Liz Truss (47), kurios visas vardas – Mary Elizabeth Truss, gimė 1975 m. liepos 26 d. Moteris studijavo politiką, filosofiją ir ekonomiką Oksfordo universitetui priklausančiame Mertono koledže. Prieš pasukdama į politiką, L. Truss 10 metų dirbo komercijos ir ekonomikos direktore energetikos bei telekomunikacijų srityse.

Kaip rašo tinklalapis metro.co.uk, šiuo metu su sutuoktiniu Hughu O’Leary’iu ir dviem dukromis ji gyvena tarp Londono ir Norfolko: pastarajame ji atstovauja Pietvakarių Norfolko rinkimų apygardai.

Kokia Lizos Truss politinė patirtis?

Nors ir gimė kairuoliškoje šeimoje ir anksčiau priklausė Liberalų demokratų partijai, L. Truss, priešingai nei kai kurie nuosaikesni politikai, pavyzdžiui, buvęs pretendentas į torių lyderius Tomas Tugendhatas, vertinama kaip konservatorių partijos dešiniosios linijos atstovė.

2006 metais ji pirmą kartą išrinkta Grinvičo tarybos nare, o 2010-aisiais Pietvakarių Norfolkpo apygardoje išrinkta į parlamentą.

Prieš pradėdama eiti užsienio reikalų sekretorės pareigas, L. Truss buvo švietimo ministrė, aplinkosaugos sekretorė, teisingumo sekretorė, iždo vyriausioji sekretorė, tarptautinės prekybos sekretorė, Prekybos tarybos pirmininkė, moterų ir lygybės reikalų ministrė.

Liz Truss

Jau kurį laiką J. Truss buvo laikoma daug žadančia politike ir potencialia kandidate į konservatorių partijos lyderius. Nors ir per „Brexit’o“ referendumą ji agitavo už pasilikimą ES, moteris sulaukė palaikymo iš daugelio aukšto rango pasitraukimo šalininkų, pavyzdžiui, Jacobo Rees-Moggo ir Nadine Dorries.

L. Truss buvo lyginama su Margaret Thatcher, o tokį įvaizdį ji netgi sustiprindavo, pavyzdžiui, nuotraukoms pozuodama iš tanko.

Visgi jos karjeroje netrūko šiokių tokių kontraversijų: politikė tapo internete sklandančio animacinio GIF failo heroje, mat kartą keistokai ištarė terminą „kiaulienos rinka“.

Būdama užsienio reikalų sekretore, ji sulaukė kritikos dėl geografinės klaidos ir dėl to, kad į Australiją skrido privačiu lėktuvu, mat tokia kelionė mokesčių mokėtojams atsiėjo apie 500 tūkst. svarų sterlingų.

Koks L. Truss išsilavinimas?

L. Truss gimė Oksforde, bet užaugo pasiturinčiame ir žalumos gausiame Lidso priemiestyje Raundhėhuje, kuriame plyti parkas tokiu pačiu pavadinimu.

Ji lankė Raundhėjaus mokyklą, kurią baigdama išlaikė A lygio egzaminus, padėjusius jai užsitikrinti vietą Oksfordo universitete.

Liz Truss

Per televizinius rinkimų debatus dėl torių pirmininko posto M. Truss prasitarė, kad mokykla kai kuriuos mokinius „nuvylė“ savo „žemais lūkesčiais“: esą buvo „iššvaistyti“ talentai. Komentaras įžiebė kai kurių Raundhėjaus gyventojų ir buvusių mokinių pyktį, o vienas pastarųjų „The Independent“ netgi sakė, kad moters žodžiai buvo „bjaurūs ir įžeidžiantys.“

Kol L. Truss mokėsi Raundhėjaus mokykloje, ši įstaiga valstybiniu lygmeniu išties buvo vertinama tik „patenkinamai“, o dabar – „puikiai“.

1993 metais L. Truss Oksfordo Mertono koledže pradėjo studijuoti politiką, filosofiją ir ekonomiką, t.y., tą pačią programą, kaip jos varžovas Rishis Sunakas Oksfordo Linkolno koledže. Studentavimo laikais ji buvo jo Liberalų demokratų draugijos pirmininkė, o 1996-aisiais studijas baigė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją