Baigė architektūrą

Volodymyras Zelenskis ir Olena susituokė 2003 m., šiandien turi du vaikus – 17 metų dukrą ir 9 sūnų. Olena gimė 1978 m. Kryvyi Rih mieste. Ji įgijo architektūros išsilavinimą, bet vėliau pasuko į rašymą. Ji yra viena iš „Studio Kvartal 95“, ryškiausios Ukrainos pramogų gamybos įmonės, įkūrėjų ir yra pripažinta už turinio kūrimą laidose ir filmuose.

O. Zelenska ir jos būsimas vyras mokėsi vienoje mokykloje, tačiau nebuvo pažįstami. V. Zelenskis kartą pasakojo, kad pažinojo daugelį jos klasiokių, bet ne pačią Oleną. Jie susipažino daug vėliau – kai ši studijavo Kryvyi Rih nacionalinio universiteto Statybos fakultete. Santykiai tarp poros klostėsi palaipsniui – jiedu draugavo aštuonerius metus, kol susituokė 2003 m. rugsėjo 6 d. 2004 m. liepos 15 d. jiems gimė dukra Oleksandra. 2013 m. sausio 21 d. – sūnus Kyrylo.

Mokosi iš geriausiųjų

„Aš nesu viešas asmuo. Tačiau naujoji realybė reikalauja savo taisyklių, ir aš stengiuosi jų laikytis, – 2019 metais žurnalui „Vogue“ sakė Olena. – Negaliu pasakyti, kad viešumas ar bendravimas su spauda man kelia įtampą. Bet man labiau patinka likti užkulisiuose. Mano vyras visada yra priešakyje, o aš jaučiuosi patogiau šešėlyje. Aš nesu kompanijos žmogus, nemėgstu pasakoti anekdotų. Tai ne mano charakteris. Bet aš radau sau priežasčių viešumui. Viena iš jų – galimybė atkreipti žmonių dėmesį į svarbias socialines problemas. Tuo pačiu tai neliečia mano vaikų viešinimo: anksčiau jų nuotraukų socialiniuose tinkluose neskelbiau, dabar irgi nekelsiu“.

Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenskaja

Tuo metu, kai O. Zelenska davė šį interviu, buvo praėję vos šeši mėnesiai, kai ji tapo pirmąja Ukrainos ponia, bet tiek laiko jai užteko, kad susipažintų su sritimis, kuriose visos pirmosios ponios kuria savo programas. „Tarp prezidentų sutuoktinių nėra neįdomių asmenybių – kiekviena ponia turi iš ko pasimokyti. Pavyzdžiui, Brigitte Macron yra puiki pedagogė. Jos programa orientuota į ugdymo temas – ji kuria mokyklas suaugusiems. Mūsų susitikimo su ja metu ji užsiminė, kad pati moko prancūzų kalbos ir literatūros. Izraelio ministro pirmininko sutuoktinė Sarah Netanyahu yra praktikuojanti vaikų psichologė, Elke Büdenbender, pirmoji Vokietijos ponia, yra sėkminga teisininkė“, – tąkart sakė O. Zelenska.

Į vieną esminių klausimų – kaip ji reagavo į Vladimiro Zelenskio sprendimą kandidatuoti į prezidentus, ji atsakė atvirai: „Supratau, kaip viskas pasikeis ir su kokiais sunkumais teks susidurti. Bet mes apie tai diskutavome jau kurį laiką, ir aš sakiau, kad visada jį palaikysiu“.

Kaip pasikeitė jos gyvenimas po inauguracijos? „Gyvenimas nepasikeitė, bet pasikeitė aplinkybės. Neturiu pakankamai laiko vienai su savimi. Turiu du vaikus, todėl retai kada būnu viena. Bet man pasisekė su žmonėmis, kurie yra šalia“, – sakė moteris. Ji stengiasi išlaikyti įprastą gyvenimo būdą ir apsaugoti vaikus nuo viešumo. „Tegul renkasi, kaip nori gyventi. Tačiau vyriausia dukra Sasha jau vaidino filmuose, bet tikiuosi, kad ji toliau šioje srityje nežengs. Jauniausia, Kirilas, dar turi galimybę turėti normalią vaikystę – žaisti su kitais vaikais, sportuoti, lankyti muzikos mokyklą neatkreipiant nereikalingo dėmesio“, – pasakojo O. Zelenska.

Ėmėsi reformų

Prireikė pusės metų, kol Olena ir jos komanda apsisprendė dėl prioritetinių pirmosios ponios užduočių. Ji sako, kad programą kūrė daugiausia subjektyviai. „Užaugau Kryvyi Rih mieste, visą gyvenimą gyvenu šioje šalyje ir suprantu, kiek daug problemų turime. Bet jei griebsiuosi visko iškart, nepavyks, todėl mūsų komanda nusprendė sutelkti dėmesį į konkrečias užduotis: vaikų sveikatą, lygias galimybes visiems ukrainiečiams ir kultūrinę diplomatiją“, – „Vogue“ žurnalui pasakojo pirmoji ponia.

Olena Zelenska, Diana Nausėdienė

Vienas iš jos uždavinių – reformuoti mokyklų mitybą. „Kuo anksčiau vaikai ugdomi sveikai maitintis, tuo lengviau paaiškinti, kad brokoliai geriau nei dešra, – kiekvienam tėvui aiškias mintis išsako O. Zelenska. – Mokyklose, jei vaikams nepatinka pietūs, negalvodami apie naudą ar žalą, jie užsuka į šalia esantį kioską ir perka, ką mėgsta. Todėl nenuostabu, kodėl dažniausios vaikų sveikatos problemos yra virškinamojo trakto ligos“.

Pagrindinį savo statuso privalumą Olena įvardijo tokį: pirmoji ponia visada būna išgirsta. „Prezidento sutuoktinė turi galimybę pabendrauti su tais, kurie yra arti valdžios. Valdininkų durys prieš pirmąją ponią neužsidaro. Nesu politikas, neturiu teisės kištis į prezidento darbą, bet tapti tarpininku tarp žmonių ir valdininkų, kad pastarieji išgirstų pirmieji, aš galiu ir tikrai noriu“.

Palaiko visą šalį

O. Zelenska šiuo sunkiu Ukrainai metu bendrauja su savo šalies žmonėmis per socialinę žiniasklaidą. Jaudinančiame „Instagram“ įraše penktadienį ji rašė: „Mano brangūs žmonės! Ukrainiečiai! Šiandien žiūriu į jus visus. Visi, kuriuos matau per televiziją, gatvėse, internete. Matau jūsų įrašus ir vaizdus. Esate neįtikėtini! Didžiuojuosi, kad gyvenu su jumis toje pačioje šalyje! Šiandien nepanikuosiu ir neliesiu ašarų. Būsiu rami ir pasitikinti. Mano vaikai žiūri į mane. Aš būsiu šalia jų. Ir šalia savo vyro“.

Olena Zelenska

Antrame įraše apie karą ji kartu su kūdikio nuotrauka parašė: „Šis vaikas gimė Kijevo slėptuvėje nuo bombų. Tai turėjo vykti visiškai kitokiomis sąlygomis. Mes esame armija, armija – tai mes. O vaikai, gimę slėptuvėse nuo bombų, gyvens taikioje šalyje, kuri apsigynė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją