemiko proproproanūkės ir pasikonsultuoti dėl to su specialistais.

3. Nedemonstruokite beprotiškos meilės sau (čia, aišku, tik šiuo atveju, visais kitais – dar ir kaip demonstruokite) ir nesusipilkite ant veido pusės buteliuko produkto. Visam veidui užtenka vos kelių lašiukų aliejaus, todėl, žiūrėkite, nepadauginkite (įtariu, kad aš vis dėlto padaugindavau to argano aliejaus).

4. Netepkite aliejaus ant sausos odos. Geriausia tepti ant šiek tiek drėgnos, ką tik nupraustos arba gėlių vandeniu (hidrolatu) sudrėkintos odos. Sausai odai tinkamiausi gėlių vandenys yra: apelsinų ir rugiagėlių (beje, rugiagėlių vanduo labai tinka ir jaunoms mamoms, kurioms nuo miego trūkumo pradeda „šviesti“ juodi paakiai).

Riebios, mišrios odos savininkėms idealiai tinka levandų ir pelargonijos hidrolatai (tik pelargonijos kvapas nekoks).

Na, o brandžioms moterims geriausiai odą lepinti rožių ar ramunėlių gėlių vandeniu.

5. Netepkite ant veido medetkų, puiklapio, ricinos (išskyrus žinoma blakstienas ir antakius) ir kokoso aliejų. Jie puikiai tinka kūnui, plaukams, nagams, ragams ir pan., bet ne veido odai.

Štai ir viskas!

Kai pasigilini, ne taip ir sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tereikia žinoti, ko nori, kas tinka ir kaip tai naudoti. O vieno atsakymo į klausimą – naudoti aliejus ar ne – nėra ir negali būti.

Tikiu jų nauda (juk neveltui garsiausios gražuolės aliejus naudoja jau tūkstančius metų) ir, kaip minėjau, keletą iš jų pati naudojau, naudoju ir toliau naudosiu, bet ne visam veidui. Aš tinginė, kuriai norisi greito, paruošto produkto, todėl labiau žaviuosi jau paruoštais aliejų mišiniais, o ne atskirais eteriniais aliejais (nors žinau, kad labai naudinga ir bent vieną eterinio aliejaus lašelį įlašinti į savo įprastas kosmetikos priemones). Svarbiausia – tinkamai pasirinkti, todėl netikėkite mitais, nebijokite klausti, nebijokite bandyti, galų gale nebijokite paprašyti pauostyti, nes tikiu, kad mūsų uoslė yra labai galingas mums tinkančių / netinkančių produktų indikatorius ir matysite pačios, ar aliejai jums tinka, ar ne.

Daugiau Neringos tekstų skaitykite www.groziopaslaptys.lt