– Televizijoje dirbi jau eilę metų. Galbūt gali palyginti savo ankstesnes patirtis ir laidas su dabartiniu projektu „Drąsiai“, kurį kiekvieną savaitgalį mato išskirtinio turinio platformos „Delfi Plius“ prenumeratoriai?

– Anksčiau dirbau su žinomais veidais laidoje „Garsiai!“, o dabar mano pašnekovo kėdėje dažniausiai atsiduria gydytojai, ginekologai, urologai, seksologai, psichologai, psichoterapeutai. Kitaip tariant – įvairių medicinos sričių žvaigždės. Taip pat kartais mano laidoje apsilanko ir išskirtinės asmenybės, galinčios pasidalinti asmeninėmis jautriomis istorijomis, kuriose žiūrovas gali atpažinti save.

Be to, itin svarbi šio projekto dalis – abipusė komunikacija su žiūrovu. Tai irgi man naujas dalykas, kuris šiandien, manau, yra be galo svarbus. „Delfi Plius“ platformoje po beveik kiekvienu straipsniu atsiranda speciali „Klausk drąsiai!“ skiltis, kur visi gali užduoti bet kokį jiems rūpimą klausimą specialistui, papasakoti savo istoriją ir taip net nulemti ateinančios laidos temą. Komunikacija su žiūrovais, įsiklausymas į juos čia yra vienas svarbiausių laidos aspektų, ko niekada nebuvo ankstesnėse mano laidose.

„Drąsiai!“ yra apie kiekvieną iš mūsų ir apie tai, ką kartais bijome paliesti net pačių artimiausiųjų rate ir kai trūksta drąsos kreiptis į specialistą.

– Kas kuriant šią laidą nustebino tave pačią?

– Labiausiai mane nustebina specialistų kartojamas vienas ir tas pats dalykas: žmonės nesureikšmina savo seksualinės sveikatos problemų taip, kaip kitas sveikatos problemas. Nors tai gali turėti ir labai liūdnų pasekmių, galinčių baigtis ne tik rimtomis psichologinėmis problemomis, bet ir mirtimi.

Taip pat stebina žiūrovų klausimai, kuriuose atsispindi, jog neretas neturi net elementarių žinių apie savo anatomiją ir kaip reikėtų rūpintis savo intymiomis kūno vietomis. Tai daug parodo apie lytinio švietimo trūkumą ir apie norą žinoti, kas yra jau geras ženklas ir tik patvirtina šio projekto svarbą.

Kornelija Jasiūnaitė

– Kaip manai, kodėl vis dar dažnai nedrįstama atvirai kalbėti apie tai, o galbūt atvirkščiai – visuomenė pamažu keičiasi?

– Situacija tikrai tendencingai gėrėja. Tiek moterys, tiek vyrai yra atidesni savo kūnui, drąsiau kreipiasi į specialistus, ištikus problemai. Specialistai pastebi, kad to anksčiau nebuvo. Tačiau panašu, kad artimoje aplinkoje, šeimose, porose ar su draugais vis dar nedrįstama apie tai kalbėti, nes žmonėms nesmagu prisipažinti susidūrus su intymiomis problemomis. Tai vis dar yra tabu. Tačiau liūdniausia, kad net ir iš pažiūros modernios poros tarpusavyje nesikalba ištikus bėdai seksualiniame gyvenime arba, kaip laidoje yra minėjęs urologas, visiškai nejautriai priima savo antros pusės problemą, kuri dažnai kyla dėl abiejų pusių ir net iš to tyčiojasi.

Mano nuomone, reikia kryptingai ir kuo daugiau apie visa tai kalbėti, iškelti į paviršių šias problemas, nes tai, kas intymu – be galo jautru ir turbūt svarbiausia kiekvieno sveiko žmogaus gyvenime.

– Kokių netikėčiausių situacijų yra pasitaikę dirbant tiesioginiame eteryje?

– Yra buvę tikrai visko. Tiesioginis eteris yra ir taip labai daug nervinių resursų pareikalaujantis reikalas, o kai tuo metu įvyksta koks nors nemalonus netikėtumas, išlaikyti šaltą protą būna tikrai rimtas iššūkis. Kartą prasidėjus laidai, ji buvo transliuojama į eterį, tačiau susipainioję kolegos man sakė sustoti ir pradėti sakyti įžanginius žodžius iš naujo. Tai puikiai prisimenu tą savo sutrikusią išraišką ir juokingai išpūstas akis (juokiasi). Tik pasibaigus laidai supratau, kad viskas išėjo į eterį. Dar iki šiol nesmagu būna prisiminus tą iš pradžių savimi pasitikinčią savo povyzą ir kaip viskas kardinaliai pasikeitė po tokio nesusipratimo.

Be abejo, ne kartą vedant rimtas projektų laidas yra užstrigęs sufleris. Tuomet teko kažkaip suktis iš situacijos improvizuojant, bet čia dažnesnis atvejis. Reikia būti visada tam pasiruošus, kaip ir kartais netaktiškiems pašnekovų komentarams apie kitus žinomus asmenis.

– Turbūt ypač darbas su žinomais žmonėmis nepagailėdavo kurioziškų nutikimų. Galbūt gali daugiau papasakoti apie darbą su scenos atstovais?

– Tikrai visko buvo! „Garsiai!“ laidoje, kurioje dalyvavo Mantas Bertulis ir Vidas Bareikis, pokalbis išsirutuliojo iki tokio lygio, kad įsijuokęs Vidas nebesusitvardė ir tiesiog išspjovė visą gurkšnį vandens ant žemės mūsų studijoje. Tikriausiai galima buvo tikėtis kažko beprotiško su, bet tokios nevaldomo juoko dozės tikrai nesitikėjau. Kelias minutes buvo tiesiog neįmanoma kalbėti, ilgai truko Vido juoko priepuolis (juokiasi).

Na, o kalbinant populiariųjų Džildos ir Oresto Vaigauskų porelę tiesioginiame eteryje vyko tikras spektaklis, kurio irgi net keisčiausiam sapne turbūt nebūčiau pamačiusi, bet nieko daugiau neliko, kaip tik įsijausti ir vaidinti kartu su jais: Džilda vaidino supykusią ant visos „Delfi“ redakcijos. Neva kolegos rašė apie Oresto neištikimybę jai, tačiau nei vienas kolega nebuvo perspėtas apie tokią improvizaciją, todėl sureagavo nelabai maloniai. Šis trankus skandalas šiek tiek išvedė juos iš vėžių, nes jis sudrebino visą redakciją. Vėliau Džilda mane užsipuolė, nes neva nužiūrinėju jos vyrą. Iš to irgi kilo visiškai netikėtas nemažas skandalas, prie kurio teko prisitaikyti ir greitai sureaguoti bei nepasimesti. Tuo metu tikrai neturėjau daug patirties eteryje, tad ir improvizuoti atrodė siaubingai sudėtinga. Bet dabar be galo linksma visa tai prisiminti.

Kornelija Jasiūnaitė

Taip pat kartą laidoje dalyvavo jaunas atlikėjas, kuris atėjo į filmavimą su balta ir beveik visą veidą ir galvą dengiančia kauke, kurią dėvi kai kuriuose savo vaizdo klipuose. Pamaniau, kad jis tik laikinai pabus su ja, bet mes taip ir prakalbėjome visos laidos metu. Buvo tikrai neįprasta patirtis.

– Daugelis dabar pastebi, jog televiziją pamažu keičia internetas ir socialiniai tinklai. Kaip manai, ar išliks šie skirtumai ir kaip jie atrodys ateityje?

– Šiandien jau baigia išnykti riba tarp televizijos ir interneto. Juk su išmaniuoju televizoriumi viename ekrane galima matyti tiek tradicinės televizijos kanalus, jų kuriamą turinį, tiek ir internetinę televiziją, „YouTube“, mokamas internetines platformas „Netflix“, „HBO“,„Amazon Prime“ ir pan. Tiesą pasakius, ką tik su draugu įsigijome televizorių, tačiau be televizijos žiūrėsime turinį mano minėtose internetinėse platformose, nes internete galima rasti ir pačią televiziją. Naujoji mano kartos ir jaunesnių žmonių realybė tikriausiai bus būtent internetinė televizija.

Tačiau įžvelgiu ir kylančią tos internetinės televizijos bei socialinių tinklų grėsmę. Čia turiu omenyje „YouTube“ platformoje taip aktyviai žmonių „vartojamas“ tinklalaides ir nuomonės formuotojus socialiniuose tinkluose, kurie iš esmės yra pozityvus dalykas, nes gali praturtinti įdomiomis žiniomis, užimti ir pralinksminti žmogų, tačiau tuo pačiu ir klaidinti, priversti patikėti įvairiomis sąmokslo teorijomis. Juk dabar socialinėje erdvėje, internetinėje televizijoje daug sekėjų ir prenumeratorių turintis žmogus tarsi tampa galingesnis už profesionalų žurnalistą bei imasi informuoti, skleisti naujienas, rekomenduoti, formuoti auditorijos nuomonę – ir kartais tuo stipriai piktnaudžiauja, kaip labai aiškiai pamatėme visos koronaviruso pandemijos metu. Todėl auditorijai reikėtų gerokai atidžiau ir kritiškiau vertinti internetinių kūrėjų turinį ir ieškoti objektyvumo, atsigręžiant į žurnalisto profesiją turinčius asmenis, kurie kasdien dirba savo darbą naujienų portaluose, tinklalaidėse, laidose. Socialinės žiniasklaidos nuomonės formuotojas dažniausiai nėra žurnalistas ar tam tikrų sričių, apie kurias dalinasi savo mintimis, ekspertas. Mums tiesiog gyvybiškai svarbu atskirti šiuos dalykus.

Laidą „Drąsiai“ ir daugiau išskirtinio turinio galite rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)