Būgštaudama dėl prezidento rinkimų kampanijos pasekmių jųdviejų dukterims, Michelle iš pradžių nenorėjo, kad jos vyras siektų JAV prezidento posto. Nepaisant pirminių būgštavimų, rinkimų kampanijos metu ji buvo puiki savo vyro bendražygė.

Kai B. Obama buvo išrinktas JAV prezidentu, ji nusprendė remti ir kovoti už daugybę tikslų: M. Obama pasisakė už paramą kariškių šeimoms ir skatino sveiką mitybą, kad išspręstų vaikų nutukimo epidemiją. Michelle, kaip jauna motina, stiliaus ikona ir pirmoji afroamerikiečių kilmės JAV pirmoji ponia, tapo pavyzdžiu daugeliui amerikiečių, rašo history.com.

Michelle LaVaughn Robinson gimė 1964 metų sausio 17 dieną Ilinojaus valstijos Čikagos mieste. Jos tėvais buvo Marian ir Fraseris Robinsonai. F. Robinsonas dirbo miesto vandens tinklų operatoriumi ir nors dėl kuklaus jo atlyginimo šeimai teko gyventi ankštame vieno aukšto namuke Pietinio kranto rajone, Robinsonai buvo glaudžiais ryšiais susaistyta šeima.

Prezidentas Barack'as Obama, pirmoji ponia Michelle Obama ir jų dukros, Sasha ir Malia

Tiek Michelle, tiek jos vyresnysis brolis Craigas buvo mokyklos pirmūnai. Abu vaikai prašoko antrąją pradinės mokyklos klasę, o Michelle vėliau buvo atrinkta dalyvauti talentingų moksleivių programoje, kuri leido jai išmokti prancūzų kalbą ir lankyti sustiprintas biologijos pamokas.

Kasdien toli važinėdama į Whitney M. Young vidurinę mokyklą, Michelle ėjo moksleivių tarybos iždininkės pareigas ir priklausė Nacionalinei garbės draugijai. 1981 metais ji baigė mokyklą su pagiriamuoju raštu ir tuomet pasekė savo brolio pavyzdžiu, įstodama į Prinstono universitetą, kur sukūrė skaitymo programą šios mokslo įstaigos darbininkų vaikams.

Šiame universitete pagrindinė jos specialybė buvo sociologija, šalutinė – afroamerikiečių studijos. Savo baigiamajame darbe ji tyrinėjo šio universiteto juodaodžių studentų ir jų bendruomenių ryšius, ir 1985 metais gavo diplomą Cum Laude (lot. su pagyrimu).

1988 metais Harvardo teisės fakultete Michelle apsigynė teisės daktaro laipsnį ir pradėjo dirbti jaunesniąja darbuotoja Čikagos advokatų kontoroje „Sidley Austin“, kur specializavosi rinkodaros ir intelektinės nuosavybės srityse. Paskirta tapti vasarinio stažuotojo Baracko Obamos mentore, ji iš pradžių atstūmė jo romantiškus ketinimus ir tik vėliau pradėjo su juo draugauti. Po dviejų metų jie susižadėjo ir 1992 metų spalio 3 dieną susituokė Suvienytoje Kristaus bažnyčioje.

1991 metais Michelle paliko korporacinę teisę ir pradėjo karjerą valstybės tarnyboje, kuri leido jai įgyvendinti asmeninį siekį ir sukurti galimybių tinklą, kuris vėliau pasitarnaus jos vyro politinei karjerai.

Michelle Obama, Barackas Obama

Pradėjusi kaip Čikagos mero Richardo Daley asistentė, ji greitai tapo šio miesto planavimo ir plėtros komisaro asistente. 1993 metais ji tapo „Public Allies“ – jaunimui skirtos lyderystės mokymo programos – padalinio Čikagoje direktore. Vėliau, persikėlusi į Čikagos universitetą, kur pradėjo eiti asocijuotosios studentų paslaugų dekanės pareigas, ji įkūrė pirmąją šio universiteto bendruomeninių paslaugų programą.

Kai 1996 metais B. Obama nusprendė siekti Ilinojaus senatoriaus posto, Michelle tapo pareiginga jo rinkimų kampanijos pagalbininke: ji rinko šalininkų parašus ir rengė lėšų rinkimo vakarėlius. Tačiau B. Obamos pergalė sukėlė šeimai naujų iššūkių: gimus dukterims Maliai (1998 m.) ir Sashai (2001 m.), Michelle vis labiau tekdavo laviruoti tarp darbo užduočių ir vaikų auginimo.

Nepaisant sunkumų, Michelle 2002 metais buvo išrinkta Čikagos universiteto ligoninių viešųjų ryšių ir išorinių reikalų direktore. Po trejų metų ji tapo šios organizacijos viceprezidente ir buvo įtraukta į Čikagos tarybos pasaulio reikalų ir Čikagos universiteto laboratorinių mokyklų tarybas. Tačiau galiausiai jai teko sumažinti savo darbo valandų skaičių, kad galėtų palaikyti B. Obamą JAV prezidento rinkimų kovoje.

Iš pradžių sulaukusi kritikos dėl atvirumo, Michelle netrukus tapo tikru rinkimų kampanijos brangakmeniu: ji itin mokėdavo sakyti šiltas kalbas apie savo šeimą. Be to, kad 2008 metais ji tapo pirmąja JAV ponia afroamerikiete, ji buvo trečioji, turėjusi antrosios studijų pakopos mokslinį laipsnį.

Michelle Obama ir Nelsonas Mandela

Michelle savo darbų kryptį siekė suderinti su platesniais savo vyro įstatymų leidybos tikslais ir, pavyzdžiui, pradėjo kovoti su vaikų nutukimo epidemija, kai buvo parengtas Pacientų apsaugos ir prieinamos sveikatos priežiūros įstatymas. 2009 metais ji su vietos pradinės mokyklos moksleiviais Baltųjų rūmų pietinėje pievelėje apsodino daržovėmis 100 kvadratinių metrų ploto sklypą. Kitais metais ji pradėjo iniciatyvą „Let’s Move!“ („Judėkime“), kad paskatintų sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą.

2011 metais Michelle tapo viena iš programos „Joining Forces“ įkūrėjų: šia programa buvo siekiama praplėsti švietimo ir įsidarbinimo galimybes veteranams ir paskleisti informaciją apie sunkumus, kurie persekioja kariškių šeimas. Padėjusi B. Obamai laimėti antrąją prezidento kadenciją, Michelle ėmėsi iniciatyvos „Reach Higher“ („Siek aukščiau“), kuria skatino jaunus žmones siekti aukštesnio išsilavinimo ir geresnių karjeros galimybių.

Savo rinkimų kampanijos kalbose toliau tęsdama šeimos temą, pirmoji ponia pabrėždavo, kaip yra svarbu išlikti uoliais tėvais, ir vėliau gyventi į Baltuosius rūmus atsivežė savo motiną. Michelle taip pat pelnė pripažinimą dėl to, kad nenutolo nuo populiariosios kultūros ir mokėjo rasti ryšį su jaunesnėmis kartomis. Naudodamasi socialine žiniasklaida, ji ragino savo gerbėjus sekti jos progresą „Twitter“, „Facebook“ bei „Instagram“ paskyrose, ir noriai siųsdavo žinias visuomenei, pasirodydama daugybėje humoristinių etiudų internete ir televizijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)