Ji buvo neseniai baigusi mokslus Duke universitete ir pradėjusi dirbti vadybininke „Microsoft“ kompanijoje. Jis – kompanijos vadovas, pakvietęs ją vakarienės – vakarienės, kuri turėjo įvykti po dviejų savaičių.

Melinda nedavė sutikimo, kaip vėliau pasakojo leidiniui „Fortune“: „Tai nebuvo pakankamai spontaniška.“ Tuo metu 23 m. moteris pasakė jam paskambinti artėjant pasimatymo datai. Vis tik B. Gatesas ją nustebino – paskambino kiek vėliau tą pačią dieną ir vėl pakvietė į pasimatymą šįvakar.

Nors Melinda turėjo nuogąstavimų dėl pasimatymų su bosu – ypač tokiu, kuris jau buvo pasaulinio garso asmenybė – ji ir B. Gatesas ėmė slapčia susitikinėti, o viešumoje palaikė griežtai darbinio pobūdžio santykius.

Iš Dalaso (Teksaso valstija) kilusi Melinda buvo baigusi kompiuterijos mokslų bakalauro ir magistro studijas Duke universitete ir norėjo siekti profesinės karjeros. Jos mama, namų šeimininkė, kuri gailėjosi, kad nesimokė koledže, nepritarė dukters meilės santykiams.

Vis tik poros draugystei sėkmingai klostantis septynerius metus, galiausiai jie susituokė Havajuose, o sutuoktuvių ceremonija kainavo milijonus dolerių. Norėdamas išsaugoti privatumą, B. Gatesas ne tik išpirko visus numerius viešbutyje, bet ir užsakė visus sraigtasparnius Maui saloje, kad į ceremoniją nepatektų nė vienas paparacas. Viskas pavyko – iki šiol labai mažai žinoma apie poros vestuves.

Melinda ir Billas Gatesai

„Microsoft“ – didelė, garsi kompanija, tačiau dabar Gatesai labiau garsėja savo pastarųjų metų projektu – gyvenimus keičiančiu „Billo ir Melindos Gatesų fondu“. 18 metų gyvuojantis labdaringas fondas sprendžia visus klausimus, kuriuos ignoruoja vyriausybės ir nevyriausybinės organizacijos, tai didžiausias privatus fondas Amerikoje, kurio turtas – apie 50 mln. dolerių.

Tiesa, pirmųjų pasimatymų laiku fondo veikla buvo vos prasidėjusi. Keliaudama pora susidurdavo su didžiuliu skurdu lankomose šalyse. Lengvai pagydomos ar tokios, kurioms lengva užkirsti kelią, ligos vis dar nusinešdavo daug gyvybių. Vaikai neišbrisdavo iš užburto skurdo rato dėl išsilavinimo stygiaus.

O „Microsoft“ plėtėsi, kaip ir Gatesų šeima – jie susilaukė dviejų dukterų ir sūnaus. Galvodami apie vaikų laimę ir emocinį intelektą, tėvai nusprendė palikti jiems užtektinai turto, kad jie galėtų siekti bet kokios karjeros, tačiau ne tokį didelį, kad visai nereikėtų dirbti. Nors B. Gatesas buvo antras turtingiausias žmogus pasaulyje su 95 mlrd. dolerių vertės turtu, o jo šeima gyveno 124 mln. dolerių vertės name, B. Gatesas vis tiek kiekvieną vakarą plaudavo indus.

Kodėl Melinda ir B. Gatesas yra iš tiesų tvirta ir galinga pora

Iš pradžių įkurtas fondas vadinosi „Williamo H. Gateso fondu“, bet daugeliui mūsų jis žinomas jau kaip „Billo ir Melindos Gatesų fondu“ ir tai – nepaneigiamas šios poros tvirtumo įrodymas.

Melinda įsitraukė į fondo veiklą po motinystės atostogų, o B. Gatesas ėmė vis daugiau dėmesio skirti labdarai. Gatesai nebuvo pora, apie kurią nuolat rašo geltonoji spauda ir kurią seka paparacai, jie tiesiog ėmė dirbti kartu vardan bendro tikslo ir užėmė vienodos svarbos pozicijas.

Melinda ir Billas Gatesai

Žmonės dažnai ignoruodavo Melindą ir kreipdavosi į B. Gatesą, prašydami galutinio sprendimo. Jam pačiam teko prisitaikyti prie naujų sąlygų – iš vyriausiojo „Microsoft“ vadovo tapti vienu iš dviejų vadovų fonde. Jie abu turėjo įdėti nemažai pastangų, bet niekada dėl to nesiskundė.

Keičiantis jų gyvenimui, aplinkybėms, evoliucionavo, keitėsi ir jų santykiai. Nebuvo kito pasirinkimo, nes vienas kitam jie buvo svarbiausi. Taigi, abu dėjo pastangas. „Mums teko pasikeisti, kad taptume lygūs. Tokie dalykai nenutinka per naktį, tačiau mes abu stengiamės“, – 2015 m. interviu „Business Insider“ sakė Melinda. B. Gatesas neketino pasiduoti. „Visur, ką esu nuveikęs, visada turėjau partnerį“, – sakė jis tam pačiam šaltiniui.

Išskirtinis jų santykių bruožas

Gatesams buvo svarbiausia sinchroniškas, bendras tikslas. Jų esminės vertybės buvo tos pačios, abiem svarbiausia buvo neturėti išankstinio nusistatymo ir pasitikėti vienas kitu.

„Mes sutariame svarbiausiais klausimais. Nesutarimų kartais kyla dėl taktikų. Aš ilgiau esu vieša figūra, be to, esu vyras, tad daliai žmonių atrodo, kad aš priimu svarbiausius sprendimus. Bet taip niekada nebuvo“, – rašė B. Gatesas kasmetiniame viešame poros laiške.

B. Gatesas stengėsi eiti išvien įvairiais profesinės veiklos klausimais, priimdami sprendimus dėl labdaringų projektų ir investicijų, taip pat auklėdami vaikus. Jie visada girdavo vienas kitą. Jie – tarsi du išdrožti paukščiai, kuriuos vestuvių proga gavo nuo B. Gateso tėvo, paukščiai, kurie tebestovi prie jų namo, vienas šalia kito ir žvelgia į horizontą.

„Kai kas laiko Melindą fondo širdimi, emociniu branduoliu. Bet lygiai taip, kaip ji žino, kad esu emocionalesnis, nei žmonėms atrodo, aš žinau, kad ji – analitiškesnio mąstymo, nei atrodo žmonėms. Kai kuo nors entuziastingai susidomiu, tariuosi su ja, kad įsitikinčiau, jog mąstau ganėtinai realistiškai, – rašė „Miscrosoft“ genijus tame pačiame laiške. – Mes esame parneriai abiem požiūriais, kuriais šiais laikais vartojamas šis žodis – tiek namuose, tiek darbe.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)