Aš vis pasidžiaugiu „Instagram“, nes ten ne tik galiu dalintis savo gyvenimo akimirkomis ir atradimais su jumis, bet ir iš jūsų gauti daug patarimų.

Visai netikėtai man parašė jauna fotografė Emilija Paulina Launikaitytė – ji su manimi pasidalijo tobulo miego paslaptimis (pasirodo, Emilija pati nuo paauglystės yra pasinėrusi į produktyvios ir laimingos dienos ieškojimus).

Kažkaip iš jūsų komentarų ir žinučių supratau, kad ne tik man šitie patarimai pravers, tad Emilijai leidus (ir man šiek tiek ranką pridėjus) – dalinuosi stebuklinga formule. Tikiuosi, iš naujo atrasite miego malonumą!

1. Venk gėrimų su kofeinu

Žinau, gali atrodyti misija – neįmanoma. Ypač kai kalbam apie kavą. Man pačiai būtų sunku įsivaizduoti savo rytą be kavos. Ne dėl to, kad būčiau nuo jos priklausoma. Tiesiog tai yra mano ryto ritualas, ypatingas laikas sau su mažu juodos kavos puodeliu. O kur dar jos skonis… Mmm.

Iš savęs atimti tokio malonumo tikrai neketinu, bet tiesiog nuo 15:00 val. aš jos visiškai atsisakau. Mat kofeinas turi savybę užsilikti organizme, todėl jei nuspręsi kava pasimėgauti vėlai vakare – apie miegą naktį gali pamiršti.

Tiesa, su arbata irgi nereikėtų apsigauti. Žalios ar juodos arbatos poveikis dar stipresnis nei kavos, ji pakankamai ilgai tonizuoja organizmą. Kavą ir arbatą galima keisti šviežiai spaustomis sultimis, kurios turi daug natūralios energijos ir padeda pasisavinti daugiau geležies.

2. Valandą prieš miegą nebesinaudok telefonu ar kompiuteriu

Padėk viską į šoną ir sąžiningai net akies krašteliu nežiūrėk į juos. Skirk laiko atsipalaidavimui, skirk laiko sau, pamąstyti, gal pamedituoti, kad paleistum visas blogybes iš galvos.

Žmonės, kurie „scroll’ina“ prieš miegą, negali keltis anksti ryte ir juo labiau sunkiai išlipa iš lovos, nes naktį nepailsi (galvoje užsilieka paskutiniai matyti vaizdai). Vis tik reikia išmokti nuraminti savo protą, emocijas, viską paleisti. Tai galima pavadinti pasiruošimu miegui. Tokiu atveju tu gali miegoti kur kas mažiau, bet išsimiegoti aukščiausios kokybės miegu!

3. Žadintuvas

Dar vienas be galo svarbus dalykas, kurį turi įvaldyti savo rutinoje. Telefonas prie galvos? Bėda… Palik telefoną kitame kambario gale, nustatyk ramią (bet tikrai ramią) muziką, kuri lėtai garsėtų ir leistų tavo protui ir kūnui pabusti iš lėto. Žinau, žmones sako: „Nepažadina manęs tokie garsai.“ Bet tik dėl to, kad pamiršta antrą punktą ir miegoti pradeda tik paryčiais. Geriausia, jei tik įmanoma, keltis ir eiti miegoti tuo pačiu metu! Tiesa, dar yra specialios programėlės, kurios nustato, kiek valandų žmogus miega, kada keliasi, kada eina miegoti ir kiekvieną rytą žadina lengvais garsais. Pabandyk, gal tau padės!

4. Kvėpavimas

Breathing is everything… (Kvėpavimas yra viskas, – DELFI) Kiekvieną rytą gali pradėti savo dieną nuo kvėpavimo. Atsisėdi, sukryžiuoji kojas, ištiesi nugarą ir lėtai, lengvai, iki pat pilvo apačios įkvėpi. Kvėpuoti reikia ne krūtine, o pilvo apačia. Taip tavo kūnas pasisavina daugiau deguonies ir lengviau prabunda. Kitaip sakant, susibalansuoja. Tiesa, tokį kvėpavimą galima atlikti ir vakare.

5. Patalynė

Apie jos svarbą miegui esu rašiusi ir anksčiau. Mano mylimiausia – šilkinė patalynė! Oda rytais atrodo pailsėjusi ir be miego žymių ant veido. Yra ir dar vienas super dalykas, kuris man labai patinka – šilkas pasižymi puikia drėgmės ir šilumos pusiausvyra, jis niekada neleidžia plaukams ir odai išsausėti. Todėl galima sakyti, kad tai yra pati geriausia priemonė nuo odos ir plaukų senėjimo, kol miegu. Ir dar – jau pamiršau, ką reiškia ryte atsikelti suveltais, pasišiaušusiais ar susigulėjusiais nuo miego plaukais. Labai svarbu susikurti miego aplinką iš kuo natūralesnių medžiagų!

Daugiau Simonos tekstų skaitykite www.geriausiadrauge.lt