– Tantra Lietuvoje vis dar skamba paslaptingai, keistai, net asocijuojasi su tabu?

– Tantrą į Lietuvą „atvežiau“ ir pirmieji žingsniai buvo pilni iššūkių, jaudulio ir tikėjimo, – šypsosi. – Pamenu, kai bene prieš aštuoniolika metų daviau interviu vienoje televizijos laidoje ir pademonstravau lengvą tantrinio kvėpavimo techniką, tai išties buvo kažkas vau! Po laidos sulaukiau daugybės skambučių, pagyrų už drąsą, sukeltas įvairias mintis. Tad, jei atskaitos taškas ta diena, dabar tantra nėra tabu, jaunimas ypač drąsiai ja domisi, jaučiu didelį atgimimą.

Tai, kas gyva ir tikra, žmones traukia. Daugėja besidominčių dvasiniais dalykais, sąmoningumu, vis daugiau žmonų pažvelgia į save. Tantra vienas iš kelių, vedančių į savęs tyrinėjimą ir suvokimą. Taip, kai kuriems tantra vis dar siejasi su paslaptingumu ir tabu, nes ji tyrinėja ir seksualumą. O tai sukelia smalsumą arba atmetimą.

Tantros kelias suteikia žmogui galimybes visiškoje pilnatvėje pažinti save. Nuo seksualumo iki aukščiausios sąmonės, įskaitant kūrybą, meilę, protą ir kūną. Tantra padeda transformuoti biologinę, seksualinę energiją į dvasinę.

– Dvasingumas ir seksualumas atrodo tarsi nesusiję ir kardinaliai skirtingi dalykai. Jei žengi dvasiniu keliu atrodo, kad seksualumas lieka kažkur už nugaros ar žemiau.

– Taip. Kažkodėl dvasingumui dedame lygybės ženklą su tyla, susitelkimu. Esame krikščioniška šalis, o ši religija siejasi su ramybe, tyla.
Tantra sako, kad dvasingumas yra gyvas, sultingas. Tantra moko, kad seksualinė energija turi kilti aukščiau ir virsti į meilę. Tačiau ir meilė turi kilti dar aukščiau. Virsti į šviesą maldą, aukščiausią išgyvenimą. Tai – tarsi tantros formulė.

Visata sudaryta iš priešybių: šviesos ir tamsos, dienos ir nakties, vasaros ir žiemos, vyro ir moters. Šios priešybės viena kitą papildo, tarp jų teka energija. Vyras ir moteris taip pat yra skirtingi, tačiau papildo vienas kitą. Ir šiame ryšyje daug jausmingumo, žaismingumo, traukos. Vyras ir moteris netgi sekso metu gali praktikuoti pačios stipriausios energijos egzistenciją ir mokėti ją transformuoti į meditaciją. Nenukertant iškart, susitelkiant į aukščiausią ramybę, bet grįžtant į kūną. Kūnas turi impulsus, troškimus, pojūčius. Tantra ragina grįžti į savo kūną. Natūralu, jei norime valgyti, uostyti, girdėti, mylėtis. Tantra sako, imkime, kas natūralu, tai, kas yra mumyse. Ir tai gali mus nuvesti į meditaciją. Neatmetant ir geidulio bei sekso.

Sarani Danutė Vilionytė

– Tačiau valgo, girdi, mylisi beveik visi. Tačiau tai dar nėra įrodymas, jog visada esame tame ir tas procesas virsta meditacija.

– Tai – dualumas. Taip, jei užsiimi seksu, dar nėra meditacija. Žmonės sako, žvejoju – medituoju. Ir žodį „meditaciją“ lipdo visur. Taip, žvejyba taip pat gali būti meditacija, tačiau nepamirškime sąmoningumo! Kai suvokiame, ką darome, kai tampame budriais stebėtojais, tuomet išgyvename dabarties akimirką, jos pilnatvę ir įnešame šventumo.

Seksualumo aktas, jei tik pasimylime pornografiškai, kas irgi nėra blogai, nereiškia, kad medituojame ir seksualinę energiją transformuojame. Tantra siūlo daug įvairių praktikų, o per jas galime pažinti gyvenimo tikrovę, suvokti realybę ir anapus jos, ne tik tai, ką matome ir ką suvokia protas.

– Jūs organizuojate daug renginių ir dažnai naudojate terminą tantrinė moteris. Kokia ji?

– Šiais laikais moteris jaučia stiprią socialinių medijų, televizijos, žurnalų įtaką. Tiek daug spaudimo moteriai dėl išvaizdos, jog ji turi gražiai atrodyti, būti gera mama, gera žmona, aukštumų pasiekusia moterimi. Moteriai peršamos įvairiausios idėjos, kuo ir kokia ji turi būti. Visi šie iš aplinkos einantys lūkesčiai moteriai, tarsi ją įspaudžia į kampą. Ji jaučia įtampą, stresą ir nutolsta nuo tikrosios savo prigimties. Ji yra spaudžiama būti viskuo, tik ne savimi. Tantra padeda moteriai sugrįžti į save, atskleisti savo natūralią prigimtį.
Moteriai svarbi meilė. Kai ji myli ir yra mylima, ji jaučiasi laiminga. Tačiau kas gi yra meilė? Kas mus jos mokė?

Tantra – meilės kelias. O meilė yra menas. Mes lygiai taip pat atkakliai turime parodyti ryžtą mokytis meilės meno, kaip bet kurio kito – muzikos, šokio ar medicinos. Santykiai ir meilė yra vienas iš sudėtingiausių reiškinių ir kartais stebiuosi, kodėl taip retai ir tiek mažai žmonių skiria laiko mokytis šio meno? Dėl to sukūriau keletą programų moterims ir poroms. Moteriai lengviau pradėti tyrinėti, atskleisti save per meilę, nes santykiai, intymumas, meilės paieškos yra arčiau jos prigimties. Todėl tiek daug moterų domisi savimi ir tarpusavio santykiais.

Pirmasis žingsnis – pamilti save, savo kūną tokį, koks jis yra, patikėti savimi. Pamilus savo kūną, galime pamilti ir kito kūną. Tik mylėdami save, galime mylėti kitą. Savęs nemylinti moteris, stipriai vertina, teisia kitus, sukuria šaltą ir nejaukią atmosferą. Tuomet ir tarpusavio santykiuose pradeda vyrauti šaltis. Ji reikalauja iš vyro meilės, mėgina jį keisti. Gaunasi tarsi užburtas ratas.

Todėl ypač daug dėmesio skiriu moteriškumo temai. Kai moteris supranta savo stipriąsias puses, ji atsipalaiduoja ir pradeda mėgautis savimi tokia, kokia ji yra, pradeda jausti dėkingumą dėl to, ką turi, pražysta kūryboje. Tokia moteris daro įtaką savo šeimai, aplinkai. Svajoju, kad moterys daugiau pasitikėtų savimi, savo moteriškumu, burtųsi kartu ir padėtų keistis visuomenei per meilę ir šviesą. Tantroje tik moteris gali vyrą inicijuoti į tantros pasaulį. Žinau, ne vienas vyras pasaulyje moko tantros, tačiau dažnai juos apipina skandalai.

Sarani Danutė Vilionytė

– Kodėl?

– Vyro prigimtis – seksuali, todėl jam daug sunkiau rengti tantros seminarus. Jo kūnas ir protas yra seksualūs, o moteris – natūrali, jos pirminė energija nėra seksuali. Ji imli, priimanti ir tik moteris gali sukurti erdvę įvykti transformacijai. Tačiau tantra į žmogų žvelgia giliau: jei esi moteris, turi ir vyriškų savybių, o vyras – moteriškų.
Ir tik moteris tantroje vyrui gali atverti šventą erdvę, dievišką pasaulį.

Moteris – meilė sala, kūrėja, bet ne tik tai! Ji savyje turi ir daug stiprybės bei vidinės jėgos. Ir kai savyje suderina stiprybę ir meilę, protą ir jausmus, tampa tantrine moterimi. Tokia moteris geba išsakyti vyrui tiesą ir net jei kažkas nepatinka ar gali būti kitaip, tačiau jo nekaltindama. Santykiams ypač kenkia kaltinimai. Vyras stiprus fiziškai, moteris – emociškai.

Emocijos tarsi jos ginklas, kuriuo ji nesąmoningai naudojasi, kaltina, reikalauja, arba paskelbia šaltąjį karą, nerodydama jokių emocijų. Tada vyras „pabėga“ ir užsidaro. Tantra moko būti natūraliu. Kai esame savimi, jaučiame savo širdį, mums rūpi kito gerovė. Išsakydamos savo jausmus, norus, svajones, jūs vyrui rodote kelią. Todėl jis bus dėkingas, jei jo nekaltinsite, bet viską ramiai pasakysite. Jis nori mylėti savo moterį, nori, kad ji jaustųsi gerai.

– Kas tantroje vyksta be filosofijos? Kokia praktika ir kaip tai moterims padeda kasdienybėje?

– Dabartiniame technologijos pasaulyje, kur kalbama apie sėkmingus žmones, pinigus, uždarbį, materialius turtus, lyderystę, kas yra vyriška energija, moteriai įtaką daro vyriškos nuomonės.

Moteris pasimetusi, perima vyriškas savybes, vejama tos energijos stengiasi lygiuotis į vyrą, būti tokia, koks ir jis. Kas tuomet vyksta? Ji jaučia nepasitenkinimą. Kur ji gali atsiskleisti, pajusti save?
Na, taip, gimdyti vaikus. Tai – nuostabu, bet ne visos tai suvokia ir jaučia pilnatvę. Vaikai užaugo ir išėjo, kas po to? Jai trūksta žinių, supratimo, kur ta, tikroji moters esybė? Tantra ir siūlo pažinti kūną, moteriškas bei vyriškas savybes ir tuo pačiu pajusti pilnatvę.

Kokios moteriškos savybės? Meilė, jausmingumas. Tik nemaišykime emocijų su jausmais! Emocijos – taškymasis iš praeities, neišreikštų, susikaupusių jausmų nuoskaudos. Jausmas – tai išraiška to, kas vyksta dabartyje. Moters dvasinis kelias skiriasi nuo vyro. Jausmai yra moters galia. Kada moteris jaučia tai, kas vyksta čia ir dabar jos kūne, jausmuose, ir tai išreiškia, ji atradusi ryšį su savimi, yra natūralioje tėkmėje. Tuomet moteris jaučiasi gyvenanti.

Tačiau dažnai jausmai nesuprantami. Moteris galvoja, kad jei atsiversiu, atskleisiu tai, ką iš tiesų jaučiu, manimi pasinaudos, pasijuoks. Taip ji nukerta save, uždaro širdį ir susitelkia į logikos ir ego pasaulį. Ir tokia moteris šeimoje kuria pyktį, susierzinimą, nes negali būti laiminga. Net pačios moterys pripažįsta, kai ji šeimoje pikta, visi pikti, kai ji laiminga – visi laimingi.

Per praktikas susijungusi su savo tikrąją „aš“ ji taps vulkanu, labai gražia. Jos seksualinė energija pabunda, transformuojasi per širdį ir bendravimą. Moteryje atsiranda tikrumas. Ji šyla, šypsosi, jai gera nuo savęs. Moteriškos savybės „skanios“, bet jei neatskleistos, moteris šalta.

Sarani Danutė Vilionytė

– Kokios praktikos padeda pasiekti savo gelmes? Meditacija, šokis, kvėpavimo, masažo technikos?

– Pradžioje mokome suprasti emocijas, nes kasdien patiriame įvairias situacijas ir visi turime nuoskaudų, įsižeidimų. Moters pasaulis jausminis ir ji neturi įrankių, kaip tvarkytis su emocijomis, jausmais – tai santykiai su vyru, tėvais, vaikais, seksas. Moterį tai stimuliuoja, bet ji neturi galimybės išjausti, nes širdis uždaryta. Tuomet ir seksas nėra geras, atsiranda robotiškumas.

Tantra moko atpažinti ir iškelti tas nuoskaudas, jausti ir po to – „paleisti“. Ir kai tai suvokiame, išjaučiame, natūraliai atsiveria jausmai, širdis. Daug dirbama su širdies energija, mokoma širdies emocijoms suteikti balsą ir pažadinti meilę. O kai moteris jaučia meilę, ji visada būna čia ir dabar: mylėti negalima vakar ar rytoj, tik dabar.

– Neturėtų būti „leisiu-neleisiu“, bet moterys kartais pasiguodžia, jog vyrai neleidžia jų į dvasines praktikas. Galbūt vyrai baiminasi, jog tantroje moteris taps kažkokia sekso galiūne, suspindės, panorės skirtis?

– Šeimoje yra visaip. Šiandien – neleidžia, ryt – leidžia, po to – vėl neleidžia. Tantra priima viską, bet ji nėra tik apie seksą. Minėjau, kad pradžioje dirbama su emocijomis, jausmais, širdies atvėrimu. Tuomet moteris tampa graži. Ir tik galiausiai dirbama su seksualumu.
Per amžius moters seksualumas buvo užspaustas, nes jei atsiveri seksualiai, labai sustiprėja intuicija, dvasinės, ezoterinės galios. Pabudusi seksualinė energija kyla iki intuicijos ir tokios moterys buvo vadinamos raganomis ir deginamos ant laužo, nors jos buvo išmintingos, galėjo gydyti, turėjo galių.

Tantrikus taip pat degino, nes atsivėręs seksualus žmogus tampa stipriu, prabunda ir dvasinės jėgos. Atsivėrusi moteris švyti, atsipalaidavusi, pradeda kurti ir vaikus, vyrą bei aplinkinius kelia į aukštesnes vibracijas. Jei ji neturi energijos – bus pikta, siųs nelaimes, baimes, gėdos, kaltės jausmą.

Seksas dažnai siejamas ir su kaltės, gėdos jausmu, kad tai neva kažkas purvina, o tik meilė dvasinga. Tyrimai rodo, kad apsikabindamos moterys siekia artumo, emocijos, bet ne sekso. O seksas su mylimu žmogumi – didelė dovana šeimai, pasauliui.

– Tad vyras ramia širdimi gali laukti iš tantros praktikos grįžtančios moters?

– Moterys prisipažįsta, kad jų vyrai dažnai sako: „Eik, pas tą Saranį dažniau, nes grįžti kažkokia kitokia“, – juokiasi. – Viena moteris bijojo prisipažinti, todėl savo vyrui sakė, kad lanko ne tantros bet dekoravimo kursus. „Tie dekoravimo kursai tave keistai veikia, grįžti švelnesne, su tavimi įdomu bendrauti, eik ten dažniau“ – ją ragino vyras.

Vyrai jaučia, kai moteris mokosi manipuliuoti ir jiems tai nepatinka. Ir mums visiems nepatinka, kai kažkas manipuliuoja mumis. Ir visiems vyrams patinka, kai moteris tikra, moteriška, jaučia save, kūną. Ji „minkštesnė“, švelnesnė, traukia prie savęs. Šeimoje atsiranda gražus žaidimas: vyrai prisipažįsta nežinoję, kad gyvena su deive, o moterys – su dievais.

– Tantros mokėte Kinijos multimilijonieres, taip pat bulgares gruzines, turkes, ruses, amerikietes, ispanes. Mes, žinoma, vienodi, bet galbūt pastebėjote moteryse kokius įdomius skirtumus?

– Įtakos turi kultūriniai, religiniai skirtumai, geografinė zona. Brazilėms, pavyzdžiui, lengviau išsirengti. Tačiau skiriasi tik mūsų paviršius, giliai viduje viskas vienoda: meilė yra meile, jausmai yra jausmai, seksas yra seksas.

Dirbti su kitos kultūros žmonėmis – iššūkis, bet tuo pačiu labai įdomu, egzotiška ir malonu padėti atsiskleisti pasitenkinimui, savo keliui.
Skirtumai? Bulgarijoje moterys nepasitiki vyrais, galvoja, kad jie liurbiai, tinginiai, vartoja alkoholį, ji pati turi uždirbti pinigų, auginti vaikus. Po tantros suvokia, kad pačios kaltos, nes užima visą erdvę, neduoda pasireikšti ir atsakomybę prisiimti vyrui.

– Mūsų kalbinta garsi Sibiro šamanė Tatjana Kobežikova teigė, kad moterys neišmintingai kaltina vyrus ir turėtų pradėti keistis pačios. Juolab, kad moterys stipresnės ir vyrus gali pakelti ar sužlugdyti. Visi turime pradėti keistis nuo savęs.

– Būtent! Pirmą kartą paklaususi, koks moterų hobis, iš kinių milijonierių išgirdau – uždirbti pinigus. Dar – prabangių drabužių pirkimas ir laiko leidimas su draugėmis. Jos – šaunios, nuoširdžios, bet pabėgusios nuo savęs, prisidengusios kaukėmis ir užmiršusios meilę sau. Tačiau pinigai, prabangūs, madingi drabužiai, automobiliai, rankinės nėra meilė sau. Tai – tik kaukė ir bėgimas nuo savęs.

Jos sumaterialėjo, jų kūnus kaustė įtampa. O trūko tik jausmų, atsiverti, atsipalaiduoti ir pamilti save. Bet jos labai greitai suspindėjo – azijietiškas moterų mentalitetas greičiau padėjo pajusti savo šaknis – moteriškumą.

Bulgarės, kaip, beje ir į jas kažkuo panašios gruzinės, galingos stiprios energijos moterys. Tantroje yra išsireiškimas „vyriška energija“. Jos užvaldytos moterys tampa vyriškos, o vyrai traukiasi nuo tokių agresyvių, juos užvaldančių moterų. Tokios moterys netraukia vyriškų vyrų. Kaip sakoma, toks tokį traukia, tačiau po to abu jaučia nepasitenkinimą, nes nuo savo prigimties nepabėgsi.

Turbūt girdėjoje, kad ir Lietuvoje moterys sako, jaučiuosi kaip vyras. Kodėl? Ji nepažįsta, nejaučia savęs, nemoka atsipalaiduoti, nėra natūrali. Jos bijo atsipalaiduoti, nes iškyla ir skausmas, todėl kontroliuoja jausmus, save, aplinką, jaučiasi padėties šeimininke.
O atsipalaidavusi moteris išjaučia skausmingas patirtis ir suspindi, vibruoja gražią energiją.

– Tantra pažadina širdį ir įprastai mus valdantis protas tampa vergu?

– Tantra – meilės kelias, o meilė gali sklisti tik iš širdies. Tantra daug vietos skiria meilei, bet ne kažką pasisavinančiai. Meilė – būsena, ji yra „vėsi“. Nemaišykime meilės su romantinių filmų akimirkomis ir svaičiojimais – tai emocijos, mūsų ego iliuzijos, projekcijos.
„Vėsi“, tikra meilė – visą priimanti, sąmoninga – tai vidinė būsena, kurią atrandame, pažadiname savyje. Ir tik tada, iš didelio pertekliaus kyla noras dalintis tuo, ką turi. Šis dalijimasis yra meilė.

– Gatvėje, kasdienybėje jūs atpažįstate tantrinę moterį?

– Tai jaučiasi. Galbūt kartais reikėtų padirbėti, apgenėti šakas. Bet jei ji arti savo prigimties, ji yra tantrinė moteris. Tantroje teigiama, jei tavo energija teka, esi tikras, natūralus. Tai – sultingas sąmoningumas. Ypač moteriai. Labiau atsipalaidavusi, jausminga, mylinti moteris skleidžia meilės energiją. Nebūtinai išoriškai ji išvaizdi. Bet prie jos traukia. Ji – neatlieka aukos ar super moters vaidmens, nekaltina vyrų ir pasaulio. Nes tai – jos reakcija, bet ne moteriškumas. Mums tereikia tik priimti save. Ir pamilti. O kai priimsime, pamilsime save, išmoksime mylėti bei priimti ir kitą.

Atkreipiame dėmesį, kad ši informacija skirta žmonėms, kurie domisi nekasdieniais dalykais, publikacijoje minėti teiginiai nėra įrodyta tiesa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)