Viena iš garsiausių asmenybių mokslo srityje madame Curie jau daugiau nei 100 metų kelią žmonėms susidomėjimą ir yra įkvėpusi ne vieną moterų mokslininkių kartą.

M. Sklodowska-Curie (1867–1934) buvo pirmas žmogus, gavęs dvi Nobelio premijas. 1903 m. pirmą Nobelio premiją fizikos srityje ji gavo kartu su vyru Pierre‘u Curie ir Henriu Becquereliu už radioaktyvumo atradimą, antrą Nobelio premiją chemijos srityje ji gavo už radioaktyvių elementų – polonio ir radžio atradimą.

Iš Lenkijos į Paryžių

Skurdžiai gyvenusių lenkų mokytojų duktė Marie Sklodowska dirbo Lenkijoje guvernante, kad padėtų vyresnei seseriai, besimokančiai Paryžiuje. Galiausiai ji pati išvyko į Paryžių. Sorbonos universitete ji gavo ne vieną mokslinį laipsnį, ten ištekėjo už fiziko Pierre‘o Curie, kuris išgarsėjo darbais apie pjezoelektrinį efektą. Savo disertacijai M. Curie pasirinko naują sritį – Wilhelmo Roentgeno atrastus rentgeno spindulius ir H. Becquerelio atradimą – urano druskų poveikį, išryškinant fotojuostelę. Greitai M. Curie įtikino vyrą kartu tyrinėti radioaktyvią (jos sugalvotas žodis) medžiagą.

Polonis ir Radis

1898 m., po kruopštaus darbo ir cheminėmis reakcijomis bei produktų kristalizavimu išskyrus įvairias medžiagas, patikrinus jų gebėjimą jonizuoti orą, sutuoktiniai Curie paskelbė išradę polonį ir radžio druskas, sveriančias apie 0,1 g, kurios buvo išskirto iš tonų urano rūdos.

Po 1906 m. Pierre‘o žūties, partrenkus arklių ekipažui, Marie pasiekė jų bendrą tikslą – išgavo gryną radį.

Prieš pat Pirmą pasaulinį karą ji įsteigė radžio institutus Prancūzijoje ir Lenkijoje, siekdama išpopuliarinti radžio naudojimą mokslo ir medicinos srityse. Karo metais M. Curie sukūrė nešiojamus rentgeno aparatus gydyti sužeistiems prancūzų kareiviams.

Tragiška pabaiga

M. Curie ne tik plušo mokslinių atradimų srityje, bet ir augino dvi dukteris. Jai padėdavo uošvis. Jos vyresnioji duktė Irene Joliot-Curie su vyru Fredericu Joliot gavo Nobelio premiją chemijos srityje. Deja, motina ir duktė mirė nuo leukemijos, kurią sukėlė ilgos darbo valandos su radioaktyviomis medžiagomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)