Hillary Clinton (1993-2001)

Hillary Diane Rodham gimė 1947 m. Spalio 26 d. Jos vaikystė prabėgo Park Ridge mieste, Ilinojaus valstijoje, rašoma tinklalapyje whitehousehistory.org. Ji mėgo sportą, lankė bažnyčią, buvo Nacionalinės garbės draugijos narė ir studentų vadovė. Būdama Wellesley koledžo bakalaurė, ji domėjosi socialinio teisingumo aktyvizmu ir buvo išrinkta bendraamžių pirmąja studentų pranešėja Wellesley pradžios ceremonijoje. Įstojusi į Jeilio teisės mokyklą 1969 m., ji dirbo „Yale Law Review and Social Action“ redaktorių taryboje, stažavosi su vaikų advokatu Marianu Wrightu Edelmanu ir taip susipažino su Billu Clintonu.

Baigusi studijas, H. Clinton išvyko dirbti advokate į Vaikų gynybos fondą Masačusetse. Po to sekė paskui savo meilę į Arkanzasą, kur Bilas pradėjo politinę karjerą. Jie susituokė 1975 m. H. Clinton Arkanzaso universitete dėstė teisę ir vadovavo teisės įmonėms. 1978 m. Prezidentas Jimmy Carteris paskyrė ją į Teisinių paslaugų korporacijos valdybą, o Billas Clintonas tapo Arkanzaso gubernatoriumi.1980 m. jiems gimė dukra Chelsea.

H. Clinton 12 metų buvo pirmoji Arkanzaso ponia. Tapusi pirmąja Amerikos ponia, Hillary toliau derino valstybės tarnybą ir asmeninį gyvenimą. Ji vadovavo kovai dėl Vaikų sveikatos draudimo programos išlaikymo, stengėsi padidinti finansavimą vėžio tyrimams ir gydymui, osteoporozei ir nepilnamečių diabetui.

2000 m. Hillary įėjo į istoriją, kai po 16 mėnesių kampanijos tapo pirmąja moterimi, kurią Niujorko valstija išrinko į JAV senatą. 2008 m. H. Clinton kandidatavo į prezidento postą. Po sunkios kampanijos prezidentas Barackas Obama paprašė jos užimti 67-ojo valstybės sekretoriaus pareigas.

Laura Bush (2001-2009)

Laura Bush

Laura buvo vienintelis Haroldo ir Jenna Welchų vaikas. Ji gimė ir augo Midlande, Teksase. Kai Laura buvo vaikas, mama nuvedė ją į vietinę biblioteką, kur gimė mergaitės meilė literatūrai. Meilė skaitymui reiškė ir didelį susidomėjimą švietimu. Kalbėdama 2000 m. Respublikonų nacionaliniame suvažiavime, ponia Bush pasakė: „Augdama aš mokiau savo lėles. Po daugelio metų mūsų dukterys darė tą patį. Mes juokaudavomės, kad Bushų šeima turi geriausiai išsilavinusias lėles Amerikoje".

Laura svajojo būti mokytoja. Pietų metodistų universitete įgijusi pedagogo bakalauro laipsnį, ji mokė skaitymo Dalaso klasės mokinius. Tada ji suprato, kad labiausiai jai patinka skaityti vaikams. Įgijo bibliotekos magistro laipsnį Teksaso universitete ir pradėjo dirbti mokyklos bibliotekininke.

Lauros Welch gyvenimas kelis kartus susikirto su George'o W. Busho keliais. Jie kartu lankė vidurinę mokyklą. Po studijų, gyveno tame pačiame Hiustono apartamentų komplekse. Tačiau jiedu nesusitiko tol, kol bendri draugai nepakvietė jų į vieną vakarėlį. Po trijų mėnesių jie susituokė. Jų dukros Barbara ir Jenna gimė 1981 m.

Kai George'as W. Bushas nusprendė kandidatuoti į prezidento postą, Laura kartu su juo įsisuko į kampaniją. Vis dėlto ponios Bush prioritetas liko jos šeima.

Michelle Obama (2009-2017)

Michelle Obama

Michelle Obamos gyvenimo kelionė prasidėjo Čikagos pietinėje pusėje, kur Fraseris ir Marianas Robinsonas įskiepijo dukrai nuoširdų atsidavimą šeimai, sunkų darbą ir mokslą. Jos tėvas dirbo operatoriumi Čikagos vandens departamente, o mama liko namuose prižiūrėti Michelle ir jos vyresniojo brolio Craigo.

Michelle įgijo bakalauro laipsnį Prinstono universitete ir teisininko daktaro laipsnį Harvardo teisės mokykloje. 1988 m. ji grįžo į Čikagą ir prisijungė prie Sidley Austino firmos. Būtent ten ji susipažino su Baracku Obama, vasaros bendradarbiu, kuriam buvo paskirtas patarėjo vaidmuo. 1992 m. jie susituokė.

Michelle tapo planavimo ir plėtros komisaro padėjėja Čikagos miesto rotušėje. 1996 m. ji įstojo į Čikagos universitetą kaip studentų paslaugų dekanė, kur sukūrė pirmąją universiteto viešųjų paslaugų programą. 2002 m. ji išvyko dirbti į Čikagos universiteto medicinos centrą, kur 2005 m. tapo bendruomenės ir išorės reikalų viceprezidente. Per šiuos metus gimė Obamų dukterys Malia ir Sasha.

Visą laiką Baltuosiuose rūmuose ponia Obama dirbo, remdama veteranus ir kariškių šeimas. Ji taip pat sutelkė savo energiją į tai, ką ji vadina savo svarbiausiu vaidmeniu – mamą savo dukroms, kurios per aštuonerius metus Baltuosiuose rūmuose užaugo jaunomis moterimis.

Melania Trump (2017-2020)

Melania Trump

Ji gimė 1970 m. balandžio 26 d. Novo Mesto mieste, Slovėnijoje. Ji yra antroji pirmoji ponia, gimusi už JAV ribų. Kaip ir kitos pirmosios ponios prieš ją, ponia Trump paliko savo žymę istorijoje.

Kaip pirmoji ponia, ji ir toliau savo laiką bei pastangas skyrė tam, kad padėtų jauniems žmonėms orientuotis daugybėje sričių, su kuriomis jie susiduria nuolat besikeičiančioje visuomenėje. 2018 m. ji paskelbė informavimo kampaniją „BE BEST“, kuria siekiama skatinti vaikus sveikai gyventi, akcentuoti gerumą ir pagarbą. Iniciatyvą sudaro trys ramsčiai, atstovaujantys pagrindines ponia Trump rūpimas sritis: gerovė, įskaitant socialinę ir emocinę vaikų sveikatą; socialinė žiniasklaida, daugiausia dėmesio skiriant jos teigiamo ir neigiamo poveikio vaikams suvokimui; piktnaudžiavimas opioidais, stengiantis apsaugoti pažeidžiamiausius nuo piktnaudžiavimo narkotikais padarinių, kartu mokant bet kokio amžiaus žmones apie žalingą opioidų poveikį.

Ponia Trump toliau plėtoja ir plečia savo kampaniją, remdamasi moksliniais tyrimais ir informacija, sužinota iš daugybės apsilankymų mokyklose, ligoninėse, organizacijose ir įmonėse bei tiesiogiai kalbant su vaikais apie jų idėjas ir rūpesčius.

Viskas, ką daro ponia Trump savo darbotvarkėje, iškelia vaikus. Ji leidosi į keliones į daugiau nei devynias šalis, įskaitant kelias Afrikos šalis, susitiko su daugiau nei trisdešimt užsienio diplomatų ir valstybių vadovų ar jų sutuoktinių, kad pasidalintų idėjomis bei iššūkiais, su kuriais susiduria vaikai visame pasaulyje.

Jill Biden (2020-)

Jill Biden įvaizdžiai

Jill Biden, mergautine pavarde Jacobs, gimė 1951 metais JAV Naujojo Džersio valstijoje. Keturias jaunesnes seseris turinti Jill užaugo Filadelfijos Vilou Grovo (Willow Grove) rajone. Prieš ištekėdama už J. Bideno, ji jau buvo kartą sukūrusi šeimą – su buvusiu koledžo futbolo žaidėju Billu Stevensonu.

Jill ir Joe Bidenas susituokė 1977 metais Niujorke. 1981 metais jiems gimė dukra Ashley.

69 metų J. Biden daug dešimtmečių dirbo mokytoja. Ji turi ne tik bakalauro, du magistro diplomus, bet ir 2007 metais Delavero universitete įgijo daktaro laipsnį švietimo srityje. Prieš persikeldama į Vašingtoną, dėstė koledže, vidurinėje mokykloje bei psichiatrinėje ligoninėje, kur jos mokiniai buvo suaugusieji. Demokratų partijos suvažiavime ji į visus kreipėsi iš savo senosios klasės Delavero Brandywine vidurinėje mokykloje, kur anglų kalbos mokė 1991–1993 metais. Kol jos vyras ėjo JAV viceprezidento pareigas, J. Biden Šiaurės Virdžinijos koledže buvo anglų kalbos profesorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)