K. Kallas gimė 1977 metais Estijos sostinėje Taline. Politika ją lydėjo visą vaikystę, rašo archyde.com. Jos tėvas Siimas Kallasas yra garsus Estijos politikas, ėjęs Europos Komisijos vicepirmininko, administracijos, audito ir antikorupcijos komisaro, o dar vėliau – transporto komisaro pareigas. Jis taip pat buvo Estijos banko pirmininkas, Estijos užsienio reikalų ministras, Estijos finansų ministras, o 2002 – 2003 metais netgi ėjo Estijos ministro pirmininko pareigas. Praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio viduryje S. Kallasas buvo vienas iš Reformų partijos steigėjų.

Nors politikos aplinka jai buvo gerai pažįstama, K. Kallas visai netroško tapti politike. „Kai pradėjau studijuoti universitete, nieko nenorėjau girdėti apie politiką, nes nenorėjau būti lyginama su savo tėvu. Štai kodėl nusprendžiau atsiduoti teisei“, – svetainei „Politico“ pasakojo K. Kallas.

Savo specializacijos kryptimi pasirinkusi Estijos bei Europos konkurencijos teisę bei energetikos rinką, K. Kallas dirbo teisininke įvairiose savo šalies teisės įstaigose ir tapo advokatų kontoros „Borenius Attorneys“ Konkurencijos teisės departamento partnere bei vadove. Ji taip pat buvo teisės firmų „Luiga Mody Haal Borenius“ bei „Tark & ​​Co“ partnerė ir dėstė Estijos verslo mokykloje.

2010 metais K. Kallas žengė pirmąjį žingsnį politikos link, kai nusprendė įstoti į Reformų partiją. Po metų ji pateko į Estijos parlamentą ir iki 2014 metų vadovavo parlamento Ekonomikos reikalų komitetui. Po to ketverius metus ji buvo Europos Parlamento narė.

Kaja Kallas

2017 metų gruodį Reformų partijos lyderis Hanno Pevkuras paskelbė paliekantis šį postą ir į savo vietą pasiūlė K. Kallas. 2018 metų balandį K. Kallas tapo šios partijos pirmininke. Ji taip pat pateko į Estijos istoriją kaip pirmoji moteris, užėmusi šį postą.

Visų nuostabai, 2019 metais Reformų partija laimėjo Estijos parlamento rinkimus. „Turiu pripažinti, kad partija buvo pasiruošusi dvi kalbas“, – tuo metu savo šalininkams sakė K. Kallas. Tačiau Reformų partijai nepavyko suformuoti vyriausybės – tai padaryti sutrukdė trijų dešiniojo sparno partijų aljansas. Nepaisant šios nesėkmės, K. Kallas darbas vyriausybėje buvo tik laiko klausimas.

2021 metų sausio 25 dieną, atsistatydinus ministrui pirmininkui Juri Ratasui, reformų partija sudarė naują koaliciją, ir K. Kallas tapo pirmąja šalies ministre pirmininke.

Tuo metu, kai šaliai vadovauja 51 metų prezidentė Kersti Kaljulaid, moterų atstovavimas naujoje vyriausybėje pasiekė rekordinę dalį. Dabartiniame ministrų kabinete dirba net septynios moterys, įskaitant pačią K. Kallas, o tai sudaro 46,7 proc. viso kabineto. Maža to, dviem moterims yra patikėtos svarbios ministerijos: Keit Pentus – Rosimannus vadovauja Finansų, o diplomatė Eva – Maria Liimets – Užsienio reikalų ministerijai.

„Man garbė ir didelė atsakomybė perimti vadovavimą vyriausybei“, – per paskyrimo ceremoniją sakė K. Kallas. „Mes atkursime santykius su savo sąjungininkais bei kaimynais ir pasistengsime atkurti savo, kaip investicijoms patrauklios šalies, vardą“, – pridūrė naujoji vyriausybės vadovė. Tuo tarpu prezidentė K. Kaljulaid pažymėjo, kad naujoji administracija yra „svarbi proga“ ir kad ji „atveria galimybę tai, kas bloga, paversti gėriu“.

Kaja Kallas

K. Kallas yra labai aktyvi socialinėje žiniasklaidoje, kurioje leidžia pažvelgti ne tik į savo viešą, bet ir į privatų gyvenimą. 43 metų politikė buvo ištekėjusi už Taavi Veskimagio, kuris 2003 – 2005 metais ėjo Estijos finansų ministro pareigas. 2010 metais susituokusi pora susilaukė sūnaus. Tačiau po ketverių metų jie išsiskyrė.

Po skyrybų K. Kallas susitelkė ties savo politine karjera ir sūnaus priežiūra. Ji nuolat į socialinį tinklą „Instagram“ kelia savo ir jo nuotraukas. Netgi karantino metu, kai politikai nusprendė dirbti nuotoliniu būdu, jos paskyroje buvo galima išvysti berniuko vaizdo skambučių savo seneliams.

2018 metų rugsėjį K. Kallas ištekėjo už verslininko Arvo Halliko. „Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Sulaukus per 40 metų ir jau turėjus vieną šeimą, mažai tikėtina, kad kažkas panašaus gali įvykti, bet mums taip nutiko“, – po santuokos sakė A. Hallikas.

Pora per bendrus draugus buvo pažįstama nuo 2000 metų. Vėl susitikę 2016 metais, jie nusprendė bendrauti artimiau. „Kaja visais atžvilgiais yra mano svajonių moteris, ir mano jausmų negali nuslopinti net logiška baimė dėl to, kad ji yra viešas asmuo“, – Estijos leidiniui „Eesti Ekspress“ sakė verslininkas.

Antrasis K. Kallas vyras nesisukioja politikos sluoksniuose, kaip buvęs sutuoktinis. A. Hallikas Estijos Konkordijos tarptautiniame universitete studijavo tarptautinius finansus, o tuomet Tartu universitete baigė ekonomikos ir verslo magistro studijas. Jis dirbo auditoriumi įmonėje „Deloitte“, o vėliau – projektų vadovu ir investicijų analitiku tokiose bendrovėse kaip „East Capital“ ir „Superia Corporate Finance“. Šiuo metu jis yra rizikos kapitalo firmos „Decacorn Capital“ partneris ir nekilnojamojo turto bendrovės „Hammerhead“ investicijų ir priežiūros komiteto narys.

Europietiška, feministiška, ekonomikos liberalumui pritarianti K. Kallas kiekvieną dieną bėgioja, o savaitgaliais žaidžia golfą, slidinėja ar kartu su vyru leidžiasi į žygius užmiestyje. Ji taip pat moka mušti būgnus (vaikystėje ji daug šoko), mėgsta skaityti ir kartu su sūnumi dėlioti dėliones.

Politikė taip pat yra poliglotė. Ji kalba ne tik estiškai bei angliškai, bet ir moka suomių, prancūzų bei rusų kalbas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)