Sena aistra

Loreta nuo mažens žavėjosi motociklais, todėl buvo tik laiko klausimas, kada ji sės už šios priemonės vairo. „Mane mažiau domino lėlytės, daugiau – technika. Visada norėjau išbandyti motociklą, bet stabdė daug dalykų. Galiausiai atėjo ta diena, kai sau pasakiau arba dabar, arba senatvėje nagus griaušiu. Pasiryžau, nuėjau, išsilaikiau egzaminą ir dabar mėgaujuosi“, – pasakojo moteris. Tokiam jos pomėgiui neprieštaravo ir šeima. „Jei žmogus turi pomėgį, aistrą, nereikia stabdyti. Atvirkščiai – reikia skatinti ir palaikyti“, – sakė Loreta.

Loreta Lilienė

Ji drąsiai griauna populiarius mitus apie motociklus. Pasak Loretos, tai nėra pavojinga priemonė, jei laikaisi visų taisyklių, motociklų vairuotojai nėra dažnesni eismo taisyklių pažeidėjai, o ir moterys už motociklo vairo nebėra tokia retenybė. „Svarbu norėti ir atrasti savo motociklą, nes jų yra įvairių: sportinių, klasikinių, kelioninių. O tai, kad motociklą vairuoja moteris – nebėra kažkas keisto. Jos lygiai tokios pačios geros vairuotojos kaip ir vyrai“, – šypsojosi pašnekovė. Paklausta, kokių savybių reikia, norint vairuoti motociklą, Loreta sakė, kad užtenka tik didelio noro. „Vairuoti motociklą nėra sudėtinga. Kita vertus, visos moterys yra skirtingos, mus vienija tik dviejų rato važiavimo priemonė“, – sakė moteris.

Ji iš pirmo karto išlaikė vairavimo motociklu egzaminą ir iki šiol neturėjo jokių incidentų kelyje. „Mes paisome taisyklių ir, kaip aš sakau, geriau tuos pinigus, kuriuos kažkas sumoka baudai, aš skirsiu kelionėms“, – teigė pašnekovė.

Jau planuoja kitų metų kelionę

Kasmetinis Tarptautinės moterų motociklininkių asociacijos suvažiavimas po pandemijos surengtas Šveicarijoje, Melchtale. Pačioje 2018 metų pabaigoje įsteigta Tarptautinės moterų motociklininkių asociacijos atstovybė Lietuvoje vienija daugiau kaip 40 narių, tačiau pirmojo tokio žygio teko luktelėti, nes susibūrimus suvaržė pasaulinė pandemija. Atstovybė šiais metais į žygį išsiruošė pirmą kartą ir pirmą kartą atstovavo jame savo šaliai.

Loreta Lilienė

Moterys rado laiko pabūti nuostabioje Šveicarijos gamtoje ir aplankyti Pilatą – vieną populiariausių kalnų regione. Joms teko užkilti į 2 132 metrų aukštį, kad pasijustų kaip virš debesų. Grįždamos namo aplankė didžiausią ir vandeningiausią Reino krioklį Europoje.

„Mes, Lietuvos atstovės, buvome labai šiltai pasitiktos ir dar šilčiau priimtos. Iš viso čia suvažiavo apie 200 moterų iš viso pasaulio. Susipažinimo šventėje skambėjo įvairių tautų dainos, muzika ir juokas, o savaitė kartu prabėgo lyg akimirka“, – sako Loreta. Anot jos, sunkiausia buvo pasirinkti maršrutą ir lankytinas vietas. „Mes vengėme autostradų, važinėjome mažesniais keliais, darėme sustojimus, mėgavomės vaizdais. Man labai patiko važiuoti serpantinais. Važiuoji, mėgaujiesi ir keliu, ir vaizdu. Užburiančios akimirkos“, – pasakojo moteris. Ją sužavėjo gamta, taip pat žmonių mentalitetas. „Smagu, kad taip šiltai priima, parodo kelią, pataria, padeda. Kelionė išties buvo įsimintina“, – šypsojosi pašnekovė.

Loreta Lilienė

Ji jau planuoja ateities keliones, kurios nusimato kitą vasarą. „Planuojame kitų metų ralį, kuris vyks Prancūzijos Alpėse. Jau numatyta ir data, ir vieta, ir laikas. 2024 vyks Australijoje ir Lenkijoje, 2025 – Vokietijoje. Grafikas jau yra sudarytas iki 2030 metų. O šią vasarą jau niekur nekeliausiu, bet dalyvausiu tam tikruose renginiuose“, – teigė moteris.

Visas, kas norėtų, bet nedrįsta pradėti važinėti motociklu, Loreta kviečia prisijungti prie jų asociacijos, kur kaipmat atsiras bendraminčių. O tiems, kas ruošiasi į kelionę motociklu, ji turi keletą svarbių patarimų. „Reikia gerai pagalvoti, ką pasiimsite, nes neturite tokios didelės bagažinės kaip automobilyje. Be to, didžią dalį laiko praleidi kelyje, todėl daug drabužių nereikia. Svarbiausia – techniškai tvarkingas motociklas“, – sakė Loreta ir visiems prijaučiantiems palinkėjo įspūdžių kupinų kelionių su vėjeliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją