Ji labiau matoma, nei kitos jos amžiaus moterys, kurios metams bėgant pilkėja, pamažu susilieja su aplinka ir tampa visai nepastebimos, savo tinklaraštyje rašo Jolita Mikolaitienė.

Ji ryški. Pastebima. Ji gyvena gyvenimą taip, kaip jai patinka. Neteisingai. Įdomiai. Ciniškai. Švelniai. Nuobodžiai. Skaniai. Visaip. Racionali išmintinga avantiūristė. Klysta. Myli. Abejoja. Flirtuoja. Verkia. Džiaugiasi. Nes jai jau darosi nesvarbu, kaip tai vertins kiti. Ji puikiai žino, kad negali reikalauti iš žmonių daugiau, nei jie gali duoti. Trupinių jai nereikia. Kartais ji labai nori prabusti šeštadienio rytą ne viena. Taip, kaip kadaise. Jaukiai.

Trumpalaikiai ir ilgalaikiai santykiai jos nesupančiojo. Ji viena, nes ji mąsto. Mąstė, kai tekėjo, o dar labiau – kai skyrėsi. Būti viena yra ne jos lemtis, o jos pasirinkimas. Ji viena ne todėl, kad jos niekas nepasirinko, o dėl to, kad ji renkasi pati.

Jokios santykių istorijos (net skaudžiausios) neapverčia jos gyvenimo ir nepriverčia sakyti: “Ne, niekada daugiau!” Ji ragauja gyvenimą, kad ir koks būtų jo skonis. Vėl ir vėl.

Jos amžiaus moterys yra labiau pastebimos pažinčių portaluose nei gatvėse. Ir jas pastebi jauni vyrai. Taip, kaip kadaise studijuodamos jos pastebėdavo rimtesnius ir vyresnius vyrus. Ne visos jos draugės drąsiai merkia koją į 30+ pažinčių baseiną. Na, tiesiog patikrinti vandenį. Sprendimas maudytis ar ne bus priimtas gerokai vėliau…

Kiek jam? 26? 30? 32? 39? Jie skrenda į jos pašto dėžutę kaip išbadėję uodai – pilni primityvių poreikių ar subtilių užuominų, žaismingi ir vulgarūs, sėkmingi ir tik artistiški, arogantiški ir kompleksuoti, narcizai ir gvazdikai…

Ji puikiai supranta jaunų vyrų susidomėjimą moterimis, kurios gyvena gražiausius SAVO metus. Ir atlaidžiai į tai žiūri. Kai dukra perduoda bendramokslio komplimentą: “Your mum is hot“, ji tik nusijuokia: “Aš dabar graži ir įdomi jauniems. Džiaugiuosi akimirka.“

Ji desperatiškai neieško nei sekso, nei meilės. Gal todėl nerūpestingas jos vienišumas ir nepriklausomybė taip stipriai traukia. Ji susitinka, ji geria kavą, ji kalba. Ir tyliai šypsosi. Ech, Haroldas ir Modė. Taip gražu, kaip būna tik teatre… Ji klausosi išpažinčių ir mintyse rašo laišką kiekvienam, sakančiam, kad jį traukia vyresnės moterys.

“Jaunas žmogau, žvilgčiojantis į gerokai vyresnę moterį, suprantu – tau norisi nuotykio. Varnelės savo seksualinio pažinimo kelyje. Nes dabar tam laikas. Tau norisi išsigydyt širdį po nepavykusių santykių. Tau norisi tiesiog sekso be santykių. Gali būti bet kokia priežastis, nes aš suprantu tavo saugų pasirinkimą:

Ji negimdys tau vaikų, nesistengs tavęs suvystyti jokiais būdais.

Ji tikra kalė, nes ji nenorės taikstytis su tuo, kas jai nepatinka. Ji niekada nemažins standartų, norėdama kam nors įtikti, patikti ar pritikti. Ir nesistengs patikti net tau.

Ji žino, kas jai patinka, bet ji mielai leis tau ją pamokyti savo pomėgių – plaukti banglente, važiuoti riedučiais ar mėtyti spiningą. Tik todėl, kad jai tai nauja patirtis, o tau ji leis pabūti tikru vyru-mokytoju nežiūrint tavo amžiaus.

Ji tavęs nenusavins. Nei nuo šeimos, nei nuo draugų. Ji nesistengs riboti nei savęs, ne tavęs. Ji žino, ko nori ir nenori mažiau.

Ji nusipurtys kelių metų naštą, gal net laikinai pamirš klasikinį drabužių stilių, nusikirps plaukus ir įsigys Dr. Martens.

Santykių su tokio amžiaus moterimi trumpalaikiškumas tau irgi yra didžiulis privalumas.

Ji nesikabins ant kaklo ir nebijos tavęs prarasti.

Ji gyvens ta akimirka, nes gyventi ateitimi yra jaunų žmonių iliuzija.

Tai nesitęs ilgai. Per ilgai. Nenusibos. Nes ji jau dabar žino, kaip ramiai tave paleis kurti šeimos ir auginti vaikų.

Taip, tau bus su ja įdomu. Užmegsi naujų pažinčių, išmoksi kiek kitaip žiūrėti į gyvenimą. Gal net įgausi išminties.

Ar išmoksi kažko naujo? Turbūt. Tu tikrai išmoksi suprasti moteris. Ir tai tau padės vėliau, kai kursi kitus, ilgalaikius santykius.

Jaunas žmogau, ar tu esi tas, su kuria tokiai moteriai bus įdomu?

Ar tu esi tas, su kuria ta moteris norės (!) pasirodyti viešumoje?

Ar išdrįsi jos neslėpti miegamajame, užsienio atostogose ar retuose pramogų ir malonių procedūrų festivaliuose?

Tai nėra lengva.

Tai daug sunkiau, nei susirasti savo amžiaus merginą.“

Kai perskaičiau, kad klasikė Žemaitė, apie kurią galvojome kaip apie tikrą nuobodą, rūkė ir dar buvo pametusi galvą dėl 30 metų jaunesnio vyro, kuris – o Dieve – tuo pat metu rėžė sparną aplink jos dukrą, supratau, kad stiprūs žmonės gyvena, kaip nori. Ir tada, ir dabar. Ir nesvarbu, ar skarelę dėl padorumo užsiriša, ar ne…

Daugiau Jolitos tekstų skaitykite www.protoaistros.lt