Merginoms pataria ekspertė, akušerijos ginekologijos gydytoja rezidentė Paulina Blotnienė.

– Kada įprastai mergaitė pirmą kartą apsilanko pas ginekologę?

– Ginekologai konsultuoja bet kokio amžiaus merginas ir moteris. Tokio – kaip įprasto – laiko nėra: vienoms tenka apsilankyti dar kūdikystėje (pvz., dėl vulvovaginitų (vulvos ir makšties audinių uždegimas) ar lytinių lūpų suaugimo), kitoms dar iki pirmųjų mėnesinių, vėluojant brendimui, dar kitoms prasidėjus mėnesinėms ar sutrikus jų ciklui.

– Ar reikia apsilankyti pas ginekologę, jei nėra jokių nusiskundimų? Kodėl?

– Jeigu mėnesinės prasidėjo, jos yra reguliarios, kitų nusiskundimų neturi, pirmas vizitas pas ginekologą turi būti ne vėliau kaip 16 metų. Kitu atveju, neprasidedant pirmosioms mėnesinėms, atsiradus skundų, reiktų ateiti anksčiau.

– Dėl kokių priežasčių dažniausiai mergaitės pirmą kartą apsilanko pas ginekologę?

– Iki menstruacijų vyraujantys susirgimai yra įvairūs vulvovaginitai. Jie sudaro nuo 80 iki 90 proc. visų vizitų pas ginekologą. Taip pat dažna patologija yra lytinių lūpų suaugimas.

Vėliau merginos kreipiasi dėl disfunkcinio kraujavimo (iki 65 proc. visų vizitų), lytinio ciklo sutrikimų. Skausmingomis mėnesinėmis skundžiasi iki 90 proc. paauglių merginų, apsilankiusių pas ginekologą.

– Ar reikia ateiti su mama arba tėčiu? Ar gali palydėti vyresnioji sesuo ar brolis?

– Mergaites iki 16 metų turi lydėti mama, tėtis ar globėjas. Reikalingas raštiškas tėvų ar globėjų sutikimas apžiūrėti mergaitę.

– Kaip pasiruošti pirmajam vizitui?

– Ypatingo pasiruošimo nereikia. Svarbiausia – reikia nebijoti ir pasitikėti gydytoju. Jeigu neramu, perspėkite gydytoją, pasakykite, kad tai pirmasis vizitas. Ginekologas klaus įvairių klausimų, kurie svarbūs ištyrimui, todėl gėdytis tikrai nereikia.

Svarbi asmeninė kasdienė higiena, švarūs apatiniai. Jei mergaitė neturėjusi lytinių santykių, ultragarsinis tyrimas atliekamas per pilvo sieną, todėl geriausia, jei yra pilna šlapimo pūslė, dėl to patartina prieš pat tyrimą nesišlapinti. Jei mergina jau turėjusi vaginalinių santykių, į konsultaciją reikia ateiti tuščia šlapimo pūsle.

– Kaip skiriasi pasiruošimas, jeigu mergaitei jau prasidėjo menstruacijos?

– Jeigu mėnesinės jau prasidėjusios, ginekologas tikrai paklaus paskutinių mėnesinių datos (pirmos dienos), ciklo trukmės (ar reguliarios mėnesinės), tad gerai butų turėti kalendorių, kuriame žymitės mėnesines.

Planiniam vizitui geriausia užsirašyti ne per mėnesines, o iš karto po jų ar ciklo viduryje.

– Kas vyksta pirmosios konsultacijos metu? Ko klausinėja ginekologė? Gal reikia iš anksto pasiruošti atsakymus?

– Pirma konsultacija yra gana jautrus potyris jaunai merginai, todėl gydytojai tikrai stengiasi, kad jis praeitų kuo lengviau. Visų pirma, gydytojas išsiaiškina vizito tikslą, nusiskundimus. O vėliau viskas labai priklauso nuo kiekvienos situacijos. Ginekologas užduoda klausimus, būtinus išsiaiškinti būtent tos pacientės sveikatos būklę. Kaip jau minėjau, paklausia paskutinių mėnesinių datos, ciklo trukmės, ar gyvena lytinį gyvenimą ir pan. Taip pat gali paklausti apie gretutines ligas, vartojamus vaistus, buvusias ligas ar operacijas.
Labai gerai, kai mergaitės pačios pasiruošia ginekologui užduoti rūpimus klausimus.

– Ar iškart vyksta apžiūra? Jeigu taip, kaip ji vyksta? Kiek laiko užtrunka? Ar gali būti nemalonu?

– Po pokalbio paprastai atliekamas ginekologinis ištyrimas. Jei mergaitė labai bijo ir nesutinka būti apžiūrima, jį galima atidėti kitam kartui.
Bet kurio amžiaus mergaitės apžiūra reikalauja ypatingo atsargumo ir kantrybės. Viskas prieš darant yra paaiškinama: kaip atsisėsti, kokie įrankiai naudojami.

Pirma atliekama apčiuopa – čiuopiami vidaus organai, limfmazgiai.
Tada apžiūrimi išoriniai lytiniai organai. Svarbu: su skėtikliais apžiūrimos tik merginos, turėjusios lytinių santykių. Jei reikia, paimamas tepinėlis tyrimui. Taip pat dažniausiai atliekamas ultragarsinis tyrimas. Apžiūra neturi būti skausminga, ji trunka tiek kiek reikia, bet gydytojas tikrai stengsis ją atlikti kiek įmanoma greičiau.

– Ką mergaitė gali sužinoti iš ginekologės ar ginekologo? Kokiais klausimais gali pasitarti? Ar būna, kad ginekologė (-as) bara, auklėja, smerkia?

– Su ginekologe (-u) galima aptarti įvairius klausimus, kurie gali rūpėti mergaitei, paauglei – brendimas, higiena, kontracepcija, lytiniai santykiai, lytiškai plintančios ligos ir kitos temos. Gydytojas ginekologas yra ne tam, kad smerktų, bartų ar auklėtų, tačiau gali patarti, rekomenduoti. Svarbiausia nieko neslėpti nuo gydytojo, nes visi klausimai, aptariami kabinete, yra svarbūs ir tik žinodamas tikrą informaciją gydytojas gali teisingai diagnozuoti, skirti gydymą, kontracepciją.

– Jeigu mergaitė jau paauglė ir nenori, kad jos mama ar tėtis dalyvautų konsultacijoje – ar gali ateiti viena? Nuo kokio amžiaus?

– Nuo 16 metų mergina gali ateiti be tėvų, iki tol tėvai arba globėjai turi dalyvauti. Jei mergina nori kažko paklausti ginekologo be tėvų, priklausomai nuo situacijos, galima tartis, kad tėvai palauktų už kabineto durų.

– Ar gali mergaitė ginekologei pasakyti kažką, ko nenori pasakyti mamai ar tėčiui? Ar jos paslaptis liks saugi?

– Gydytojas visada stengsis, kad pacientė jaustųsi saugi ir galėtų pasakyti jam viską, tikrai pasitikėti juo galima, nes kiekvienas asmuo turi teisę į konfidencialumą. Tačiau už nepilnametį vaiką atsakingi tėvai ar globėjai, todėl itin svarbius dalykus apie jo sveikatą ir gydymą jie žinoti privalo.

– Kaip dažnai reikia lankytis pas ginekologę po to pirmojo karto? Ar apsilankymų dažnumas priklauso nuo amžiaus ar brandos etapo?

– Merginos ir moterys pas ginekologą turi lankytis kas metus. Jeigu yra kokių simptomų, rizikos veiksnių, patartina lankytis dažniau.

Apsilankymų dažnumas gali būti nutariamas vizito metu, priklausomai nuo kiekvienos situacijos.

Kas tris metus moterims nuo 25 metų iki 60, atliekamas citologinis (PAP) tyrimas gimdos kaklelio ikivėžiniams pakitimams nustatyti.

– Kokius žinote mitus, susijusius su apsilankymu pas ginekologą? Ko bijo mergaitės? Kiek šios baimės pagrįstos?

– Dažniausias mitas yra, kad ginekologinė apžiūra būtinai yra skausminga. To labiausiai bijo mergaitės ir net suaugusios moterys, todėl nesąmoningai būna įsitempusios, ypač apžiūros metu. Dažniausiai ji yra tiesiog šiek tiek nemaloni, viskas priklauso nuo mergaitės ar moters nusiteikimo, atsipalaidavimo, specialisto patyrimo.

Mitas yra, kad ginekologinė apžiūra yra atliekama visada. Kaip jau minėjau, pirmasis vizitas tikrai gali baigtis ne apžiūra, ji gali būti atidedama kitam kartui, jei pacientė labai jaudinasi, bijo.

Taip pat mitas yra, kad apsilankyti pas ginekologą reikia tik esant nusiskundimų. Kaip jau minėta, po pirmo vizito, pas ginekologą reikia lankytis kas metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)