Svarbūs pastarųjų metų pokyčiai Eglės gyvenimo ritmą pakeitė neatpažįstamai. Šiuo metu intensyvios treniruotės, šokių pamokos ir televizijos žiūrovų dėmesys nusikėlė į antrą planą, o jų vietą užėmė motinystės rūpesčiai ir džiaugsmai. Neseniai vienerių metų sulaukusi dukra Vakarė kol kas nežada taikstytis prie jaunos mamos buvusio gyvenimo būdo ir reikalauja išskirtinio dėmesio. Eglė neslepia, kad nėštumas ir dukters gimimas pakeitęs ne vien darbotvarkę ir gyvenimo ritmą, bet ir mąstymą.

Nors dabar Eglė teigia neketinanti ilgam užsidaryti namuose ir tenkintis vien mamos bei namų šeimininkės vaidmeniu, pripažįsta – šiuo metu jaučiasi kiek pavargusi. Tad kurį laiką nori kuo daugiau ilsėtis ir domėtis tik dukros poreikiais: „Dabar noriu skaityti knygas, siūti drabužėlius, virti košes ir daryti viską, kam anksčiau labai priešinausi.“

Eglė patikina, kad moterys, besirūpinančios vien namais ir vaikais, jai patinka, tačiau pati tokia tapti nesiekia.

Eglė Straleckaitė / FOTO: Naurimo Zavecko

„Nežavi mintis užsidaryti namuose ir nieko neveikti. Nesakau, kad motinystės atostogos ir nieko neveikimas susiję, – pastebi žinoma šokėja. – Man buvo svarbu sau įrodyti, kad ir turint vaikų įmanoma daug ką veikti. Ir aš tai įrodžiau.“

Nuo vaikystės šokanti, pripažinimo ir dėmesio Eglė sulaukė pasirodžiusi keliuose televizijos projektuose dar net nesulaukusi pilnametystės. Jaunai šokėjai šlovė galėjo greitai apsukti galvą, tačiau artimųjų požiūris, disciplina ir intensyvus užsiėmimų grafikas paauglei neleido susirgti žvaigždžių liga.

„Neturėjau laiko savimi gėrėtis ir nežinau, ar tai gerai. Galbūt kaip profesionalė turėjau analizuoti savo pasirodymus, tačiau visada nemėgau žiūrėti savo pasirodymų televizijos eteryje, – pasakoja Eglė. – Staiga atsidūrusi tarp suaugusių žmonių, išmanančių savo darbą, turėjau greitai subręsti kaip asmenybė. Negalėjau būti nesubrendusi paauglė, neatsakinga, rodyti kaprizus. Žinojau – jei čia esu, negaliu skųstis, pavargti ar sulaužyti pasirašytos sutarties.“

Eglės Straleckaitės dukters Vakarės gimtadienio šventė, FOTO: Kristina Kučinskaitė

Buvo gėda prieš bendraklasius

Moteris džiaugiasi, kad dalyvavimas televizijos projektuose jai suteikė daug patirties, apdovanojimų. Neslepia, turėjusi ir finansinės naudos. Ji sako matanti ir nueitą sėkmingą kelią. Tačiau su pripažinimu ir šlove, jaunai šokėjai teko patirti ir dar nepažintų dalykų. Staiga užgriuvęs populiarumas turėjo savo kainą, buvo domimasi ne tik merginos profesionalumu, bet ir jos išvaizda.

„Mane, tada dar labai jauną asmenybę, labai paveikė nuolatinis kalbėjimas apie mano išvaizdą. Nuolat girdėjau, kad esu seksualiausia ar kad galiu pasigirti ypatingomis kūno formomis, tačiau man buvo gėda“, – pripažįsta E. Straleckaitė-Daugėlė.

Mergina tarsi jautėsi priversta tokia būti, nors ir sutinka, kad šokėja turėtų būti grakšti, liekna, dailios figūros, nes tai, anot jos, yra estetika ir šokiui suteikia grožio.

„Nepaisant to, kad dar tik mokiausi vienuoliktoje klasėje, įvairios televizijos laidos mane įtraukdavo į seksualiausios moters ar dailiausio biusto rinkimus. Blogiausia, kad nurungdavau įvairiai „pasižymėjusias“ asmenybes. Man buvo gėda“, – prisimena moteris.

Eglė neslepia, kad tokios kalbos ir nuolatinis jos kūno formų aptarinėjimas viešoje erdvėje, jai, gražiai ir sveikai merginai, įvarė nemažai kompleksų. Nors nuo vaikystės intensyviai sportuojančiai ir sveikai besimaitinančiai šokėjai buvo visai nesunku išlaikyti optimalų svorį ir puikią fizinę formą, ilgainiui to pradėjo nebepakakti. Eglė sako, kaip ir dauguma jaunų merginų, pasidavė tobulumo paieškoms.

Eglės Straleckaitės dukters krikštynos

Neliko neišbandytų dietų

„Visą laiką buvusi lyg ir graži, pradėjau jausti įvairius kompleksus dėl iškilių formų ir kitų dalykų. Atsirado noras būti labai liekna. Dėl savo svorio tikrai išgyvenau ir net sirgau tam tikromis ligomis“, – atvirai kalba Eglė. Nors ji sako suprantanti, kad daugelį žavėjo ir jos talentas, po kiekvieno pasirodymo šokių projektuose, ji jaudindavosi, kad komisija nepradėtų aptarinėti jos figūros ar svorio.

Dabar apie savo apimtis Eglė galvoja mažiausiai. Yra svarbesnių užsiėmimų ir tikslų, juokiasi moteris. O didžiausius nuopelnus dėl susigrąžinto sveiko požiūrio ji skiria dukrytei Vakarei, kurios gimimas tiksliausiai sudėliojo mamos prioritetus ir požiūrį į sveikatą. Kita vertus, Eglė atvirai sako, tik dabar galinti apie tai kalbėti, nes vėl pamažu pradeda susidraugauti su savo kūnu.

„Anksčiau paklausta apie kūno linijas griežtai atsisakydavau kalbėti. Norėdavau pabrėžti, kad ne apie tai turėtume kalbėti ir ne tai turėtų būti įdomu. Norėjau skleisti žinutę jaunoms merginoms, kad būdamos lieknos, jos nebūtinai bus laimingos. Tačiau tai niekam nebuvo įdomu – buvo tokių žurnalistų, kurie primygtinai prašydavo papasakoti apie kokią nors dietą, – pasakoja E. Straleckaitė-Daugėlė. – Buvau išbandžiusi daugybę dietų, veikiausiai neliko neišbandytos, tačiau, vargu, ar žmogus neturėjęs valgymo sutrikimų gali suprasti kaip tai rimta ir baisu.“

Šokėja pasakoja, yra svėrusi ir vos 45 kg , jos kūnas buvo išsekęs ir išvargintas bado. Tokiais atvejais, net ir arbūzo gabalėlis organizmui sukeldavo stresą, prisimena žinoma moteris.

Tokia yra tikroji ir tamsioji viešumo bei populiarumo pusė, apie kurią kalba profesionali šokėja E. Straleckaitė-Daugėlė. Sveikam ir gražiam kūnui siuntus drastiškus išbandymus alinančiomis dietomis, tik dėl artimųjų bei susiklosčiusių aplinkybių šokėja nepatyrė dar didesnių bėdų.

„Viską praėjau su artimųjų pagalba. Žinoma, po tokių sukrėtimų, mąstymas lieka sugadintas, iškreiptas. Kai pastojau, supratau, kad viskas ėmė stotis į vietas. Leisdavau sau ir nuodėme vadinamus pyragėlius, tačiau visai dėl to neišgyvendavau. Kai supratau, kad dėl to nieko nenutiko, į viską ėmiau žiūrėti kitaip“, – prisimena Eglė.

Eglė Straleckaitė ir Justinas Daugėla

Aplinkinių nedomino savijauta, domino svoris

Pati nuėjusi nelengvą kelią sveikos gyvensenos ir mąstysenos link, patarimų Eglė negaili ir išvaizda susirūpinusioms sekėjoms socialiniuose tinkluose. Kaip sveikai maitintis, kokį sporto krūvį rinktis. Nors tiesą sakant, jaunajai mamytei daug labiau rūpėtų diskutuoti apie, jos manymu, svarbesnius ir gilesnius dalykus, tačiau iki šiol visiems labiausiai knieti ne vidinė būsena, o tik numesti kilogramai, juokiasi Eglė.

„Pavyzdžiui, po gimdymo dažniausiai manęs klausdavo, kaip man pavyko susigrąžinti dailias formas. Gal vertėtu pakalbėti apie tai, kaip moteriai pavyksta susitvarkyti savo psichologinę būseną? Juk nėštumo metu moteris patiria daugybę pokyčių, hormonų svyravimus. Galiausiai pirmas vaikas moteriai – nemenkas išbandymas, juk atrodo, kad nieko nežinai ir nemoki. Aš pati net nežinojau, kaip pakeisti sauskelnes. Buvo labai sunku“, – pasakoja Eglė.

Visada buvusi labai veikli, po gimdymo šokėja pasijuto atskirta nuo visuomenės, bijojo, kad maždaug penkerius metus negalės užsiimti mėgstama veikla, nes turės rūpintis mažyle, o pradėjusi dirbti vis tiek turės visus vakarus skirti vaikui.

„Ir džiaugiausi, ir nerimavau. Tačiau vis tiek, niekas su manimi apie mano baimes ar išgyvenimas kalbėtis nenorėjo, mano figūra visiems buvo įdomiau, kaip numečiau per nėštumą priaugtus kilogramus, – stebisi žinoma šokėja. – Veikiausiai nesiimsiu veiklos, kur tokia svarbi mano išvaizda. Jei vien apie tai galvosiu, kokį pavyzdį rodysiu savo dukrai? Labai tikiuosi, kad mano dukra dėl išvaizdos sau galvos nekvaršins.“

Parengė Eimantė Juršėnaitė