Iš socialiniuose tinkluose pasirodžiusio vaizdo įrašo matyti, kaip ji dalijosi puikiomis naujienomis su išrinktuoju JAV prezidentu Joe Bidenu.

„Mes tai padarėme, Joe. Kitu Jungtinių Valstijų prezidentu būsi tu!“ – sakė K. Harris.

Tik kiek daugiau nei prieš metus su viltimi tapti demokratų kandidate į prezidento postą senatorė iš Kalifornijos mėgino suduoti smūgį J. Bidenui, paliesdama rasinius klausimus per debatus. Daugelis tada manė, kad tai gerokai įžeidė J. Bideno ambicijas. Vis dėlto metų gale K. Harris surengta kampanija jau buvo išsikvėpusi ir būtent J. Bidenas sugrąžino šią aktyvistę į visai šaliai reikšmingą politinę areną.

„Kamalai Harris tai buvo didelė likimo permaina“, – sakė 2013-aisiais K. Harris komunikacijų skyriaus direktoriaus pareigas ėjęs Gilas Duranas, neigiamai atsiliepęs apie jos užmojį kandidatuoti į prezidentus.

„Daugelis nemanė, kad ji pakankamai disciplinuota ir ryžtinga, kad šitaip greitai gautų postą Baltuosiuose rūmuose, nors ir žinojo, jog puoselėja dideles ambicijas ir turi gebėjimą sužibėti. Visada buvo aišku, kad ji iš prigimties talentinga“, – kalbėjo G. Duranas.

Tai, dėl ko neteko abejoti nuo pat K. Harris įkopimo į visos šalies regimą sceną, yra charakterio tvirtumas, ištvermė.

Būsimoji JAV viceprezidentė Kamala Harris / 2020 m. lapkričio 8 d.

Asmenybės susiformavimas

K. Harris gimė Ouklande, Kalifornijoje, dviejų imigrantų – iš Indijos kilusios motinos ir jamaikiečio tėvo – šeimoje. Kai mergaitei buvo penkeri, tėvai išsiskyrė. Ji liko augti su motina Shyamala Gopalan Harris, į onkologines problemas besigilinančia mokslininke ir už pilietines teises kovojančia aktyviste.

Motina rūpinosi, kad dukros pažintų savo indiškąjį paveldą, todėl pasiimdavo kartu, kai vykdavo į Indiją. Visgi, kaip sakė K. Harris, ilgainiui motinai tapo artima Ouklande gyvenusių juodaodžių kultūra, tad ji ir jaunesnioji sesuo Maya taip pat į ją įsiliejo.

„Motina labai gerai suprato, kad augina dvi juodaodes dukteris, – rašė K. Harris savo autobiografijoje „The Truths We Hold“. – Žinojo, kad naujai atrastoje tėvynėje į mane ir Mayą bus žvelgiama kaip į juodaodes, todėl stengėsi pasirūpinti, kad taptume pasitikėjimo nestokojančiomis, išdidžiomis moterimis.“

Būsimasis JAV prezidentas Joe Biden ir viceprezidentė Kamala Harris švenčia pergalę rinkimuose / 2020 m. lapkričio 8 d.

Dviem rasėms priklausančios K. Harris šaknys ir atitinkamas auklėjimas leidžia tikėtis, kad ši moteris pajėgia susitapatinti su skirtingos kilmės amerikiečiais. Nekeista, kad būtent tose šalies dalyse, kuriose įvyko spartūs demografiniai pokyčiai, pakankamai reikšmingi, kad pasikeistų regionų politika, K. Harris asmenybė tapo vilčių teikiančiu simboliu.

Visgi didžiausią įtaką K. Harris, kaip asmenybės, susiformavimui padarė studijos Hovardo universitete – svarbiausioje šalyje istoriškai afroamerikiečiams skirtoje švietimo institucijoje.

„Žinome, kad mums, kaip pavergtų, kolonizuotų nebaltaodžių žmonų palikuonims, tenka ypatingas vaidmuo, o išsilavinimas suteikia visuomenėje išskirtinių galimybių inicijuoti pokyčius“, – teigia K. Harris.

Būtent universitete ši politikė įgijo tvirtas pažiūras ir pajuto stimulą imtis veiksmų.

2017-aisiais, kai kreipėsi į Hovardo universiteto studentus, ji, aišku, akcentavo 2014-aisiais Fergusono mieste įvykusių protestų reikšmę ir sakė, kaip svarbu kalbėti tiems, kurie posėdžiauja Kapitolijuje.

„Studentai, jūs įsiliejote į kovą dėl teisybės – jūs protestavote. Fergusono gatvėse ir JAV Kongreso salėse buvo įgyvendinta tai, apie ką kalbėjo Jamesas Baldwinas: „Išsigelbėjimas nelaukia ateityje. Iššūkį reikia prisiimti dabar – tėra tik dabartinis laikas.“

Kamala Harris

K. Harris lengvai pavyksta įsilieti ir į tas bendruomenes, kuriose dominuoja baltieji. Vaikystėje jai teko trumpą laiką gyventi Kanadoje. Motina tada įsidarbino dėstytoja McGillo universitete, todėl dukros penkerius metus lankė Monrealio mokyklą.

K. Harris teigia, kad jos tapatybė niekada nekėlė jai problemų, o save ji linkusi laikyti tiesiog amerikiete.

2019-aisias, duodama interviu dienraščiui „The Washington Post“, K. Harris sakė, kad politikai neturi susiskirstyti pagal odos spalvą arba kilmę.

„Mano tezė štai kokia: esu, kas esu, ir jaučiuosi puikiai. Jums gal nelengva tai suvokti, tačiau jaučiuosi puikiai“, – sakė ji.

Ne tik Momala, bet ir istorijos kūrėja

2014-aisiais senatorė K. Harris ištekėjo už advokato Dougo Emhoffo ir tapo dviejų jo vaikų pamote.

Pernai žurnale „Elle“ pasirodė K. Harris straipsnis, kuriame autorė prisipažino, ką jai reiškė tapti pamote, ir atskleidė, kaip ją vadina sutuoktinio atžalos.

„Kai Dougas ir aš susituokėme, su Cole ir Ella nutarėme, kad kreipinys „pamotė“ mums nepatinka. Nuo tol vaikai kreipiasi į mane vardu Momala“, – atviravo K. Harris.

Kamala Harris ir Douglasas Emhoffas

Sukurta šeima iš karto tapo idealiu šiuolaikinės mišrios amerikietiškos šeimos pavyzdžiu, o K. Harris gyvenimo kelias – puikia medžiaga apie moterų vaidmenį politikoje rašantiems žurnalistams.

Vis dėlto daugelis įsitikinę, kad, tapusi viceprezidente, K. Harris privalo būti atpažįstama ir kaip kitokios šeimos dalis – atstovauti ne vienos kartos juodaodžių aktyvisčių interesams.

„Ji yra įsipareigojusi paprastiems žmonėms, išrinktiems pareigūnams ir kandidatams, kuriems nepasisekė, nutiesusiems kelią į Baltuosius rūmus. Demokratai ir Demokratų partija į juodaodes moteris žvelgia kaip į natūralią politinę jėgą“, – transliuotojui BBC sakė Nadia Brown, afroamerikiečių studijomis užsiimanti politologė iš Purdue universiteto.

K. Harris turi patirties teisėsaugos srityje, bet daug svarbiau, ko gero, tai, kad, kaip pati ne kartą sakė, dėl daugialypės savo tapatybės yra kaip niekas kitas pajėgi atstovauti socialiai nuskriaustų piliečių interesams.

Dabar jai duotas šansas įrodyti savo žodžius darbais Baltuosiuose rūmuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)