– Kaip įprastai pradedate dieną?

– Įprastai keliuosi 7 valandą ryto ir dažniausiai mano dienos prasideda vadinama dušo meditacija, kai maudydamasi duše stengiuosi nuraminti protą ir ramiai susitelkiu dienai. Po to ruošiu pusryčius, kuriuos nešuosi į darbą, žadinu vaikus ir juos vežu į ugdymo įstaigas. Atvykus į biurą, pasidarau puodelį kavos, be skubėjimo, ramiai suvalgau pusryčius ir pradedu darbus. Rytinę ruošą namie dalinamės su vyru, todėl kartais dieną pradedu rytine treniruote sporto klube.

– Kokią knygą/filmą rekomenduotumėte perskaityti/pamatyti kiekvienam? Kodėl?

– Skaityti knygas labai mėgstu, tai mano vakaro ritualas. Sunku išskirti vieną knygą. Galbūt iš paauglystės laikotarpio vienos labiausiai įstrigusių yra E.M. Remarque knygos „Vakarų fronte nieko naujo“, „Trys draugai“, „Laikas gyventi ir laikas mirti“ – būtent jos darė didelę įtaką mano supratimo apie draugystę, meilę ir mirtį formavimuisi. Na o iš paskutiniu laiku skaitytų išskirčiau kartu su vaiku perskaitytą E.H. Porter knygą „Poliana“ – tiesiog be galo įkvėpė pagrindinės herojės gebėjimas džiaugtis gyvenimu ir jos kasdienybėje nuolat žaidžiamas „džiaugsmo žaidimas“. Gerų filmų peržiūrėta turbūt dar daugiau nei perskaityta gerų knygų, galbūt iš neseniai matytų labai rekomenduočiau kiekvienam pažiūrėti „Green Book“ („Žalioji knyga“) – gali būti, kad supurtys tai, ką manėte ir žinojote apie draugystę, visuomenės normas, talentą, vienišumą. Sunkiai pamirštama istorija.

– Ko išmokote iš blogiausio turėto vadovo?

– Turiu pripažinti, kad blogo vadovo nesu turėjusi, tačiau turbūt sunkiausia dirbti buvo su vadovu iš JAV. Komunikavimą apsunkindavo ne tik laiko juostų skirtumas, bet ir kultūriniai skirtumai. Būtent tada labiausiai ir pradėjau priimti tai, jog žmonės gali matyti labai skirtingas tos pačios situacijos perspektyvas. Šį įgūdį reikia lavinti nuolat, nes žmonės yra tikrai skirtingi, todėl stengiuosi šios pamokos nepamiršti.

Greta Laukaitienė

– Koks buvo pirmasis jūsų darbas? Kokią svarbiausią pamoką ten išmokote?

– Pats pirmasis mano darbas dar mokyklos laikais buvo trumpas vasaros uždarbiavimas dirbant padavėja, kuris, beje, man labai patiko! Tačiau pirmasis rimtas darbas, kur įsidarbinau dar studijuodama, buvo auditoriaus asistentė tarptautinės kompanijos PwC audito skyriuje. Iki šiol esu dėkinga šiam darbdaviui – įgavau be galo tvirtus pagrindus finansų srityje, tačiau dar svarbesnės yra minkštosios kompetencijos, kurias išsiugdžiau. Būtent ten supratau, kaip turi būti gerai aptarnaujamas klientas, ką reiškia terminai ir kaip jų laikytis, kaip dirbti komandoje, ir kaip apskritai į bendrą visumą susisieja įvairūs procesai organizacijose.

– Kokį geriausią patarimą esate gavusi?

– Neskubėk. Įprastai dirbu greitai ir nemėgstu vilkinti sprendimų, tačiau kartais tikrai verta stabtelėti ir dar kartą įsivertinti situaciją arba išlaukti tinkamo momento. Taigi, kai jaučiu, kad situacijos sudėtingos ir netinkamas sprendimas ar klaidos gali turėti rimtų pasekmių, stengiuosi prisiminti šį patarimą ir neskubėti.

– Kokį blogiausią patarimą esate gavusi?

– Nekreipk dėmesio. Dažniausiai, jei kyla nerimas, rūpestis ar pyktis dėl kokių įvykių ar iškilusių problemų, nekreipiant į tai dėmesio ir ignoruojant bei dirbtinai užslopinant šiuos jausmus, galų gale jie „sprogsta“ ir nebūtinai tinkamu momentu ir būdu.

– Kas jums padeda išlikti produktyviai?

– Planavimas, prioritizavimas, principas „čia ir dabar“, miegas ir aktyvi fizinė veikla.

Mėgstu skirti konkretų laiką tiek darbo, tiek laisvalaikio suplanavimui savaitei ar dviems į priekį. Tada galiu kurį laiką nebeeikvodama energijos galvojimui „ką dabar turiu padaryti“ produktyviai darbuotis. Jei atsiranda poreikis kažką perplanuoti, visada gelbsti iš anksto susidėliotas prioritetų sąrašas ir atsižvelgiant į jį greitai galiu priimti sprendimus, ką su kuo sukeisti. Na ir visada stengiuosi naudotis „čia ir dabar“ principu – jei tuo metu dirbu, pasineriu į tai visa galva, o jei būnu su šeima, būnu visu 100% nesistengdama tuo pat metu dar ir mintyse suplanuoti biudžetą ar atsakyti pamirštą laišką. Taip pat produktyviausia jaučiuosi, kai esu gerai išsimiegojusi ir reguliariai užsiimu aktyvia fizine veikla. Kad ir kaip kartais tingiu eiti į treniruotę, tiksliai žinau, kaip gerai jausiuosi po jos, todėl stengiuosi 3 kartus per savaitę apsilankyti sporto klube.

Greta Laukaitienė

– Kaip išvengiate perdegimo?

– Man labai svarbu turėti dažnas pauzes, kai galiu visiškai atitrūkti nuo biuro reikalų, todėl kai tik išpuola ilgieji savaitgaliai ar pasiplanuoju kelias laisvas dienas, stengiuosi su šeima išvažiuoti į Lietuvos pajūrį, labai pamėgtus Anykščius ar kelioms dienoms išskristi aplankyti kokią netolimą įdomią vietą. Tokių kelionių metu stengiuosi minimaliai naudotis telefonu ir kompiuteriu, kad galėčiau maksimaliai pailsėti. Tuomet daug vaikštinėjame, bendraujame, skaitome, žaidžiame ir net po kelių dienų į darbus grįžtu lyg po gerų atostogų.

– Ko dabar mokotės? Kuo jums tai svarbu?

– Prisijungusi prie „Jaunimo linijos“ praėjau ir mūsų savanorių paruošimo kursus, kurių metu išmokau ar naujai prisiminiau daug svarbių dalykų apie išklausymą, kito supratimą, palaikymą, nevertinimą, jausmų atspindėjimą, nežinojimo nuostatą, grįžtamojo ryšio teikimą. Tokie įgūdžiai labai padeda tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime, todėl ir toliau noriai gilinuosi į šias temas. Visiems, galvojantiems skirti laiko savanorystei, rekomenduoju jungtis į „Jaunimo linijos“ savanorių gretas – čia žmonės be galo daug savęs atiduoda kitiems, bet atgal gauna taip pat neįkainojamas žinias ir patirtis.

– Kaip manote, kokios svarbiausios lyderio savybės?

– Manau, jog tam, kad norėtųsi sekti lyderiu, svarbu kad jis pats tvirtai tikėtų tuo, ką daro ir savo organizacija, pasitikėtų savo komanda. Iš asmeninių savybių išskirčiau bendravimo įgūdžius – kaip išgirsti kitą, kaip kalbėti, kad tave suprastų, kaip dirbti komandoje ir ją motyvuoti, kaip sukurti ryšį su darbuotoju, kaip suprasti savo klientų ir partnerių poreikius ir panašiai.

– Kokie jūsų darbo principai? Ar yra dalykų, dėl kurių nė nediskutuojate?

– Man svarbiausia visada išlikti sąžiningai ir atvirai – manau, jog tai padeda išvengti didžiosios dalies komunikacijos problemų. Taip pat labai tikiu principu „lead by example“ (įkvėpti savo pavyzdžiu, - liet.), kuriuo visada stengiuosi vadovautis. Be to, tikiu, kad kertinis dalykas vystant organizaciją yra komandos įsitraukimas. Na, o susidūrus su iššūkiais pati mėgstu naudotis šiuo įrankiu ir kitus skatinu galvoti „mąstant už dėžutės ribų“. Iš principo manau, jog beveik visada yra vietos diskusijoms, tačiau keliais atvejais į tokias nebesileisčiau ir su žmogumi darbinių ryšių netęsčiau – tai būtų neetiško elgesio atvejai, diskriminavimas, melavimas, bet kokie tyčiniai įstatymų pažeidimai.

– Kaip susidorojate su įtampa ir stresu?

– Man labiausiai padeda geras miegas ir sportas ar aktyvus laisvalaikis gamtoje.

– Kam skirtumėte laiką, jei turėtumėte jo daugiau?

– Bendravimui su šeima ir draugais, kelionėms, kultūriniams renginiams ir sportui.

„Lyderės“ – tai straipsnių ciklas su sėkmingomis, vadovaujančias pareigas užimančiomis bei savo pavyzdžiu įkvepiančiomis moterimis. Joms užduodami tie patys klausimai, kurie apima svarbiausias profesines pamokas, susidorojimą su stresu ir atsakomybe bei laisvo laiko valdymą. Kiekvieną penktadienį – interviu su nauja lydere.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)