Edukacinės svetainės „Prisijaukink Menstruacijas“ kūrėja Vilmantė Markevičienė atsako į klausimus, kurių galbūt niekada nedrįsai paklausti apie savo makštį.

Makštis pati gamina lubrikantą

Merginai bręstant iš makšties pradeda tekėti išskyros - tačiau tai dar nėra lubrikacija. Bučiuodamasi ar glamonėdamasi su tau patraukliu vaikinu, masturbuodamasi ar netgi išgyvendama erotines fantazijas arba sapnus tu gali pajausti, kad makštis sudrėksta ir iš jos išsiskiria daugiau sekreto. Tai ir yra lubrikacija.

Makšties lubrikacija – natūralus makšties sudrėkimas dėl lytinio susijaudinimo (erotinės stimuliacijos), palengvinantis įsiskverbimą į makštį ir apsaugantis makšties sienelę nuo pažeidimų lytinės sueities metu.

Kai moteris erotiškai susijaudina, į jos genitalijas priplūsta daugiau kraujo, lytiniai organai paburksta, pradeda gamintis skystis, kuris sudrėkina makštį. Šis lubrikantas arba gleivingas sekretas skverbiasi iš makšties sienelių, gimdos kaklelio ir Bartolino liaukų, todėl vulva ir makštis tampa drėgnos ir slidžios.

Gaktos plaukeliai turi paskirtį

Prieš skusdamasi gaktą žinok, kad šie plaukeliai turi paskirtį. Jie tarnauja kaip papildomas barjeras, apsaugantis genitalijų audinius, o ypač – jautrią makšties angą. Šie plaukeliai taip pat apsaugo audinius nuo trinties, kuri atsiranda dėvint aptemptus drabužius Be to, skutantis odoje atsiranda mikroskopinių įpjovimų, kurie laikinai gali padidinti infekcijų tikimybę.

Depiliacija, jei atliekama profesionaliai ir higieniškai, gali būti geresnė alternatyva skutimuisi, bet ji, be abejo, skausmingesnė.
Tad nebūtina pašalinti visų plaukų, gal tik tiek, kiek reikia – nuo vietų, kur plaukeliai išlenda iš po kelnaičių – kad atrodytum tvarkingai ir estetiškai.

Makštis yra pats save išsivalantis organas

Makštis – tai organas, kuris pats išsivalo savo natūraliomis išskyromis, kurios nuolat gaminasi.

Ginekologai sako, kad makštis yra neįtikėtinai subalansuota ekosistema, kurioje yra bakterijų, grybelių, gleivių.

Tai yra rūgšti terpė, kurios pH lygis 3.8–4.5 – idealus sveiką makštį palaikančiam bakterijų balansui. Rūgštinė makšties terpė taip pat tinkama išgyventi spermai, kuri apvaisina kiaušinėlį.

Todėl plaudama savo išorinius lytinius organus nenaudok kvepiančių muilų ir prausiklių, gelių ir antibakterinių skysčių (antiseptikų), kadangi jie gali išbalansuoti makšties ekosistemą ir sudirginti. Prausikliai ir drėgnos servetėlės, kurie nėra skirti intymiai higienai, gali išbalansuoti makšties pH,– tuomet makštis taps neatspari infekcijoms.
Tik nemanyk, kad dėl to nereikia makšties plauti. Praustis būtina, tačiau tam pakanka šilto vandens. O jei pajustum niežulį, pastebėtum pakitusias išskyras ar keistą kvapą, kreipkis į ginekologę(ą).

Makštyje neįmanoma nieko pamesti

Dažnai jaunos merginos ar net moterys baiminaisi, kad makštyje galima pamesti tamponą ar menstruacinę taurelę. Žinok, kad „ten“ niekas nepasimeta. Makšties kanalo gale yra gimdos kaklelis, kuris yra tarsi nuolat užrakintos ir nieko vidun neįleidžiančios durys. Gimdos kaklelis turi skylutę, per kurią išbėga menstruacijų kraujas, tačiau ji yra labai maža. Tik gimdymo metu gimdos kaklelis smarkiai išsiplečia gimstant kūdikiui.

Gali būti situacijų, kai tamponui ar menstruacinei taurelei pasislinkus aukščiau, tampa sunku juos ištraukti. Bet išsigąsti neverta – tereikia šiek tiek kantrybės. Jei vis tik nepasiseka, gydytojas visada pagelbės.

Makštis yra be galo stipri

Makštį supa raumenų žiedai, kurie gimdymo metu gali labai smarkiai išsitempti, kad kūdikis galėtų išlįsti. Tad šie raumenys yra itin elastingi. Kai moteris susijaudina lytinio akto metu, jos makštis taip pat išilgėja, kad lytinis aktas nebūtų skausmingas.

Galbūt esi girdėjusi apie Kėgelio pratimus – tai labai populiarūs pratimai, skirti stiprinti dubens dugną ir makštį. Tačiau svarbu stiprinti ir kitas raumenų grupes – sėdmenų ir pilvo. Stiprūs makšties ir dubens dugno raumenys padeda išvengti šlapimo nelaikymo, kuris gali atsirasti po gimdymo ar menopauzės metu.

Makštis yra labai elastinga

Tikriausia ne vienai kyla klausimas, kaip makštyje gali tilpti tamponas, menstruacinė taurelė ar penis. Iš tiesų, mūsų kūnai yra neįtikėtini ir nuostabūs. Mūsų makštis gali išsitempti labai daug, kai yra atsipalaidavusi ir veikiama tinkamų hormonų – būtent tai vyksta susijaudinus sekso metu ar per gimdymą. Tačiau visų mūsų makštys skirtingos: vienų ilgesnės, kitų trumpesnės, vienų siauros, kitų platesnės, skiriasi netgi jų forma.

Makštys – tarsi mūsų pirštų antspaudai

Kiekviena makštis yra skirtinga ir unikali, kaip ir pirštų antspaudai. Nėra vieno makšties „standarto“ arba apibrėžimo, kokia makštis yra normali. Tavo makštis, kaip ir išoriniai lytiniai organai, yra unikalūs ir nuostabūs tokie, kokie yra.

Deja, ne tik paauglės bet ir subrendusios moterys, savo galvoje susikūrusios makšties ar vulvos standartą, dažnai mano, kad jos – kažkokios kitokios. Todėl suaugusios moterys kartais ryžtasi šių organų plastinėms operacijoms. Tačiau nėra jokio standarto, nurodančio, kaip turėtų atrodyti makštis ar vulva.

Pažink savo kūną, tyrinėk savo unikalias kūno dalis, taip tu save labiau pažinsi, gerbsi savo kūną ir dėkosi už tai, kad esi tokia unikali ir nepanaši į nieką kitą. Tavo makštis ir vulva yra tobulos tokios, kokios jos yra.

„Mes visos skirtingos ir dėl to neturėtume būti mažiau mylimos savo partnerių ar mažiau mylėti pačios save“, - sako Vilmantė Markevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)