Šių metų gegužę moteris buvo pakviesta į pamoką-transliaciją kelių gimnazijų moksleviams, papasakojo apie savo kūrybos kelią ir kodėl svarbu mokytis kalbų, megzti įvairius ryšius ir niekada neprarasti smalsumo.

Vadovių, sėkmingą karjerą padariusių moterų vizitai mokyklose ar tiesioginės transliacijos – tai iniciatyvos „Empowering Girls“ dalis, vykdoma organizacijos „Lietuvos Junior Achievement“.

Pirmasis svajonių darbas – pritraukti publiką į Volto Disnėjaus filmus

„Specialybės pasirinkimo kelias prasideda mokykloje. Tačiau mano laikais apie tai visi pradėdavo galvoti tik 12-oje klasėje. Tuo metu visi vienodai mokėmės visus dalykus, nebuvo profiliavimo. Egzistavo atskiri stojamieji egzaminai, tad ten, kur juos gerai išlaikei – ten ir įstojai. Tais metais aš apsisprendžiau, kad stosiu į ekonomiką, kuri buvo labai populiari – turbūt antra populiariausia specialybė po teisės. Viena iš tokio pasirinkimo priežasčių – verslininkas tėtis. Man patiko stebėti, kaip jis perka, parduoda, daro investicijas, planuoja“, – prisiminė R. Stragienė.

Beje, ji pati yra organizacijos „Junior Achievement“ alumnė, mokydamasi mokykloje dalyvavo verslumo mokymo programoje ir renginiuose.

Po dvejų metų studijų reikėjo pasirinkti specializaciją – bankai, finansai ir draudimas atrodė nuobodokos sritys, todėl R. Stragienė nėrė į tarptautinės prekybos ir rinkodaros sritis. Pirmieji jos darbai buvo susiję su reklamos organizavimu, pardavimų skatinimu, rinkos tyrimais.

„Tai buvo labiau sezoniniai darbai, o pirmasis tikras rimtas darbas buvo labai įdomus – dirbau kompanijoje, kuri į Lietuvą atsiveždavo Volto Disnėjaus filmus, buvau atsakinga už jų pristatymą, reklamą Lietuvoje. Man reikėjo sugalvoti būdų, kaip pasiekti, kad kuo daugiau žmonių apsilankytų filme ir nupirktų kuo daugiau bilietų. Kadangi galėjau nemokamai vaikščioti ir į įmonės konkurentų filmus – tai buvo tiesiog svajonių darbas jaunam žmogui!“, – sakė R. Stragienė.

Vis dėlto, ji pridūrė, kad įmonėje trūko darbuotojų, todėl kartais tekdavo prieš pat filmą pačiai kino teatruose statyti kartonines dekoracijas. Pašnekovė pabrėžia, kad kiekviename darbe yra nemalonių užduočių. Tačiau galima jas dirbant raukytis ir vis kartoti, kaip tau nepasisekė su darbu, o galima ieškoti, ko iš tos užduoties gali pasimokyti, galbūt galima išmokti kažko, kad ateityje tokios užduoties atlikti nebereikėtų.

„Į darbą kaip į šventę“ – per gerai, kad būtų tiesa

Iki soties prisižiūrėjusi filmų ji griebėsi darbo reklamos agentūroje, kur jau teko dirbti su daug skirtingų klientų.

„Įdomu buvo tai, kad galėjau „pačiupinėti“ skirtingus produktus, darbas buvo dinamiškas – vieną dieną kuri rinkodaros planą telefonams, kitą – prieskoniams. Po šios patirties atėjau dirbti rinkodaros vadove į „BIOK laboratorją“ – čia ir pasilikau“, – sakė R. Stragienė.

Šioje lietuviškoje įmonėje ji – nuo 2005-ųjų ir juokauja, kad šiais laikais tiek vienoje darbovietėje niekas nedirba.

„Tačiau man patinka, kad galėjau ne tik padaryti veiksmą, tačiau ir matyti jo rezultatus“, – šypsosi R. Stragienė.

Rinkodaros specialistė kaupė patirtį, ir, ankstesniam direktoriui nusprendus palikti šias pareigas, sunerimo, kad priprasti prie naujo vadovo pareikalaus per daug energijos ir laiko.

„Vis tiek vadovas ateina su savo strategija ir vizija. Pagalvojau, kad jau laikas man pačiai prisiimti atsakomybę būti vadove – štai iki dabar šiose pareigose dirbu“, – sakė R. Stragienė.

Pašnekovė pridūrė, kad tik pakeitus kelis darbus gali įvertinti, kas vienoje ar kitoje pozicijoje buvo geriau ar blogiau. Ne visada yra taip prastai, kaip tą akimirką gali pasirodyti. Vis dėlto, jei jaučiatės visiškai ne savo rogėse – R. Stragienė ragina darbą pakeisti.

„Nesusikurkite iliuzijos, kad egzistuoja toks darbas, kuriame kiekviena diena bus kaip šventė“, – sakė pašnekovė.

Teko reklamuoti ir cigaretes

Šiandien gamta, natūralūs produktai, aplinkos tausojimas – tos vertybės, į kurias vis dažniau atsigręžia vartotojai, o kartu – ir įmonės.
Atrodytų, kad vadovauti bendrovei, kuriančiai natūralų ir sveiką produktą – vienas malonumas. Tačiau čia R. Stragienė prisipažįsta, jog turėjo ir kitokios patirties – kadaise jai teko reklamuoti cigaretes.

„Žinoma, daug smagiau reklamuoti produktą, kuris yra fainas, sveikas, kurį ir pats mielai naudoji. Trumpalaikiame etape tai buvo patirtis (cigarečių reklama – red. past.), iš jos išsinešiau tam tikrų sugebėjimų, bet dirbdama dabartinėje įmonėje, žinoma, daug geriau jaučiuosi,“– sakė R. Stragienė.

Trys patarimai abiturientams

„Ruošdamasi šiai pamokai mėginau sudėlioti mintis, ką daryčiau kitaip, jei šiandien baigčiau mokyklą, tačiau žinočiau viską, ką žinau dabar. Išskyriau tris patarimus. Visų pirma, reikia mokytis kalbų. Kiek įmanoma daugiau arba vieną – iki aukštesnio lygio. Anglų kalba jau yra tiesiog kasdienybė, tarsi higiena. Ir vis dėlto, kas laisvai kalba angliškai, yra labiau geidžiamas darbuotojas, kaip ir kalbantys vokiškai, prancūziškai.

Antra, ieškokite mentoriaus – žmogaus, kuriuo pasitikite, kuris gali patarti. Mentorius gali apsaugoti nuo klaidų, kurias padarytum tiesiog nežinodamas. Mentorius gali pasakyti: „Atsargiai, ten yra kliūtis“ – dar prieš su ja susiduriant“, – patarė pašnekovė.

Trečias būsimai karjerai aktualus dalykas – tai socialinis kapitalas. R. Stragienė pabrėžė ryšių ir kontaktų svarbą, nes Lietuva – maža šalis, todėl rekomendacijų galia pretenduojant į trokštamą poziciją – didelė.

Po pamokos moksleiviai domėjosi, ar R. Stragienė pati mentoriauja.
„Taip – nes tai ugdo ir mane – mokausi išklausyti žmogų, užduoti jam teisingus klausimus, užuot iškart puolus patarinėti,“ – sakė R. Stragienė.

Pamokos metu vadovė prisipažino, kad sulaukusi dviejų kandidatų, turinčių vienodą išsilavinimą ir patirtį, pasirinktų tą, kuris dalį savo laisvo laiko skiria savanorystei.

„Iškart sulaukiau pastabių moksleivių klausimo, ar savanoriauju pati. Turiu prisipažinti, kad ne – turiu šeimą, vaikus ir vedu paskaitas. Tačiau savanoriai man atrodo turėtų būti aktyvesni, lengviau bendraujantys žmonės – labai vertinu, kad jie savo laiką skiria geriems darbams. Taip pat labai vertinu sportininkus – jei žmogus ilgus metus sportavo, tai rodo, kad žmogus turi daug valios“, – sakė R. Stragienė.

Paskutinis patarimas visiems abiturientams – išlikite smalsūs.

„Nuolat domėkitės, kas vyksta pasaulio ekonomikoje, politikoje. Jei papuolėte į nuobodžią paskaitą – pasistenkite bent jau kažką iš jos pasiimti. Užduokite klausimus mokytojams, dėstytojams, tėvams. Niekada nežinai, kokių žinių tau prireiks. Įsivaizduokite, jog galbūt kada nors įtemptose derybose staiga žinosite faktą ar įvykį, kuris tuo metu bus labai svarbus jūsų pašnekovui. Tad būkite smalsūs – tai ir mano vertybė, kurstau savo smalsumą, kad jis niekur nedingtų,“ – pokalbį baigė R. Stragienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)