Europos Parlamento Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė pripažįsta, kad nėra lengva keisti moterų gyvenimo ir vyrų požiūrio. „Kur kas lengviau priimti įstatymus arba direktyvas Europos Parlamente, nei juos įgyvendinti, nes tam reikia pakeisti žmonių mąstymą“, – sakė V. Blinkevičiūtė, pridurdama, kad pokyčiams kartais prireikia ir dešimtmečių.

Ji atkreipė dėmesį, kad šiuo metu Europos Parlamente daug dirbama, kad būtų priimta bendra europinė direktyva dėl darbo ir šeimos įsipareigojimų suderinimo. „Praktika rodo, kad mes, moterys, neturime pakankamai sąlygų ir galimybių būti ekonomiškai aktyvios, dalyvauti aktyviai darbo rinkoje, dirbti darbą su tinkamu atlyginimu ir senatvėje gauti tinkamo dydžio pensijas, kad negyventume skurde“, – kalbėjo Lietuvos atstovė Europos Parlamente, džiaugdamasi, kad į šią jos ir kitų narių iniciatyvą dėl darbo ir šeimos įsipareigojimų suderinimo sureagavo ir Europos Komisija.

V. Blinkevičiūtė priminė, kaip eidama socialinės apsaugos ir darbo ministrės pareigas ji parlamentui pristatė siūlymą dėl vieno mėnesio atostogų suteikimo tėčiui, gimus vaikui. Dėl šio projekto, kaip teigė ji, sulaukė nemažai parlamentarų vyrų pasipriešinimo, nors šiandien, praėjus nemažai laiko, tėčiai džiaugiasi šia galimybe. „Bet tam reikėjo daug įdirbio ir aiškinimų, kad keistųsi požiūris, atsirastų supratimas, kad ir moterys, ir vyrai atsakingi už savo gyvenimus, šeimas ir vaikus, savo valstybes“, – teigė Europos Parlamento narė.

Diskusijos dalyvės Jungtinių Tautų (JT) konvencijos dėl visų formų diskriminacijos moterims panaikinimo (CEDAW) komiteto pirmininkė prof. Dalia Leinartė, Izraelio Kneseto narė Michal Rozin, Europos investicijų fondo generalinė sekretorė Marija Lender (Maria Leander), Haičio Moterų padėties ir teisių ministrė Junid Inocent (Eunide Innocent) savo pasisakymuose kalbėjo apie laisvę gyventi be smurto ir kovą su smurtu prieš moteris, taip pat moterų uždarbio skirtumo ir vaikų skurdo mažinimo klausimus.

V. Blinkevičiūtė atkreipė dėmesį, kad smurtas prieš moteris yra didžiulė problema, nes Europos Sąjungoje kas trečia moteris patiria fizinį, seksualinį, psichologinį, ekonominį smurtą. Jos įsitikinimu, sprendžiant šią problemą būtina susivienyti visiems – politikams ir politikėms, nevyriausybinėms organizacijoms, žiniasklaidai – formuoti nuomonę, kad smurtas yra netoleruotinas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)