„Už savo patį sunkiausią sprendimą gyvenime, už pačius stipriausius pokyčius aš esu dėkinga Kijevo kotletui“, – šypsodamasi savo istoriją pradėjo pasakoti M. Jonikienė.

Moteris pripažino, kad beveik prieš dvidešimt metų jos gyvenime buvo tikra katastrofa. „Labai gerai prisimenu tą nykų, žvarbų, lietingą rudens vakarą, kai važiavau namo pro ašaras nematydama kelio. Tuo metu turėjau savo įmonę, kurioje buvo tokia tragiška situacija, kad tą vakarą savo darbuotojams aš išdalinau po keliasdešimt litų, eilinį kartą sau nepaėmusi absoliučiai nieko.

Grįžau namo, priparkavau automobilį, užbėgau pas kaimynę pasiimti savo septynerių metų sūnaus. Mes parėjome namo, mano vaikas atsidarė šaldytuvą, pamatė ten Kijevo kotletą ir pasakė: „Mama, kaip aš noriu Kijevo kotleto!“. Ir čia atsitiko du patys siaubingiausi dalykai mano gyvenime. Vienas iš jų buvo tai, kad aš žiūrėdama savo vaikui į akis, turėjau jam pasakyti, kad jis negali valgyti to kotleto, nes jis yra tėčio. Mūsų santykiai su vyru buvo tokie katastrofiški, kad net maistą mes pirkome atskirai. Antras siaubingas dalykas buvo tas, kad kai mano vaikas pažiūrėjo man į akis ir uždavė visiškai paprastą klausimą: „Mamyte, o kodėl mes negalime nueiti į parduotuvę ir nusipirkti Kijevo kotleto?“, aš jam turėjau pasakyti: žinai, mes neturim pinigų“, – kalbėjo verslininkė.

Moteris prisimena, kad būtent tą akimirką jos viduje įvyko lūžis. „Tą akimirką aš visu savo vidumi suvokiau, kad aš niekada daugiau nebūsiu tokioje situacijoje, kai savo vaikams turiu pasakyti „mes neturime maistui pinigų“. Tas sprendimas buvo toks tvirtas, kad per vienerius metus aš padariau visus pokyčius, kokius moteris gali padaryti apskritai. Per juos aš nutraukiau santykius – tuo nesididžiuoju, bet tai padariau. Bankrutavo mano verslas, mane surado mano gyvenimo vyras, su kuriuo mes laimingai susituokę beveik dvidešimt metų. Aš pastojau, ištekėjau ir pagimdžiau. Nežinau, ar gali dar daugiau pokyčių būti per tokį trumpą laiką.

Tiesa, tuo metu nebuvau tokia išmintinga, kokia esu dabar. Tuo metu priėmusi sprendimą, aš priėmiau sprendimą niekada daugiau nebūti tokioje situacijoje, kai neturiu pinigų maistui. Kas suskaičiavo kiek „ne“ mano pasakyme buvo? Šiai akimirkai noriu palinkėti, kad kai formuosite sprendimą ar ketinimą savo galvoje, pasižiūrėkite į formuluotę. Šiandien aš savo sprendimą formuluoju „kaip būti turtinga ir laiminga.“

Milana Jonikienė

Moteris neslepia, kad nors pokyčiai ir buvo į gerą, tačiau tie metai buvo tiesiog siaubingi ir sukėlė daugybę streso.

„Šiandien rekomenduočiau tuos pokyčius jums daryti sąmoningai ir tą sprendimą priimti ne tada, kai neturite pinigų maistui ar sau. Noriu atkreipti dėmesį į vieną sritį, kuri yra labai dažnai pamirštama ir ignoruojama, į ją nekreipiama dėmesio. Tai – finansų sritis.

Žinote, kai priėmiau sprendimą išeiti iš santykių, spėkite, kaip tai padariau? Pasiėmiau vaiką, būtiniausius daiktus ir išėjau, nes mes, moterys, esame labai išdidžios – mums nieko kito nereikia, mes viską galime pačios. Išėjau į niekur, neturėdama nei pagrindo po kojomis, nei cento. Atkreipkite dėmesį, kad net 47 proc. moterų virš 50 m. Lietuvoje yra vienos. Net 50 proc. vedybų baigiasi skyrybomis. Net 73 proc. moterų gyvenimas pirmaisiais metais po skyrybų labai ženkliai suprastėja. Net 90 proc. mūsų kažkuriuo gyvenimo etapu esame vienos. Tai reiškia, kad jei mes ignoruojame finansų sritį ir leidžiame sau pasakyti, kad „kaip bus, taip bus gerai, kažkaip išgyvensiu“ arba „kaip Dievas duos“, tai tokiais atvejais turime didžiulę problemą“, – sakė M. Jonikienė.

Moteris patarė kiekvienai įsivertinti savo finansinę situaciją ir padaryti tai kuo skubiau.

„Pagalvokite, kokį balą nuo nulio iki dešimties šiandien duotumėte savo finansinei situacijai? Kai įsivertiname finansus, dažnai nusprendžiame, kad mums netinka esama situacija, tačiau nieko nebedarome. Tai man labai panašu į dietą. Kai aš laukiausi pirmo vaiko, priaugau 25 kilogramus, nes man sakė „valgyk už du“ ir aš valgiau. Iki to laiko, kol aš pagimdžiau ir į palatą užėjusi mano seniai matyta sesė, kuri manęs nepažino ir paklausė ar čia aš – tokia stora? Pagalvojau – šakės. Čia buvo tas cingt, kuris mane privertė daugiau judėti ir mažiau ėsti, bet tam man prireikė sesers, kuri manęs nepažino. Pirmoje situacijoje man prireikė Kijevo kotleto.

Nežinau, ko jums prireiks, bet labai rekomenduoju, kai nusistatysite, kokios situacijos norėtumėte savo finansuose – nenorėkite praryti viso obuolio. Valgykite obuolį gabaliukais, tai reiškia, kad jei nusistatote, kad jūsų finansinė situacija yra verta penketo, tai, prašau, pagalvokite, ką galite padaryti, kad situacija pagerėtų iki šešeto ar penkių su puse, bet ne iš karto iki dešimties. Nes jei norėsite iš karto dešimt, tai to greičiausiai nepasieksite“, – patarė verslininkė.

Kitas dalykas, kuris anot M. Jonikienės jai padėjo išbristi iš didelių finansinių sunkumų, buvo pradėjimas nuo mažiausio žingsnelio.

„Čia kaip su sportu: kai suplanuoji, kad kiekvieną rytą atsikelsi puse 6 ryto ir nubėgsi 10 kilometrų... Kam tai yra nepavykę? Taigi, verčiau aš sau užsibrėžiu atsikelti, apsirengti sportinę aprangą, pasitiesti kilimėlį ir... pagulėti. Lengvas tikslas, ar ne? Kas įvyksta mano smegenyse, kai aš apsirengiu sportinius drabužius ir nueinu prie kilimėlio? Aš imu ir pradedu daryti pratimus, ir padarau visą mankštą.

Tą patį darau ir finansų srityje – pradedu nuo paties mažiausio žingsnio. Tai reiškia, kad jums reikės padaryti keletą sprendimų. Visų pirma egzistuoja penkių žmonių taisyklė: penkių žmonių, su kuriais jūs praleidžiate daugiausiai laiko, pajamų vidurkis apsprendžia jūsų pajamų vidurkį. Jų sveikatos vidurkis, apsprendžia jūsų sveikatos vidurkį. Jų laimės vidurkis, apsprendžia jūsų laimės vidurkį. Dėl to pirmiausia labai rekomenduoju pasižiūrėti su kuo jūs praleidžiate daugiausiai laiko ir galbūt teks atsisveikinti su kai kuriais žmonėmis. Turėkite omenyje, kad tie „žmonės“ nebūtinai turi būti gyvi. Tai gali būti ir knygos ar kitos formos“, – patarė M. Jonikienė.

Moteris pripažįsta – drąsa keistis turi savo kainą. „Kai paskaitysite knygų ir pabendrausite su žmonėmis, kurie yra kažką pasiekę, pradėsite keistis patys ir išsirinksite savo kalną į kurį norite eiti, atsiras besileidžiančių nuo to kalno, kurie jums bandys pasakyti, kad moteriai netinka nei pinigai, nei investicijos, kad turtingųjų pasaulio elite yra tik vyrai, o moterys uždirba mažiau ir viskas.

Aš jums pažadu, kad visoms kažkuriuo metu bus sunku. Noriu priminti, kad jūs turite turėti savo tris dalykus, kurie jums padės kilti į viršų. Man tai buvo Kijevo kotletas, nes kas iš jūsų padarytų bet ką dėl savo vaikų? Antras dalykas – mano vyras, kuris mane besąlygiškai palaiko. Jis net nežinodamas, ką aš ketinu daryti, man sako, kad aš galiu, esu pati gražiausia ir šauniausia. Jis tiki manimi net tais atvejais, kai aš pati savimi netikiu. Suraskite savo aplinkoje tokį žmogų, kuris patikėtų jumis labiau nei jūs patys tikite. Trečias dalykas, kuris man nuolat padeda judėti pirmyn ir kilti į tą kalną, į kurį noriu kilti – knygos, mokymai, nuolatinis tobulėjimas ir nuolatinis smalsumas“, – sakė sėkminga verslininkė.

Konferencijos akimirkos - nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)