„Procter&Gamble“ užsakymu atlikta apklausa parodė, kad Latvijoje situacija blogesnė – 1 iš 6 merginų ar jos draugių yra praleidusi įvairias veiklas, užsiėmimus ar pamokas, nes mėnesinių metu neturėjo higienos priemonių. Estijoje tokią situaciją išgyventi teko kas dešimtai jaunai merginai.

Higienos trūkumas – kirtis savivertei

Psichologė Irena Pėstininkienė teigia, kad nepriteklius jautrių situacijų metu daro itin neigiamą įtaką merginos savivertei ir menkina pasitikėjimą savimi. „Viena svarbiausių mergaitės paauglystės patirčių yra mėnesinių atsiradimas. Jaunos merginos, kurios moteriškumas tik pradeda formuotis, susiduria su nenuspėjamais pokyčiais – keičiasi hormonų pusiausvyra, kinta kūno formos. Jos išgyvena nežinomybę, kurią lydi nerimas, baimė ir sumišimas. Tenka mokytis naujų higienos įgūdžių, reikia prisitaikyti prie kas mėnesį vykstančių kūno ciklo pokyčių. Tai kelia nemažai iššūkių ir fizinių nepatogumų“, – sako I. Pėstininkienė.

Pasak psichologės, nuolat pasikartojant traumuojančioms situacijoms sulaukiama neigiamos įtakos asmeniniams jaunų merginų pasiekimams, paauglėms gali kilti bendravimo sunkumų, jos nuolat jausis nusivylusios. „Higienos priemonių trūkumas, baimė patirti gėdą gali skatinti pamokų praleidimą, nenorą įsitraukti į įprastas kasdienes veiklas, atsiribojimą nuo bendraamžių. Šiuo laikotarpiu paauglei būtinos ne tik higienos priemonės, bet ir tinkama pagalba bei palaikymas“, – tvirtina specialistė.

Nepriteklius – ir tarp Lietuvos paauglių

Moteriškų higienos paketų prekės ženklas „Always“ pradeda socialinę akciją #SvarbiKiekvienaDiena (eng. #EndPeriodPoverty), kurios metu visame pasaulyje merginas, neišgalinčias įsigyti higienos priemonių menstruacijų metu, rems produktais ir skatins prabilti apie paauglių patiriamas problemas dėl mėnesinių.

Paauglės pačios neprabils

Pasak projekto ambasadorės Dovilės Filmanavičiūtės, sunku suprasti, kai menstruacijų metu nėra lėšų paauglėms nupirkti higienos priemonių. „Man tikrai labai sudėtinga suvokti, kad ši statistika yra realybė, o ne kokio nors liūdno filmo scenarijus. Na, ar bent, kad tai ne faktai iš mano paauglystės prieš 25-erius metus, kai informacija mergaites pasiekdavo sunkiai, o kalbėti garsiai ir atvirai buvo kone nuodėmė.

Aš jaučiu didžiulę atsakomybę pasidalinti savo patirtimi ir žiniomis, padrąsinti ir palaikyti už rankos tas, kurios dar tik žengia į suaugusiųjų pasaulį. Jei galiu savo balsu pakeisti bent vieną sudėtingą kasdienybę – man bus didžiulė garbė. Noriu, kad kiekviena sunkumus patirianti mergaitė žinotų, jog ji nusipelno augti oriai. Kiekviena jos diena svarbi, o pačios svarbiausios dar tik laukia ir jos gali būti tokios, kaip ji ir svajojo!“, – pabrėžia D. Filmanavičiūtė.

Psichologės I. Pėstininkienės teigimu, tokioje situacijoje svarbu neužsidaryti ir nelikti vienai, surasti žmogų, su kuriuo galėtų pasikalbėti ir pasitarti. Bendravimas ir palaikymas pirmiausia sustiprina psichologiškai. Jausmas, kad mus supranta ir palaiko, suteikia jėgų ieškoti sprendimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)