G. Baikštytė neslepia – grožio tema kalbėti jai jau seniai pabodo. „Aš žinau, kad nei aš idealiai atrodau, nei ką. Esu pakankamai savikritiška ir net gal daugiau nei reikėtų. Nežinau, ką pasakyti, mane ta tema nervina, man nepatinka apie tai kalbėti. Aš juk turiu ir kitų talentų, – juokėsi moteris. – Pusė Lietuvos turbūt mano, kad aš prisidariusi plastinių operacijų, tai kadangi mėgstu pajuokauti, tai, taip, aš kažkada esu pasakiusi, kad 60 operacijų esu pasidariusi.“

Pažvelgę į G. Baikštytę, daugelis gali susidaryti įspūdį, kad tai – labai graži ir išties sėkminga moteris, tačiau aktorė teigia taip nesijaučianti.

„Tikrai taip negalvoju, nors, kita vertus, gal neturėčiau skųstis ar bėdavoti, svarbiausia esu sveika ir mano artimieji sveiki. Bet nelaikau savęs sėkminga gal dėl to, kad keliu sau per didelius reikalavimus, man atrodo, kad galėčiau dar daugiau ir geriau. Reikalavimus keliu ne tik sau, o ir tiems žmonėms, su kuriais turiu darbinius ar asmeninius santykius“, – sakė D. Žeimytės kalbinta moteris.

Perfekcioniste save laikanti G. Baikštytė pripažino, kad visada nori viską tobulai atlikti: namai turi būti sutvarkyti, dulkės nuvalytos, knygos parašyta, o ir išvaizda turi būti puiki.

Vis dėlto, aktorė atskleidė, jog prieš kelerius metus suprato, kad šis noras ją tiesiog išsunkia.

Daiva Žeimytė-Bilienė, Gražina Baikštytė

„Tas noras stengtis būti visur tobula mane išsunkia. Man juoką kelia supermamos ar supergražuolės, tegu jos neužpyksta. Taip nebūna gyvenime, nėra tobulų žmonių ir tas noras būti visur tobulai – nepasiteisina. Paprasčiausiai taip nebūna“, – sakė G. Baikštytė.

Kaip tai pakeisti? Aktorė siūlė tiesiog pakeisti požiūrį. „Reikia įjungti mygtuką dzin, – juokavo ji. – Žinoma, negali būti visur dzin. Reikia laviruoti, aš tikrai stengiuosi atlikti viską gerai, bet supratau, kad jei šiandien nenuvalysiu visų dulkių, ar nepasveikinsiu šiandien visų feisbuko draugų su gimtadieniais, tai gal pasaulis neapsivers dėl to. Nors aš negaliu pakęsti net vienos neplautos lėkštės kriauklėje.“

Daugelis moterų siekia būti tobulomis visose srityse, tačiau tai, anot G. Baikštytės, veda į nuolatinį nepasitenkinimą.

„Nereikia, moterys, nereikia to norėti. Vis tiek kiekviena žinome, ką mes mokame geriausiai, geriau tobulinti tas sritis, kurias jau mokame geriausiai. Visur būti tobulai neįmanoma. Mane tai išsunkė, aš buvau nervuota, kad to ar ano nepadariau, kažkoks nepasitenkinimo jausmas, vyras nieko nepadeda, jam keli reikalavimus, o jam gal visai nesinori su manimi dalyvauti perfekcionizmo seansuose. Supratau viso to beprasmybe, geriau stenkimės tobulinti save ir atlikti darbus tobulai ten, kur jau kažką išmanome ir žinome“, – patarė moteris.

Paklausta, ar jai svarbu, ką apie ją mano kiti, G. Baikštytė pripažino, kad anksčiau buvo svarbiau, tačiau dabar tai pasikeitė.

Gražina Baikštytė

„Kalbant apie išorę, tai aš visada save prižiūrėdavau, nuo pat jaunystės ir tiek. O ką kalba apie gabumus ar išorę, tai buvo toks periodas senokai, aš jau persilaužiau, prieš 10-15 m. kai padažnėjo visokių publikacijų, kai nueini į renginį ir jau apie tave parašo. Iš pradžių tai mane glumino ir skaudino, dar paskaitydavau komentarus... Buvo, kai aš net verkdavau ir galvodavau, kodėl tokie baisūs komentarai, kodėl lietuviai tokie pikti žmonės ir ką aš blogo padariau? Net jei būčiau Motina Teresė, jie vis tiek atrastų ką nors bloga. Iš pradžių dėl to išgyvenau, aš iš viso gal per jautriai viską išgyvenu, bet kai įvyko persilaužimas, tai man seniai vienodai, ką kas rašo. Man ne vienodai, ką galvoja mano artimieji, vyras ar draugės. Jų nuomonė man svarbi, o apie komentatorius net nekalbu“, – sakė aktorė.

G. Baikštytė juokavo, kad jei galėtų – su dabartine išmintimi grįžtų į jaunystės laikus.

„Jaunystėje juk visi prikrečiame tokių nesąmonių, bet tam ir yra jaunystė. Dabar, kai prisimenu, galvoji Jėzau, kaip aš taip galėjau? Apima gėdos jausmas. Bet tam ir yra jaunystė. Vienas žymus rusų teatro režisierius sakė: repetuojant turi būti penki procentai lengvabūdiškumo, tada atsiranda atsipalaidavimas ir lengvumas. Manau, kad tai galima pritaikyti ir gyvenimui. Kad ir pačioje rimčiausioje sitaucijoje, leiskime sau nebūti mis tobulybėmis, tegu būna tie penki procentai lengvabūdiškumo ir tada atsiras gyvumo ir lengvumo“, – patarė aktorė.

Paklausta apie vidinės ramybės receptą, G. Baikštytė įvardijo artimųjų ir savo sveikatą bei galimybę daryti tai, ką norisi. „Aš jau galiu sau leisti pasakyti „ne“. Tai irgi suteikia vidinės ramybės“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)