Gyvenimas skausme

Dominykas gimė neišnešiotas 32 sav., svėrė 1909 kg. „Nėštumas buvo sklandus ir tiksli ankstyvo gimdymo priežastis nenustatyta. Berniukas gimė Kauno klinikose, buvo įvertintas 9/9 balais pagal Apgar skalę, tačiau netrukus po gimdymo prasidėjus kvėpavimo nepakankamumui sūnus buvo išvežtas į naujagimių intensyvios priežiūros skyrių, kuriame buvo paguldytas į inkubatorių ir jame praleido 7 dienas, tada dar 4 dienas palatos inkubatoriuje. Iš viso – 30 dienų ligoninėje“, – pasakoja berniuko mama Aušra.

Grįžus namo, bėdos nesibaigė. Pirmaisiais metais buvo varstomos įvairių specialistų durys, bet vėluojančios fizinės raidos priežastimi buvo laikomas tik neišnešiotumas. „Profesionalių kineziterapeutų akis galiausiai pastebėjo, kad berniukui reikalingas išsamesnis ištyrimas. Kai Dominykui buvo 1,3 metų, jam buvo nustatytas Cerebrinis paralyžiusspastinė diplegija. Tada prasidėjo įvairių sanatorijų, terapijų ir netradicinės medicinos specialistų ieškojimas, labai tikėjomės stebuklo, ieškojome „vaisto” nuo šio nepagydomo sutrikimo. Naudojomės ankstyvosios ir kompleksinės reabilitacijos paslaugomis, važinėjome į sanatorijas, kartą buvome ir Slovakijos ADELI centre, privačiai lankėmės pas osteopatą iš Izraelio, ėjome pas žolininkus, ekstrasensus ir dar visokių rūšių specialistus, bet visa tai tiko tik būklės stabilumui ir vilties palaikymui. Šiuo metu Dominykas kartą per savaitę lanko žirgų terapiją, tris kartus per savaitę sportuoja namuose su kineziterapeute, iki karantino lankėsi baseine, kelis kartus dalyvavo delfinų terapijoje“, – pasakoja mama.

Dominykas

Anot jos, cerebrinis paralyžius – tai profesionalaus sporto kontraktas visam gyvenimui. „Spastika – nevalingas raumenų įtampos padidėjimas, dėl kurio kai kurie raumenys (Dominyko atveju kojų, ypač blauzdų ir čiurnų) visą laiką yra įtempti, sustingę ir kieti. Dėl to reikalingi nuolatiniai raumenų tempimo pratimai“, – pasakojo pašnekovė.

Viltis yra

Nors daugybė specialistų yra įvardinę Dominyko sutrikimo formą kaip „lengvą“ ir jau nuo vienerių metukų šeima nuolat girdi prognozes, kad jau tuoj tuoj, tikrai tuoj vaikščios, metai iš metų pažadai liko pažadais. „Laikas pragyventas skausme ir savarankiškumo stygiuje padarė savo. Dominykas jautrus, emocingas, vis dažniau pasireiškia pykčio priepuoliai. Būna dienų, kai tampa apatiškas viskam, nieko nenori. Kalbėjome su psichologe apie tai, kaip jis jaučiasi. Specialistė patvirtino, kad jo emocinė būklė yra stabili, jis nesijaučia prastesnis už kitus. Jei nespėja paskui vaikus, jam būna liūdna, nusivilia, bet kitais kartais nuoširdžiai džiaugiasi už kitus“, – pasakojo Aušra.

Dominykas

Vis dėlto viltis yra. Tik jos kaina didelė. „Dominykui reikalinga SDR operacija ir bent metai intensyvios reabilitacijos po jos. SDR – selektyvinė dorzalinė rizotomija, jos metu yra įpjaunamos nugaros smegenų L2–S1 segmentų šaknelės. Operacijos eiga ne tik skamba rimtai, bet ir specialistų, atliekančių šią procedūrą – mažai, o tokių, kurie turėtų ilgametės patirties – dar mažiau. Laimei, Amerikoje St. Louis vaikų ligoninės gydytojas Dr. T.S. Park turi 32 metų patirtį ir tūkstančius sėkmės istorijų, kuriomis dalinasi vaikų tėvai Facebook bendruomenėje. Dar didesnei nuostabai, jau ir mūsų šalyje turime tris vaikus, pasiryžusius šiai operacijai, beje, pirmasis lietuvaitis, praskynęs mums kelią į Ameriką, jau daugiau nei metai laiko gyvena visiškai savarankišką gyvenimą be skausmo ir spastikos“, – teigė mama. Anot jos, operaciją svarbu atlikti kuo greičiau, kol Dominykas dar mažas. Šeima užsiregistravusi gruodžio mėnesiui, bet jei pavyktų pinigus surinkti anksčiau, bandys persirašyti.

Dabar Dominykas sportuoja tam, kad neblogėtų ir mažais žingsneliais, vedinas savo didelės motyvacijos, juda į priekį. Bet tik po operacijos berniukas galės pirmą kartą iš tikrųjų atsipalaiduoti ir mokytis vaikščioti savo naujomis, lengvomis kojomis.

Dominykas

75 000 eurų – tokia Dominyko svajonės išsipildymo kaina, į kurią įeina operacija, trijų savaičių reabilitacija St. Louis ligoninėje, pooperacinė priežiūra, reikalingas inventorius po operacijos (spec. avalynė, įtvarai), lėktuvo bilietai, apgyvendinimas, bei metai intensyvios kineziterapijos.

„Mūsų tikslas – gyvenimas be skausmo ir savarankiškas vaikščiojimas. Dabar Dominykui reikalinga vaikštynė arba žmogaus rankos. Bet labai tikimės, kad gerų žmonių pagalba netrukus viskas pasikeis“, – sakė berniuko mama. Kad berniukas vaikščios, tiki ir parama Dominykui besirūpinantis bei šeimą globojantis labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“.

Paramą galite suteikti:

A/S LT80 7300 0101 4423 6452
„Swedbank” AB
Banko kodas 73000
Paskirtis – PARAMA DOMINYKUI

Gavėjas: "Rūpestinga širdelė"

PayPal: ČIA.
Siųsdami SMS numeriu 1670 su žodžiu AUKA (SMS kaina 5 EUR)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)