Valstybės gimtadienio proga – švęsti 100 Lietuvos moterų

„Į šį šimtuką kviečiame nominuoti moteris, dirbančias ar kuriančias ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, todėl tikimės sąraše išvysti ne tik žinomų, bet ir iki šiol plačiajai visuomenei dar nepristatytų veidų“, – projekto išskirtinumą pabrėžė iniciatyvos autorė Evelina Kurgonaitė.

„Esame įsitikinę, kad visame pasaulyje yra daugybė lietuvių, kuriomis verta didžiuotis, tačiau apie didelę jų dalį žinome pernelyg mažai. Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga siekiame pažymėti jų bent šimtą.“

Jau pirmą projekto dieną sulaukta daugiau nei pusšimčio nominacijų – tarp kurių lietuvės, gyvenančios tolimojoje Australijoje, JAV, Malaizijoje ir kitose pasaulio šalyse.

Projekto komanda, dirbanti keliose Europos sostinėse, vienija įvairių specialybių atstovus – teisininkus, komunikacijos specialistus, verslininkus, kurie valstybei gimtadienio proga padovanos 100 Lietuvos moterų įamžinimą. Į šimtuką patekusios asmenybės bus įtrauktos į proginę el. knygą. Projekto komanda taip pat tikisi prisidėti prie šių moterų garsinimo Lietuvoje ir užsienyje.

Evelina Kurgonaite, projekto vadovė

Laiką pralenkiančios lietuvės

Šią iniciatyvą palaiko ir žinoma TV ir kino režisierė, viena žinomiausių Lietuvos dokumentinio kino kūrėjų, kurios vardas su pagarba tariamas visame pasaulyje Giedrė Žickytė.

„Mūsų moterys – darbščios, išmintingos, savo veikla ir idėjomis neretai pralenkiančios laiką. Juk tai mes, Lietuvos moterys, vienos pirmųjų išsikovojome balsavimo teisę Europoje! Jau prieš šimtą metų, paskelbus nepriklausomybę, galėjome didžiuotis savo moterimis – kuriančiomis, dirbančiomis, besimokančiomis ir mylinčiomis. Didžiuokimės ir dabar, palaikykime viena kitos siekius. Šis projektas yra puiki galimybė tai įgyvendinti“, – pastebėjo režisierė.

100 Lietuvos moterų bus renkamos penkiose kategorijose:

- Menas ir kultūra;
- Mokslas, išradimai ir inovacijos;
- Valstybės valdymas, gynyba ir atstovavimas;
- Pilietinė visuomenė;
- Verslas.

Projektas vyksta trimis etapais: pirmiausia, moteris nominuoti gali visi norintys, užpildydami trumpą nominacijos formą. Šių nominacijų pagrindu komanda parengs pradinius nominuotų moterų sąrašus kiekvienai iš penkių kategorijų. Iš šių pradinių sąrašų, trijų žmonių žiuri kiekvienai iš penkių kategorijų atrinks po 20 moterų.

Arnoldas Pranckevicius su komisare Vestager


Tiltus tiesianti tarptautinė iniciatyva

Projekto organizatoriai siekia prisidėti prie Lietuvos žmonių garsinimo užsienyje bei stiprinti „tiltus“ tarp lietuvių Lietuvoje ir pasaulio lietuvių, taip pat bendradarbiauti su jais ir įtraukti į įvairias veiklas.

Buvęs Lietuvos Prezidento ir Europos Parlamento pirmininkų patarėjas, o dabar Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius sako, kad tokia iniciatyva ypač reikalinga Lietuvai.

„Europos Parlamente ir ne tik man teko garbė pažinti ne vieną puikią asmenybę. Dirbau ir tebedirbu su stipriomis politikėmis, verslininkėmis, nevyriausybinių organizacijų atstovėmis – jos savo užsispyrimu, tikėjimu ir nenuilstančiomis pastangomis pasiekė aukščiausių rezultatų.

Tikiu, kad šio projekto dėka apie ypatingas Lietuvos asmenybes – moteris, išsibarsčiusias visame pasaulyje, išgirsime dar plačiau. Ir kad jų pavyzdys įkvėps ir daugiau moterų labiau pasitikėti savimi ir imtis lyderystės“, – sakė Arnoldas Pranckevičius.

„W@“ šį projektą vykdo, bendradarbiaujant su Pasaulio lietuvių bendruomene, tarptautiniu Lietuvos profesionalų tinklu „Global Lithuanian Leaders“ bei „Women Go Tech“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)