Kelionės metu ji susidomėjo inžinerijos doktorantūros studijomis. Šiandien, vis dar laukdama progos pasibaigus karantinui apginti mokslų daktarės laipsnį, Valeriia jau žino, jog bent kol kas inžiniere netaps.

Ji sėkmingai dirba skaitmeninės rinkodaros ir elektroninės komercijos vadove bei prisideda prie informacinių technologijų startuolio kūrimo. Kovo pradžioje savo netikėtai pasisukusios karjeros istorija V. Chemerys dalijosi su Vilniaus licėjaus moksleiviais, o vėliau vedė vebinarą Gabijos gimnazijos mokiniams. Informacinių technologijų srityje dirbančių moterų pamokos moksleiviams – tai organizacijos „Lietuvos Junior Achievement“ iniciatyva.

Inžinerijos studijos ir skaitmeninės rinkodaros vadovės karjera
Valeriios karjera Lietuvoje vystėsi žaibo greičiu, tačiau į Vilnių ji atvyko ne dėl darbo pasiūlymo.

„Mano mama sulaukė pasiūlymo darbo reikalais atvykti į Vilniaus Gedimino technikos universitetą. Aš irgi panorau važiuoti kartu. VGTU atstovai man pasiūlė kandidatuoti į inžinerijos doktorantūrą, taip ir įstojau. Šiemet turėsiu savo darbo gynimą – tačiau tuo inžinerija mano gyvenime ir baigsis“, – šypsosi V. Chemerys. Vis tik ji pripažįsta, kad inžinerinis išsilavinimas padeda geriau suprasti ryšius ir procesus informacinių technologijų srityje. Valeriia, gilindama rinkodaros žinias, lankė įvairiausių online kursų – „Facebook“, „Google“, „Linkedin“ ir kitus. Kitų reikiamų įgūdžių mokėsi per praktiką ar per LIMA (Lietuvos Marketingo Asociacija) seminarus.

Studijuodama ji dirbo vakarais nuotoliniu būdu siekdama įgyti patirties savo srityje. Vėliau pamėgino išmokti programuoti, tačiau ir ši sritis neatrodė įtraukianti visai darbo dienai. Vis dėlto programavimo kursai padėjo atrasti skaitmeninę rinkodarą. Pasak V. Chemerys, ši sritis buvo tobulas kūrybiškumo ir skaičiavimo derinys.

Vienas pirmųjų jos darbų, būtent rinkodaros srityje Lietuvoje buvo kompanijoje „Teamgate“ – trumpai atlikusi praktiką mergina čia netruko gauti darbą.

„Šiuo metu papildomai padedu vystyti techninį startuolį – esu rinkodaros projektų vadybininkė. Mes kuriame valdymo įrankį statybų, remonto, gamybos, parduotuvių verslui. Įrankis padeda užfiksuoti defektus statybose, patalpose, gamybos srityje, administruoti teritorijas ir patalpas“, – pasakojo V. Chemerys.

Pagrindinėje savo darbovietėje – įmonėje, kuriančioje aukštos klasės grožio ir higienos produktus, parduodamus daugelyje pasaulio šalių. Ji yra skaitmeninės ir elektroninės komercijos vadovė.

Vilniaus licėjaus moksleivius įkvėpė ne tik savo, bet ir moksleivių sėkmės istorijomis

Prisijungusi prie iniciatyvos Valeriia lankėsi Vilniaus licėjuje ir buvo nustebinta, jog dalis 16-mečių moksleivių žino, kokią profesiją pasirinks, kur norėtų studijuoti.

Savo pamoka ji siekė informacinių technologijų sritimi sudominti merginas. Vis tik pamoką ji pradėjo atmosferą sušildžiusia nuotrauka, kurioje pozavo su savo haskių veislės augintiniu Kobe.

„Pasakojau apie Gretą Jarmalavičiūtę iš jaunosios bendrovės „C&T“, kuri gamino plieninius rutuliukus, galinčius greitai atšaldyti arbatą. Norėjau pasidalinti gyvais pavyzdžiais ir tai suveikė – klasėje girdėjosi nuostabos šūksniai. Vėliau pasidalinau Emilio Baliukonio istorija – jis po dalyvavimo šioje programoje kūrė IT sprendimus, vėliau įsidarbino tarptautinėje įmonėje „Wix.com“. Moksleiviai apie šį vaikiną ir jo sėkmės istoriją jau buvo girdėję – jie tokiomis temomis domisi,“ – sakė V. Chemerys.

„Kai nori išgyventi, visko išmoksti“

Paklausta, ar kada nors abejojo savo galimybėmis ir žiniomis, V. Chemerys linksmai atsako, jog kai atvyksti į naują šalį – reikia susikoncentruoti į būtinybę įsitvirtinti ir išgyventi, todėl baimei tiesiog nelieka laiko.

„Jei kažko nežinau, galiu tą informaciją susirasti internete, arba tiesiog surasti žmogų, kuris turi žinių ir paprašyti man padėti. Priklausau Lietuvos marketingo asociacijai (LiMA) – ši asociacija nuolat organizuoja renginius apie skaitmeninės, elektroninės rinkodaros naujoves. Gali ateiti, pasikalbėti su savo srities profesionalais (rinkodaros vadovais) ir sužinoti, kokius sprendimus jie taiko savo bendrovėse. Taip pat „Vilnius Tech Park“ organizuoja panašius renginius. Matote, aš net lietuvių kalbos išmokau, – sako V. Chemerys, interviu duodanti lietuvių kalba. – Nes kai nori išgyventi, visko išmoksti.“

Lietuvių kalbą ji išmoko maždaug per dvejus metus, tačiau ir šiuo metu gilina kalbos žinias kassavaitinėse virtualiose pamokose.

„Dalyvavau „Women Go Tech“ programoje ir mano mentorė Kristina Valaitytė, rinkodaros strategė, su manimi specialiai kalbėjo lietuvių kalba – tai buvo gera praktika ir paskata mokytis. Kaskart gilinu šias žinias kalbėdama su žmonėmis. Taip, visas skaitmeninės rinkodaros naujoves skaitau ir Youtube vaizdo įrašus klausau anglų kalba, tačiau su kolektyvu juk turiu bendrauti lietuviškai ir renginiai Vilniuje taip pat vyksta lietuviškai“, – motyvaciją mokytis sudėtingos kalbos paaiškino pašnekovė.

Ji taip pat priduria, jog jei nori pasiekti konkretaus tikslo – svarbiausia, nestovėti vietoje, nenusivilti, imtis veiksmų ir tuomet visi tikslai anksčiau ar vėliau tampa realybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)