Gražioje 1885 metų skrynioje beieškodama patalynės užuot radusi tai, ko man reikia patalynės pervilkimui, radau visko tiek, kiek ryškiai yra per daug turėti. Skrynioje vienas ant kito buvo sukrauti užvalkalai, rankšluosčiai, paklodės. Norint rasti reikiamą daiktą, teko kaip reikiant pasirausti ir padaryti dar didesnę netvarką.

Maždaug 100 kv. m. name gyvena du žmonės ir šuo. Kaip ir visi, laikas nuo laiko sulaukia svečių. Daugiausia žmonių vienu metu, apsistojusių su nakvyne, šiame name buvo devyni. Visais kitais atvejais vienu metu atvyksta iki 4 svečių. Uošviai labai svetingi žmonės, čia visuomet labai smagu. Kai reikia, namai gali tapti guminiais.

Namuose yra 6 viengulės antklodės, 8 pagalvės, keturios lovos. Skrynioje radau 26 užvalkalus viengulėms antklodėms, 3 užvalkalus dvigulėms antklodėms (nors tokių anktklodžių namuose nėra), 12 viengulių/pusantriniu lovų paklodžių, 2 dvigulės lovos paklodes, 15 užvalkalų pagalvėms.

Yra patalynės, kuri tikrai kokybiška, medvilninė, nesuplyšusi ir nenuskalbta. Tačiau didžioji dauguma – morališkai pasenusi, neturinti viso komplekto vienodų užvalkalų visam patalynės komplektui. Pasitaikė ir tokių, kurios nebuvo naudotos metų metus. Tiesiog saugiai tūnojo skrynioje neliečiamos.

Žinau, kad ne kiekviena anyta leistų tokius eksperimentus, tad, sakykime, man pasisekė. Galbūt kaip marti prarasiu kelis simpatijos taškus, tačiau ateityje atsikovosiu. Nors nėr blogai, kai kažkas atvyksta ir iš visos dūšios pasirūpina tavo namais. Ar ne?

Toma Šokelė

Žinoma, galima miegoti bet kaip ir su bet kuo. Tačiau, nesakykite, baltuose viešbučio patalėliuose miegoti itin malonu. Svarstau, o kodėl namuose miegame skirtingoje spalvų gamoje, kuri erzina akis? Kodėl svečiams ieškome išeiginės patalynės? Tuo tarpu patys gulamės su ta, į kurią svečio nepaguldytume, nes lyg ir parodytume nepagarbą. Tai kur pagarba sau? Skrynioje neradau vienodų pagalvių užvalkalų, todėl keturias mūsų pagalves apsivilkau visiškai skirtingų spalvų užvalkalais. Žinoma, svarbiausia, kad patalynė būtų švari, nesuplyšusi. Bet ar nesinori jums to smagaus jausmo, kai vartaisi gražiuose pataluose? Nebūtinai brangiuose. Na, man norisi. Dėl savęs.

Po susitvarkymo eksperimento savo namuose pasilikau du patalynės komplektus mūsų lovai (keturioms pagalvėms, dvigulei antklodei ir dviguliam čiužiniui), du komplektus dukros lovai ir tris komplektus svečių patalams (būtent tiek antklodžių ir pagalvių turiu sveteliams). Viso 4 patalynės komplektai mums ir 3 komplektai svečių patalams.

Patalynę keičiame kas dvi savaites, pasitaiko ir dažniau. Kol naudojame vieną, kitą išskalbiu ir padedu atgal į lentyną laukti savo eilės. Su mažosios lova lygiai taip pat. O svečių patalynė iš viso paprasta. Išvyko, išskalbiu ir laukiu atvykstant kitą kartą.

Remiantis skaičiais (namų gyventojams, be svečių), bus reikalingi 2 patalynės užvalkalų komplektai asmeniui/lovai. Šešių asmenų šeimai (2 suaugę + 4 vaikai, jei suaugę miega po viena antklode ir vienoje lovoje) reikės 10 patalynės užvalkalų komplektų. Jei šešių asmenų šeimoje, suaugę miega po atskiromis antklodėmis ar atskirose lovose, reikės 12 komplektų. Šešis naudos, kiti šeši lauks, kol ateis jų panaudojimo laikas.

Patalynė

Švedijoje ypatingai populiaru miegoti po atskiromis antklodėmis ir turėti po kelias pagalves. Dėl atskirų antklodžių visiškai nesutinku, dėl pagalvių labai tiko ir pritiko. Dėl atskirų antklodžių, patalynės komplektų automatiškai padaugėja.

Uošviams grįžus po darbų, maloniai juos pasitinku su gražiai susuktais ir ant skrynios išrykiuotais patalynės užvalkalais. Išpyškinu anksčiau paminėtus skaičius, o anyta nusišypso, trūkteli pečiais ir sako, kad prireikia, kai sulaukia svečių. Negalvokite, kad aš lendu kur nereikia. Anyta davė aiškų leidimą daryti namuose, ką noriu. Gavau leidimą ir aprašyti. Ačiū, naudojuosi žalia šviesa.

Draugiškai nutarusios, kad tikrai per daug, dalį didžiausią vertę praradusių užvalkalų, sudedame į dėžę. Mielai ją išveščiau į nuostabią vietą, apie kurią papasakosiu kitais kartais, bet anyta atideda juos savo anytai į sodo namelį. Šešuras kantriai dėžę nuneša į palėpę.

Žinau, kad vieną dieną gali nuspręsti dėžę parsinešti atgal. Bet greičiausiai apie ją tiesiog pamirš. Nereikalingi daiktai greitai pasimiršta.

Minkštų patalų.

Daugiau Tomos tekstų skaitykite www.susitvarkyk.lt.