– Kokia yra fiziologinė mergystės plėvės funkcija?

– Iš tiesų ji vertinama gana prieštaringai. Vienų teigimu, ji neatlieka jokios funkcijos. Tai yra tik liekana, likusi po embriono vystymosi laikotarpio, kuri skiria dvi sistemas: šlapimo ir lytinę. Kita vertus, organizme nieko nėra be reikalo. Visos, žmoguje esančios struktūros, yra reikalingos. Tik gal ne iki galo šiuo metu yra žinoma jų paskirtis. Viena iš galimų mergystės plėvės funkcijų yra apsauginė funkcija. Manoma, kad ji apsaugo nuo įvairių patogeninių mikroorganizmų, svetimkūnių patekimo į moters organizmą, kurie gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus.

– Kas tai yra konkrečiau ir kur ji yra?

– Tai yra tokia plona gleivinės plėvelė tarp makšties ir makšties prieangio. Ji sudaryta iš plonos audinio plėvelės, išraizgyta įvairių nervų, kraujagyslių. Čia esančios elastinės ir raumeninės skaidulos lemia mergystės plėvės elastingumą, paslankumą, kas paskui – jai plyštant arba kaip tik neplyštant – yra svarbu. Be to, reikia pabrėžti, kaip kad kiekvienas žmogus yra individualus, taip ir mergystės plėvė yra skirtinga, jos plotis, forma gali varijuoti, ji gali būti ir žiedinė, ir spurguota, ir akyta, gali būti, kad jos visiškai nėra. Tai gali būti įgimta. Tada tai irgi normalu. Nėra vieno mergystės plėvės etalono.

– Ar ji lengvai gali įplyšti įvairių nutikimų metu?

– Yra tokia galimybė. Be abejo, pati didžiausia tikimybė, kad ji plyš pirmųjų lytinių santykių per makštį metu. Bet gali įplyšti ir neturint jokių lytinių santykių, pavyzdžiui, labai intensyviai sportuojant, važinėjant dviračiu, šokinėjant, įvairių traumų metu, jei jos vyksta lytinių organų srityje, taip pat naudojant per didelį tamponą. Ar įplyš, priklauso nuo daugelio aspektų. Gali būti, kad ji neplyš net ir lytinių santykių metu. Tai reti atvejai, bet jei mergystė plėvė labai elastinga, o vyro varpa maža, gali būti taip, kad, net ir turint santykius per makštį, ji liks nepažeista.

Moteris

– Ar mergina pajus, kad plėvė plyšo?

– Tiek pirmų lytinių santykių metu, tiek tų kitų situacijų metu gali būti suskaudėjimas, gali pasirodyti kraujo, gali sukelti nemalonių jausmų. Be abejo, kai vyksta lytinis aktas, visi susieja, kad šis nemalonus pojūtis ar kraujas ir yra mergystės plėvės įplyšimas. Nors kita vertus diskomfortas ar atsiradęs skausmas gali būti iš dalies susijęs ir su tuo, kad bendrai merginai yra naujas potyris dėl vyro varpos įvedimo į makštį. Taip pat tikrai gali būti ir taip, kad įplyšus mergystės plėvei mergina nieko nepajus ir tai irgi yra visiškai normalu.

– Ar per ginekologinę apžiūrą medikas gali įplėšti?

– Teorinė galimybė visada lieka, nes apžiūros metu gali būti naudojami makšties skėtikliai, makšties ultragarso daviklis, bet niekas pas ginekologą ant ginekologinės apžiūros kėdės neatsiduria vos užėjęs pro duris. Visų pirma, vyksta pokalbis. Jei pokalbio metu kyla įtarimas, kad moteris ar mergina negyvena lytinio gyvenimo, arba jei yra itin jauna mergina, visada užduodamas klausimas – ar jūs gyvenate lytinį gyvenimą. Jei ji pasako, kad lytinio gyvenimo negyvena, apžiūra keičiama: vietoj to, kad ultragarsu būtų žiūrima per makštį, žiūrima per pilvą, jokių skėtiklių nėra naudojama, neatliekamos apžiūros pirštais. O pavyzdžiui, jei mergina skundžiasi pagausėjusiomis išskyromis, tepinėlis paimamas ausies krapštuko dydžio tamponėliu. Kad nebūtų jokios pažeidimo tikimybės.

– Paaiškinkite, kaip vyksta menstruacijos pro mergystės plėvę?

– Ji nėra visiškai aklina. Joje yra kelios angelės, pro kurias nuteka menstruacijų kraujas. Būna tam tikrų genetinių situacijų, kai mergystės plėvė yra visiškai aklina, ji neturi jokių angelių. Tada, kai prasideda mėnesinės, prasideda intensyvūs skausmai, reikia atlikti operacinį gydymą ir mergystės plėvę prapjauti, kad kraujas galėtų ištekėti.

– Atgal ji nebesugyja?

– Kai mergystės plėvė yra įplėšiama, jos šonai pasidaro nelygiais kraštais, su skiautelėmis – tarsi popierių perplėštum. Per 7-10 dienų jie sugyja į tokius randelius ir atgal natūraliai jau nebesusieina.

– O nenatūraliai?

– Galima tą padaryti plastinės chirurgijos operacijos pagalba. Yra keli metodai: galima susiūti specialiais siūlais, gali būti įsiuvami nauji audiniai, be to, yra sukurta dirbtinių mergystės plėvės implantų.

– Ar yra sveikatos sutrikimai, dėl kurių tai daroma, ar vis tik vien dėl moters užgaidų?

– Daugiau dėl vyrų užgaidų. Dėl sveikatos problemų – tikrai ne. Ši procedūra labiausiai yra paplitusi Rytų šalyse, kur merginų nekaltybė yra svarbus aspektas, ieškant tinkamo partnerio. Kai kur net vyksta patikrinimai, ar mergina tikra nekalta, kai kur mergina turi atsinešti iš mediko išrašą, kad nekalta, nes neretai suprantama nekaltybė siejama tik su lytiniais santykiais per makštį. O juk lytiniai santykiai gali būti įvarių tipų – analiniai, petingas ir panašiai. Tad tai tik dar kartą įrodo, kad nekaltybė ir mergystės plėvės buvimas ar nebuvimas yra du pakankamai atskiri dalykai. Kita dalis moterų, kurios ryžtasi šiai operacijai, nori, kad jų vyrai pasidžiaugtų, tarsi mylėtųsi taip, kaip pirmą kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)