Jie pagrįstai susirūpinę dėl tokios situacijos vengimo, siekdami sumažinti santykių iširimo riziką. Nors kiekvienas tokios rizikos veiksnys nėra numatomas ar valdomas kiekvienu atveju, remiantis tyrimais yra ir viena itin lengvai įvardijama priežastis. Paprasta ir aiški – stresas.

Stresas veda į neištikimybę

Kiekvieną kartą mus vienaip ar kitaip įtaką daro streso jutimas. Profesinės ar asmeninės sričių nekontroliavimas sukelia išties prastą jausmą. Su stresu susidūrusieji su aplinkiniais ima elgtis nepagarbiai, net su savo partneriais. Kodėl? Remiantis tyrimais, stresas gali prisidėti prie neigiamo požiūrio į esamą romantinę situaciją ir padidinti viliones nuklysti į kairę.

Savo tyrime 2014-aisiais tyrėjai atskleidė, jog stresas didina tikimybę, kad partneriai atkreips dėmesį į santykių alternatyvas ieškodami jose paguodos. Arba bent taps mažiau dėmesingi savo antrosioms pusėms.

Stresas paverčia rožės spalvos akinius skaitymo akiniais

Naujų santykių pradžioje viską aplink matome kaip per rožinius akinius – atrodo lyg partnerio trūkumai neegzistuotų. Tačiau ilgainiui visos tos erzinančios savybės išlenda, o stresas jas tik labiau padidina. Tai veda prie visiško antrosios pusės gerųjų savybių neįžvelgimo ir dairymosi į šalis.

Stresas kuria negatyvią perspektyvą

Tyrime atskleista, jog komplimetų sakymas vienas kitam išties pagerina santykius ir pailgina jų trukmę. O spaudimo patyrimas blokuoja pozityvias mintis apie partnerį ir jo savybes. Prisiminimai apie mylimąjį, ankščiau tokie malonūs, staiga ima blukti. Tačiau autoriai taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad žmonės, patyrę ūminį stresą, net ir nenorėdami gali leptelėti ir ne itin tinkamų dalykų, nes tiesiog nebekontroliuoja savęs.

Stresas kenkia gebėjimui numatyti pasekmes

Stresas aptemdo smegenis ir nebegalime numatyti pasekmių. Tesugebame mąstyti, kaip apmaldyti kitą stresinę situaciją, o partneris ir jo norai būna nustumti į antrą planą. Tad daugelis porų stengiasi visais būdais nuo to apsisaugoti, kai kurie net nustoja bendrauti su priešingos lyties draugais.

Svarbu suvokti, jog kaimyno pusėje žolė visada žalesnė. O išgyvenant santykių krizę reiktų išlikti tvirtiems, ne pirmai progai pasitaikius pulti į trečiojo žmogaus glėbį.

Sumažinkite stresą, kad padidintumėte pasitenkinimą santykiais

Nepriklausomai nuo jūsų santykio trukmės, imkitės aktyvių veiksmų
mažinti stresą, kad vėl būtumėte laimingi. Jei norite stabilios sąjungos, abu su partneriu į ją turite investuoti tiek laiko, tiek pastangų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)