Anot kosmetologės, maždaug 11-os ar 12-os metų paaugliai įprastai pradeda jausti diskomfortą: užsikimšusios poros, inkštirai, spuogeliai, pūlingi spuogai. „Tam įtaką daro hormoniniai pokyčiai: organizme padidėja vyriško hormono androgeno kiekis, o tai skatina odos riebalinių liaukų veiklą ir riebalų išsiskyrimą, pakeičia pačių riebalų sudėtį. Sebumas nepasišalina ir kemšasi poros, formuojasi kamedonai (inkštirai), o paskui ir aknė. Tad pirmiausia reikia kalbėti ne apie kremą, o apie higieną. Tėvai nuo vaikystės vaikus turi pratinti prie veido higienos su vandeniu ryte ir vakare. Na, o paauglystėje jau reikia pradėti naudoti švelnius prausiklius“, – sako R. Balčiūnienė.

Pasak kosmetologės, vienas esminių dalykų, esant bėrimams – jų nespaudyti pačioms, nes taip galima sukelti daugiau žalos – įnešti infekciją ar palikti randų.

Taip pat klaidinga manyti, kad jei jau draugės naudoja kremus, tai lėkti pirkti kremo sau reikia ir pačiai. „Jei paauglio neberia, ir nejaučiamas diskomfortas – tikrai nerekomenduoju pirkti kremo, nes draugė jau naudoja. Jei oda sausėja, šerpetoja, jaučiamas traukimas, tuomet reikėtų panaudoti lengvą drėkinantį/maitinantį kremą. Bet kaip jau minėjau – veido higiena paaugliui vienas svarbiausių dalykų“, – pabrėžia kosmetologė.

Anot R. Balčiūnienės, kitas svarbus dalykas – ne maskuoti spuogus, o spręsti problemą. „Jokiu būdu nedarykite veido valymo namuose, mažinkite saldumynų kiekį (šokoladų, bandelių, limonado), venkite pieno produktų. Jei bėrimai nerimsta – vertėtų apsilankyti pas kosmetologą, o esant rimtoms problemoms – pas dermatologą. Nevalia manyti, kad paauglystės spuogai tiesiog praeis ir nekreipti dėmesio“, – įspėja kosmetologė.

Kaip išsirinkti tinkamiausią kremą? Kosmetiką, žinoma, išsirinkti geriausiai padeda specialistai – kosmotelogas, dermatologas ar vaistininkas, tačiau tam tikrus dalykus svarbu žinoti ir patiems.

„Vaistinėse tikrai yra paaugliams skirtų dermatologinių linijų. Priemonės skirstomos pagal odos poreikį: mišrios/riebios, į aknę linkusios odos linija dažniausiai būna žymima žalia spalva; jautrios, į raudonį linkusios odos linija – rožinė, na, o drėkinantys produktai žymimi žydra spalva.

Perkant priemonę labai svarbu įvardinti odos tipą (sausa, riebi, mišri, normali) ir problemą. Jei oda sausa (nesimato porų veide) ir trūksta drėgmės – jums reikės drėkinančio kremo sausai odai, jei oda mišri (matomos poros T zonoje) – reikės drėkinančio kremo mišriai odai. Visų tipų odą reikia drėkinti, tad reikėtų ieškoti drėkinančio kremo: priemonės su haliuronu, keramidais, ramnoze, skvalenu, polisacharidais, šlapalu, dumbliais.

Visų tipų odai reikia ir maitinimo – sausai daugiau, riebiai mažiau. Priemonėse galėtų būti šių ingredientų: mangų sviesto, vynuogių kauliukų aliejaus, migdolų aliejaus, abrikosų aliejaus.

Esant bėrimams labai tinka priemonės su cinku, hamameliu, arbatmedžiu, alantoinu, niaciamidu (vitaminas B3), saldymedžio ekstraktu (turi priešuždegiminį, raminantį poveikį). Taip pat yra priemonės su AHA ir BHA rūgštimis, kurios turi antiseptinį poveikį, bet jas rekomenduočiau vyresniems paaugliams“, – pataria kosmetologė.

Kokius svarbiausius produktus turi turėti kiekviena jauna mergina?

– Švelnų prausiklį;
– Toniką (be alkoholio) arba ląstelinio vandens dulksną;
– Drėkinantį kremą;
– Taškinę priemonę nuo spuogų (jei beria).

Dažniausios klaidos

Anot R. Balčiūnienės, merginos vis dar pamėgusios šveitimus su kavos tirščiais ar druska, o taip dar labiau pažeidžiama oda, išnešiojama infekcija. „Tepa spuogus citrina ar grynu arbatmedžiu, o taip galima ir nudeginti veidą. Taip pat garina veidą, vėliau spaudinėja, maskuoja pudra.

Negalima spaudyti spuogų pačioms. Esant reikalui, tą padaryti gali profesionalas. Taip pat nereikėtų naudoti mamos kosmetinių priemonių. Jei mamos oda sausa, o paauglio mišri, tuomet maitinančiomis priemonėmis galima dar labiau pakenkti odai“, – įspėja kosmetologė.

Anot jos, paauglės naudoja ir labai daug nekokybiškos, pigios dekoratyvinės kosmetikos (pudrų, maskuoklių), o jie dar labiau kenkia odai. „Rekomenduočiau pudrą ar BB/CC kremą su spalva rinktis vaistinėje. Ten randamos priemonės būna saugesnės – patvirtintos dermatologų“, – pataria kosmetologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)